happypiotr napisał/a:No i co masz napisane? "Ta funkcja umożliwia celowe prześwietlenie (rozjaśnienie) lub niedoświetlenie (przyciemnienie) zdjęcia
happypiotr napisał/a:pytam się w jaki sposób to robi?
happypiotr napisał/a:-trybie Tv tylko poprzez zmiane przesłony
-trybie Av tylko poprzez zmianę czasu
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
K-1
SNECZKU napisał/a:zawsze odbywa się to tylko drogą zmiany czasu, przesłony lub czułości
SNECZKU napisał/a:wolę bezpośrednio zmieniać parametry podstawowe
lipalipski napisał/a:
Niektórzy koledzy przeczytali instrukcję i nie męczyli innych pytaniami o obsługę aparatu. A takich, pytających zamiast czytać coraz więcej. Ja na miejscu lenia, który ma problemy z czytaniem, cieszyłbym się z każdej odpowiedzi. Nawet złośliwej.
K-5, DA* 50-135/2.8, DA* 16-50/2.8 moje zdjęcia
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Kurde, pewnie jestem naiwniak ale naprawde mnie przeraziłeś. Mam nadzieje, ze to jakiś wesoły zart, którego nie rozumiem z powodu ograniczeń intelektualnychMichu napisał/a:Moja zaś tyczyła czasu umierania. Niedługo przyjdzie mi się z Wami pożegnać...
Ale to już jest OT.
Kastoda super
Kastoda super
Ż jest P... p.
zorzyk napisał/a:tylko merytoryczną korespondencję
LukD
Pentax K100D + kit + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty
Świecisz światła mijania całą dobę? Dowiedz się, kto naprawdę na tym zyskuje.
Michu napisał/a:
Ad2.
Zasadniczo tak. Choć w K10 można robić to także poprzez zmianę czułości (Chyba można tak potraktować jeden z dodatkowych trybów w Kadyszce).
Wynika to z tego, że za poprawną ekspozycję, odpowiada czas i przysłona. Pracując więc w priorytecie przysłony, zmian dokonujesz czasem, by nie tracić wartości, na której Ci zależy (w tym przypadku jest to przysłona).