domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
dotarła moja wymarzona AF 540 FGZ i.... zonk :((((((((
Witajcie

dzisiaj dotarła do mnie moja wyśniona 540-stka do mej kasetki (zza wielkiej wody od Busza)
Zakupem cieszyłem się tylko przez chwilę po wpięciu do kasetki okazało się że i moją lampę dopadła słynna przypadłość z blokadą zooma :(((

Poza tym po włączeniu lampy słychać takie jakby buczenie/bzyczenie (głośniejsze niż ładowaie lampy) może jakby jaki silniczek, trybik itepe był zblokowany i po chwili lampa się włącza i wszystko jest niby ok poza tematem zooma opisanym już w kilku innych postach wcześniej.

Żadne pukanie w bok tył i przód nie pomaga.
Jak na razie próbowałem pukać zdecydowanie ale z wyczuciem, ale niedługo mi nerwy puszczą i ja p.....nę to może się okazać, że albo się naprawi albo tak czy siak będę ok 1 kzł w plecy.

Czy ktoś z Was, których dopadło podobne nieszczęście ma może jeszcze jakies dodatkowe antidotum (jakieś zioła tajemne, zaklęcie czy inne czary mary).
Ratujcie.

Czy jest jakaś szansa czy pozostaje serwis?

W przyszłym tygodniu będę w Gdyni to może Mr. Rendaszka coś poradzi?

Pozdrowienia
domwar

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
k...a do mnie tez wlasnie idzie z za wielkiej wody... zaczynam robic w zbroje :-(

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dtox napisał/a:
wlasnie idzie z za wielkiej wody... zaczynam robic w zbroje :-(
Mam 540, Zdano chyba także. Właśnie zza wielkiej wody. Wszystko z nią jest OK.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
I jeszcze Luki lampa jest też z Hameryki, wszystkie trzy działają (odpukać w nie malowane) bez zastrzeżeń.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
ale odpukac lampa ??? :-P :-P

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Moja (z Japonii) dziala oki (tfu, tfu...)... Znowy wychodzi "ostatni trend" w Pentaksie... Na kolejna piecsetke kazali czekac jakies kilkanascie lat i zooonk dosc czesty... Shit :evil:

Pzdr
Spinner

dobra Panowie
dosyć chwalenia się czyja lampa dobrze działa :->

poradźcie lepiej co mnie nieszczęsnemu teraz począć ???? :)

pozdrowienia
domwar

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
domwar napisał/a:
domwar, myslę,że sam wiesz,tylko boisz się to zrealizowac:serwis i to chyba w Reichu.Ktoś juz -o ile pamięć mnie nie zwodzi-pisał,że u Rendaszki lamp nie ruszają.
A tak swoja droga,zakup zagraniczny może okazać sie najdroższy: najpierw kupuje się wadliwą lampe i problem z serwisem(gratis),a potem trzeba kupić drugi raz,cos sprawnego.Razem daje ponad 2 tys.Chyba lepiej od razu kupic w Polsce,bo przynajmniej nie ma kłopotu ze zwrotem-reklamacją(tak wg mnie).

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
domwar napisał/a:
kupić sigmę, albo poczekać na metz'a. Może zaleganie sprzętu pentaxowego na półkach da do myślenia chłopcom marketingowcom

[ Dodano: 2007-09-16, 09:40 ]
domwar, a nie masz na to ichniej gwarancji, bo pentax w PL udziela chyba 12 miesięcy gwarancji na sprzęt zakupiony poza PL. Gdzieś był tu o tym wątek.

[ Dodano: 2007-09-16, 09:43 ]
http://pentax.org.pl/view...light=gwarancja
http://pentax.org.pl/view...light=gwarancja

bildam  Dołączył: 19 Kwi 2006
MarWoj napisał/a:
Chyba lepiej od razu kupic w Polsce,bo przynajmniej nie ma kłopotu ze zwrotem-reklamacją(tak wg mnie).
Dokładnie, ja i moj kuzyn tak zrobiliśmy, kupilismy dwie 540 w Aster w zeszłym tygodniu. Oszczędzanie na zakupie za granicą czasem się nie opłaca.
piotr_luk napisał/a:
kupić sigmę, albo poczekać na metz'a. Może zaleganie sprzętu pentaxowego na półkach da do myślenia chłopcom marketingowcom
Właśnie doświadczenia z Sigmą EF 500 DG Super (jest to seria z przed K10D, z DS-em działa super ale z K10D to już nie to, pamiętanie o tych wszystkich ustawieniach w których nie działa z kadyszką jest męczące)nas do tego skłoniły, żeby kupowaś Pentaxa z gwarancją Polsce.

gompky  Dołączył: 22 Kwi 2006
też miałem tego zonka - "od urodzenia" zoom wisiał na 13mm, lampa ze stanów. gośc, który ją dla mnie sprowadził uspokoił mnie, że część egzemplarzy ma jakieś problemy zanim się rozbuja, u mnie pomogły dwie zmiany baterii - na trzecim komplecie zoom zaczął działać i tak mu zostało.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
bildam napisał/a:
ale z K10D to już nie to,
może miałeś jeszcze starą wersję softu, moja jest powyżej wiadomego numeru seryjnego (nowy soft) i nie ma najmniejszych problemów

piotr_luk napisał/a:
domwar, a nie masz na to ichniej gwarancji, bo pentax w PL udziela chyba 12 miesięcy gwarancji na sprzęt zakupiony poza PL. Gdzieś był tu o tym wątek.

gwarancji fizycznie w tej chwili nie mam.
wyczytałem, że trzeba sieu nich upomnieć o to na podstawie dowodu zakupu.
Jutro będę się kontaktował z kolegą, który siedzi w stanach i dla mnie lampę kupował coby to załatwił i przesłał mi gwarancję.
Ale należę do osób dośc niecierpliwych i chciałbym mieć to wszystko już (jak dziecko swoją zabawkę - podobno każdy facet tak ma ;-) )
Gwarancja międzynarodowa jest też honorowana w Polsce przez Apollo - tak przynajmniej wynika z ulotki dołączonej do instrukcji ).
Póki co pewnie pozostaje mi uzbroić sięw cierpliwość i czekać albo na gwarancję albo na cud i smaoistne odblokowanie się lampy jak u Gompky'ego.
Również jutro zadzwonię do Rendaszki i jeśli zgodzi się do niej zajrzeć i nie sjasuje jak za pół nowej lampy to być może się zdecyduję.
Ingerencja autoryzowanego serwisu chyba nie pozbawi mnie gwarancji?? Mam nadzieję.

Nasuwa się cytat z kultowgo filmu: A taki był ładny... Amerykancki..... :-( :-( :-) :-)

pozdro
domwar

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
gompky napisał/a:
też miałem tego zonka - "od urodzenia" zoom wisiał na 13mm, lampa ze stanów. gośc, który ją dla mnie sprowadził uspokoił mnie, że część egzemplarzy ma jakieś problemy zanim się rozbuja, u mnie pomogły dwie zmiany baterii - na trzecim komplecie zoom zaczął działać i tak mu zostało.

:shock:
:evilsmile: ROTFL Pentax działa jak prawdziwy radziecki sprzet :evil:
Lampy które trzeba docierać :evil: Oj coś z ta kontrolą jakości wielka kicha. Próbują nadążyć za popytem ale widać odbija się to na jakości.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
dtox napisał/a:
do mnie tez wlasnie idzie z za wielkiej wody
jak nie masz w co, to na razie popukaj sobie w głowę :-P Ja pukam lampą w głowę, pomaga i mi i lampie. Uprzedzając pytania dociekliwych pukam poniżej linii włosów a powyżej skroni celując mniej więcej w środek.

[ Dodano: 2007-09-16, 17:51 ]
MarWoj napisał/a:
Chyba lepiej od razu kupic w Polsce,bo przynajmniej nie ma kłopotu
mądrze prawi

awakqwq napisał/a:
:evilsmile: ROTFL Pentax działa jak prawdziwy radziecki sprzet :evil:
Lampy które trzeba docierać :evil: Oj coś z ta kontrolą jakości wielka kicha.
Lepiej zapytaj ilu posiadaczy 540-tki ma kłopoty. Sam znam 3 osoby+ja, które kłopotów nie mają. Wszystkie lampki są z USA.
Wychodzi, ze mamy remis.

dyptam napisał/a:
Chyba lepiej od razu kupic w Polsce,bo przynajmniej nie ma kłopotu
mądrze prawi

kur.... teczka zamszowa, Panowie szlachta !!! coś mi tu nie pasuje,
kiedy poszukiwałem lampy i radziłem się Was na tym forum, wiele było głosów pod tytułe:
u nas są ceny chore, gdybym nie miał możliwości sprowadzenia z USA, w życiu bym tyle w PL nie zapłacił.
A teraz nagle pojawiają się dobre rady w stylu " trzeba było kupić w PL z gwarancją" ...
dodam od siebie, że owszem ale 2x drożej.

Wydaje mi się, że mimo wszystko, mój przypadek + kilku innych na tym forum to problemy stanowiące jakiś tam ułamek całej populacji Pentaksiarzy (chyba wcale nie aż taki duży).
Co prawda przykro, że taka firma jak Pentax również idzie na masówkę i QC kuleje.

gompky napisał/a:

..jest nadzieja, w miarę użytkowania (czyt. na razie zabawy i prób nieśmiałych) coś się zaczyna dziać. Kiedy włączam lampę dalej przez chwilkę jest to bzyczenie i pojawia sie M.ZOOM i miga 16 mm, natomiast kiedy wyciągnę dyfuzor i wyłączę i włączę ponownie to 16 zamienia się na 13 (reszta bez zmian).
Może się jeszcze rozrusza :))))

Tu się zgodzę z porównaniem jak "stary radziecki sprzęt"
Pożywiom uwidzim

argawen, nie chciał bym, ale jestem z drugiej strony barykady :cry: i moją chińską produkcję trzeba pukać, zaś witnamska 70/2.4 prosto z Japan działa świetnie, ale... w PPB za cholerę nie ma "lens name", tylko --------- jak w "no name"

dyptam napisał/a:
ale... w PPB za cholerę nie ma "lens name", tylko --------- jak w "no name"
jakie PPB ?
domwar napisał/a:
coś się zaczyna dziać. Kiedy włączam lampę dalej przez chwilkę jest to bzyczenie i pojawia sie M.ZOOM i miga 16 mm, natomiast kiedy wyciągnę dyfuzor i wyłączę i włączę ponownie to 16 zamienia się na 13 (reszta bez zmian).
Miałem to wczoraj. okazało się, że akku sa rozładowane. Po włożeniu naładowanych wszystko wróciło do normy.

argawen napisał/a:
jakie PPB ?
Pentax Photo Browser 3, to samo mam z Sigmą lens name ----------

Skocz do: