"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Galus81 napisał/a:Ty dajesz za przyklad przygranicznych - najbiedniejsza czesc Niemcow - gdzie takze mieszka duzo Polakow
CytatWiec jak widzisz - dla Ciebie wazna jest tylko nazwa - dla mnie cala reszta :)
PiotrR napisał/a:
A gdzie ja napisałem, że tylko nazwa? W którym miejscu? Napisałem, że również nazwa. Napisałem, że przy obcej nazwie tracę ochotę na patriotyzm w stosunku do tego producenta, bo dla mnie nasz język i kultura oraz możliwość bycia dumnym ze swojego kraju i jego osiągnięć są równie ważne jak to, żeby kasa nie uciekała za granicę.
Więc tak samo ważne jest dla mnie to, by firma miała polski kapitał, by wytwarzała w Polsce a nie Chinach czy Bangladeszu, by jeśli to możliwe, wytwarzała z surowców i półproduktów od polskich dostawców, by nie wyprowadzała zysku do krajów z mniejszym opodatkowaniem
PiotrR napisał/a:Bo jest całe mnóstwo nazw, co do których trudno powiedzieć, w jakim są języku. Jeśli nie są obco brzmiące dla polskiego ucha, to nie mam pretensji.
PiotrR napisał/a:nie wmówisz mi, że kort tenisowy ma więcej klientów tylko dlatego że nazywa się Wola Sport Paradise, a taki w Krakowie mamy (taki daję przykład, bo tu już nie da się wymyślić, że to towar eksportowy mający taką samą nazwę na rynku polskim i obcym) - czyli jest to po prostu pewna mania nazywania wszystkiego jakkolwiek, byle nie po polsku.
PiotrR napisał/a:
Ogólnie rzecz biorąc, zacząłeś o patriotyzmie gospodarczym, ja napisałem że jeśli mam być patriotyczny gospodarczo, to chciałbym też mieć polską nazwę, a Ty mnie próbujesz przekonać, że nie mam racji. Dlaczego? Wolałbym i już. Mam do tego takie samo prawo, jak właściciel marki ma prawo nazwać ją Giacomo Scemo. I ja mam prawo od niego nie kupić, a ktoś inny ma prawo kupić dlatego, że produkuje w Polsce. Choć warto też sprawdzić, gdzie płaci podatki. Czy też może jego forsa - jego sprawa?