gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
okulary i swiatło błyskowe
Cześć,

czy bliki od lamp błyskowych pojawiające się w okularach modela da się wygasić filtrem polaryzacyjnym czy trzeba tak ustawić lampy, żeby ich nie było?
Jeśli da się polarem, to czy trzeba go ustawić tak jak dla światła zastanego?

dzięki za pomoc
gilby

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
okulary nie są płaskie, więc nie przewidzisz kąta odbicia światła, a polar nie likwiduje mocnych blików nawet w 50 proc.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
to jak sobie z tym poradzić?

[ Dodano: 2007-09-18, 13:57 ]
tzn. ja mam lampy studyjne z softboxami i światłem pilotującym.
Może da się to jakoś ustawić?

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Po prostu trzeba wybrać najlepszy kąt padania światła aby odblaski były minimalne, mozna też wyjąć szkła z oprawek:-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gilby, starj sie ustawic swiatlo bardziej rysujace....po prostu....

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wszystko sie da zrobic. Najprosciej zalozyc modelowi okulary bez szkiel - same ramki, to najlatwiejsze (i najlepsze) rozwiazanie pod wzgledem fotograficznym, ale moze byc trudne organizacyjnie: trzeba miec spora kolekcje ramek. Oczy, ktore sa przeciez najwazniejszym elementem portretu, wyjda ostro, bez znieksztalcen i nikt nie zauwazy, ze to co gosc ma na nosie, to nie sa prawdziwe okulary.
Filtr polaryzacyjny oczywiscie troche pomaga, ale wazniejsze jest odpowiednie ustawienie swiatel, niekoniecznie kontrastowych, duze plaszczyzny rozpraszajace, zastosowanie murzynow w kontrach, odpowiednie ustawienie twarzy i elementow oswietlenia tak, by nie tylko zlikwidowac najwieksze odbicia, ale rowniez uniknac znieksztalcen spowodawanych swiatlem skupionym (lub rozproszonym) przez szkla okularowe. Najlepsze jest do tego studio pomalowane na czarno, albo ciemnoszaro, i sporo czasu...trzeba nauczyc sie patrzec na modela i dostrzec mankamenty oswietlenia przed zrobieniem zdjecia, a nie dopiero na ekranie monitora lub na gotowej odbitce. To wymaga, jak prawie wszystko, pewnej wiedzy zdobywanej doswiadczeniem.
no!

Fotonastroje  Dołączył: 28 Lis 2007
w Pentaxach masz cyfrowy podgląd, klikasz i widzisz.
Ale bliki będą zawsze. Ustawiasz optimum w studio a potem obrabiasz na kompie jak potrzeba.
Gorsza jest zmiana jasności pod okularami jak robisz portret z bliska to szkła rozpraszają lub koncentrują światło.
Ogólnie ja nie umiem tego tak całkiem obejść więc chyba trzeba polubić.
Dobre okulary maja powłoki antyodblaskowe teoretycznie

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
Jak nie chcesz kombinowac z lampami to sprobuj troche podniesc "nauszniki" okularow albo karz modelowi minimalnie obnizyc brode, w wiekszosci przypadkow pomaga :)

zhenis  Dołączył: 02 Sie 2007
Hmmm, na strobist.com polecaja 2 metody:

a) miec okulary, ktore nie robia takich odbic, sa bardzo drogie. podobne maja prezenterzy w telewizji;

b) ustawic odwrotnie do kierunka glownego swiatla, opisano to tutaj:
http://strobist.blogspot....or-glasses.html

Skocz do: