Pentax KM ,K100D, K10D , K3 i kilkadziesiąt ciekawych manuali
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...
Poszukiwacz napisał/a:Mam obiektyw wysunięty na 50mm. Używając przysłony innej niż f/2.8, nie wraca ona do pełnej dziury, ale zostaje w położeniu odpowiadającym gdzieś pomiędzy f/3.2 a f/3.5. Dopiero po ustawieniu f/7.1 lub mniejszego otworu i zainicjowaniu podglądu głębi ostrości (lub zrobieniu zdjęcia), odbija ona po tym do rzeczywistego f/2.8. Widać to patrząc w obiektyw (ułożenie listków przysłony) jak i na samych zdjęciach
zapraszam!
zapraszam!
Narado napisał/a:W dalszym ciągu uważam że powinieneś skonfrontować to z serwisem który Ci podlinkowałem (zamieść link do filmiku w emailu). Jak potwierdzą ze to wada zażądaj od sklepu wymiany na egzamplarz wolny od wad (dołączając kopię emaila od serwisu) i poinformuj ich że składasz skargę do serwisu Allegro za uchylanie się od ich zobowiązań.
darkduch napisał/a:ewidentnie obiektyw jest niesprawny
dybon napisał/a:A jak się zachowuje w aparacie?
Poszukiwacz napisał/a:Mam obiektyw wysunięty na 50mm. Używając przysłony innej niż f/2.8, nie wraca ona do pełnej dziury, ale zostaje w położeniu odpowiadającym gdzieś pomiędzy f/3.2 a f/3.5. Dopiero po ustawieniu f/7.1 lub mniejszego otworu i zainicjowaniu podglądu głębi ostrości (lub zrobieniu zdjęcia), odbija ona po tym do rzeczywistego f/2.8. Widać to patrząc w obiektyw (ułożenie listków przysłony) jak i na samych zdjęciach.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:To ciekawostka bo, chyba właściciel, jest naszym forumowiczem.
Narado napisał/a:Może jak zmienisz tytuł tematu na "Dlaczego nie będę robił zakupów w RIMEX-e" to się odezwie
a nie obiektyw z nie do końca otwierającą się przysłoną .CytatStan urządzenia: W 100% sprawny, szkła czyste, nieporysowane. AF działa bez zastrzeżeń. Pierścienie chodzą z prawidłowym oporem.
Sprzęt praktycznie nie nosi śladów użytkowania.
zapraszam!
Nie mogę się nadziwić czytając to co piszesz. Z Twoich postów wynika że od lat naprawiłeś bardzo dużo obiektywów i kto jak kto ale Ty powinieneś wiedzieć że przysłona nie działa prawidłowo. Dla mnie to jest ewidentna wada.Grzechotnik napisał/a:I każdy serwis napisze Ci to samo - bo takie zachowanie jest normalne.
Wnioskuję że nie wiesz jak to działa. Popychacz w korpusie w stanie spoczynku zapewnia pełne otwarcie przysłony, W momencie robienia zdjęcia popychacz cofa się do zadanej wartości a przysłona musi za nim nadążyć wykorzystując siłę sprężyny wbudowanej w obiektyw. Jeśli nie robi tego za każdym razem, w 100% to jest to wada. Koniec, kropka!Grzechotnik napisał/a:Powolne otwieranie często nie otwiera listków do końca, dopiero energiczny ruch popychacza to załatwia.