argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dyptam napisał/a:
zaś witnamska 70/2.4 prosto z Japan działa świetnie, ale... w PPB za cholerę nie ma "lens name", tylko --------- jak w "no name"
Pewnie nie ma w bazie danych. Co sie tyczy lampy, to moja jest Made in Japan.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Lampy Pentax zaczął robić w Chinach? :shock:

dyptam napisał/a:
zaś witnamska 70/2.4 prosto z Japan działa świetnie,
To w koncu skąd ta DA 70 ? :mrgreen:

[ Dodano: 2007-09-16, 20:47 ]
Kumam. Produkcja Wietnam, kupiona w Japonii.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Zdano napisał/a:
zaczął robić w Chinach?
na mojej jest napisane Pentax Corporation a niżej Made in China. Na Twojej jest inaczej? :shock:

dyptam napisał/a:
na mojej jest napisane Pentax Corporation a niżej Made in China
U mnie Pentax Corporation, niżej Made in Japan.

argawen napisał/a:
U mnie Pentax Corporation, niżej MAde in Japan

U mnie jest dokładnie tak samo 8-)

argawen, O q....wa ale gówno, i tu przepraszam wszystkich za słownictwo, aż się spociłem z wrażenia. Tzn. gdzie to w końcu robią, bo ja z pewnością mam China. Może Pentax Japan robi tylko naklejki zarówno na lampy, jak też i na obiektywy. To by wiele tłumaczyło jakość ostatnich szkiełek. Na zachód naklejają tylko Made in Japan i się gawiedź cieszy, że ma dobre, bo japońskie. Na swoim rynku już nie dbają o wizerunek.

domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
Zdano napisał/a:
argawen napisał/a:
U mnie Pentax Corporation, niżej MAde in Japan

U mnie jest dokładnie tak samo

U mnie Made in China ... buuuu teraz wszystko rozumiem :-(

domwar napisał/a:
U mnie Made in China
czyli: wcześniejsze lampy były z naklejką Japan, obecne China, wcześniejsze obiektywy DA z Japonii, obecnie ...... odpowiedzcie sobie sami o przyszłości naszego sprzętu :cry:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Myślę, że wraz ze wzrostem popytu Pentax by zwiększyć produkcję i obniżyć ceny przeniósł produkcje do Chin. Może to być powodem spadku jakości. To jest tylko moja spekulacja.
Myślę że cały problem wziął się stąd, że po wypuszczeniu na rynek k100d i K10D Pentax stał się znacznie bardziej popularny. Wiemy że sprzedaż tych korpusów była i nadal jest duża. W związku z czym rośnie popyt na akcesoria. IMHO Pentax by zaspokoić ten popyt musiał gwałtownie zwiększyć produkcję co odbiło się na kontroli jakości (miejmy nadzieję że tylko czasowo).
Wnioskowanie to jednak nie jest do końca prawdziwe raczej należy traktować je jako spekulację ze względu na brak wystarczającej ilości danych.
Rozumowanie to oparłem na problemach z nowymi obiektywami * oraz zawodnych lampach made in china (proszę jednak pamiętać iż na razie znamy tylko 3 przypadki, a to za mało by wyciągać daleko idące wnioski).

Jednak przyznam iż ta tendencja (nieco wyolbrzymione) jest niepokojąca.
Oby panowie z Pentaxa wzięli się szybko do roboty i zaczęli naprawiać swoje błędy :!: Na początek sugeruję usunąć * z 16-50/2.8

dyptam napisał/a:
wcześniejsze obiektywy DA z Japonii, obecnie
To zależy. Kupiony ponad rok temu DA 12-24 jest z Wietnamu.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja mam 360siątkę z USA i pisze na niej Assembled in Philippines

awakqwq napisał/a:
Na początek sugeruję usunąć * z 16-50/2.8
Albo poprawić 16-50.

awakqwq, to co piszesz jest bardzo prawdopodobne i jakiś czas mogą mieć faktycznie problemy z kontrolą jakości. Miejmy nadzieję, że są to problemy przejściowe.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
argawen ja myslę że najpierw to należało by wycofać z rynku te partie produkt które mogą zawierać wadliwe egzemplarze. I przeprosić klientów za ta wpadkę :!:

[ Dodano: 2007-09-16, 21:57 ]
Zdano podkreślam jednak, że to tylko moje spekulacje :!: Nie jest to informacja pewna i nie należy tak jej traktować.

awakqwq napisał/a:
Nie jest to informacja pewna i nie należy tak jej traktować.
Ale taki wariant jest możliwy :-( , a powiedzcie, czy inne systemy typu N, C też mają filipińsko-wietnamsko-chińsko-japońskie zabawki ?

awakqwq napisał/a:
argawen ja myslę że najpierw to należało by wycofać z rynku te partie produkt które mogą zawierać wadliwe egzemplarze
Rzadko to firmy robią. Raczej cichaczem wymieniają klientom, którzy tego żądają.
awakqwq napisał/a:
I przeprosić klientów za ta wpadkę :!:
To by się przydało.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
awakqwq napisał/a:
należało by wycofać z rynku te partie produkt które mogą zawierać wadliwe egzemplarze. I przeprosić klientów za ta wpadkę

awakqwq, optymisto.Myslisz,że pentax to jakis volkswagen czy toyota? Nie pamietam,jak było z wpadkami nikona (np. wypadające wizjery w F4 w pierwszej serii),ale tam w ciagu chyba pół roku poprawili błedy konstrukcyjne.U pentaxa -obym sie mylił-aż tak dobrze nie bedzie.Jeśli nie słuchaja sugestii uzytkowników i maja gdzieś problemy z przedstawicielami/dystrybutorami,to taki szczegól pominą milczeniem.

domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
dyptam napisał/a:
Nie jest to informacja pewna i nie należy tak jej traktować.
Ale taki wariant jest możliwy , a powiedzcie, czy inne systemy typu N, C też mają filipińsko-wietnamsko-chińsko-japońskie zabawki ?

Mam w pracy Oly E-500 dual kit i body jest Made in Japan, krótkie szkło Made in Japan, a tele Made in China (ale co do jakości żadnych zastrzeżeń).

dyptam napisał/a:
czy inne systemy typu N, C też mają filipińsko-wietnamsko-chińsko-japońskie zabawki

Z tego co pamiętam to już od kilku lat najtańsze modele C są produkowane gdzieś w Azji, chyba Tajwan.

Skocz do: