happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
Kika pytań - K100D
Witam 8-)

Jak kupiłem Pentaxa robiłem zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia. Aż do teraz, bo sobie dokładniej przejrzałem instrukcje obsługi. W związku z tym mam kilka pytań. Proszę wybaczyć jak okażą się co dla niektórych lamerskie (na pewno są proste tylko nie moge w tej chwili wpaść na odpowiedzi :-> )

I tak:

1. ISO Auto działa w taki sposób aby zawsze dążyć do ustawienia jak najmniejszej czułości?

2. Działanie zmiany kompensacji ekspozycji (Av) wykonuje się w:
-trybie Tv tylko poprzez zmiane przesłony
-trybie Av tylko poprzez zmianę czasu
Czy to jest reguła?

3. Do czego można zastosować w praktyce funkcję blokady AE-L w momencie blokady AF? (w menu Custom Setting/AE-L with AF locked)

4. Może ktoś krótko wyjaśnić jakie ma znaczenie ustawienie trwania czasu pomiaru AE-L (w menu Custom Setting/Meter Operating Time). Przecież aparat mieży ekspozycje na bierząco.

Dziekuję i już nie mogę się doczekać odpowiedzi ;-)
Pzdr.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
1. str. 121
2. str. 140-143
3. str. 130/131

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
happypiotr napisał/a:
No i co masz napisane? "Ta funkcja umożliwia celowe prześwietlenie (rozjaśnienie) lub niedoświetlenie (przyciemnienie) zdjęcia

happypiotr napisał/a:
pytam się w jaki sposób to robi?

Odpowiedź:
happypiotr napisał/a:
-trybie Tv tylko poprzez zmiane przesłony
-trybie Av tylko poprzez zmianę czasu

SNECZKU  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podobno nie ma jakiegoś oddzielnego mechanizmu korekcji ekspozycji, zawsze odbywa się to tylko drogą zmiany czasu, przesłony lub czułości, a funkcja korekcji ekspozycji w aparatach w tym jedynie pośredniczy; wyznam, że też nie do końca rozumiem sens tego pośredniczenia i wolę bezpośrednio zmieniać parametry podstawowe.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
SNECZKU, też nie korzystam z tej funkcji.

A na tzw. chłopski rozum, skoro na naświetlenie mają wpływ wyłącznie (oczywiście poza warunkami zewnętrznymi, ewentualnym doświetleniem itp.) czas, przysłona i czułość, to kompensacja właśnie w tym musi mieszać. Ale w czym -licho wie.

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
SNECZKU napisał/a:
zawsze odbywa się to tylko drogą zmiany czasu, przesłony lub czułości

No własnie, jak pamietam w d70s nie mogłem trafic na jakąś analogię, za każdym razem robił inaczej jakoś. W K100D zauważyłem pewna prawidłowość... hmm

SNECZKU napisał/a:
wolę bezpośrednio zmieniać parametry podstawowe

Tak, chociaż w sumie to można podkręcić zdjęcie do max +/- 1EV bo później robi to się ryzykowne bo znacząco przekłada się na czas i głębię ostrości przy mniejszej naszej kontroli.

Pzdr.

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
lipalipski napisał/a:

Niektórzy koledzy przeczytali instrukcję i nie męczyli innych pytaniami o obsługę aparatu. A takich, pytających zamiast czytać coraz więcej. Ja na miejscu lenia, który ma problemy z czytaniem, cieszyłbym się z każdej odpowiedzi. Nawet złośliwej.

Pierwsza sprawa - instrukcja jest momentami bardzo lakoniczna i tak naprawdę trzeba się samemu domyślać o co w niektórych funkcjach aparatu chodzi. Po drugie - ja na miejscu pożeracza rozumów w ogóle bym nie zabierał dyskusji w temacie, na który nie mam ochoty się wypowiadać (bo z tego co zauważyłem ochoty nie miałeś, ale jednak swoje trzy grosze wtrącić dla zasady musiałeś). A komentowanie tylko po to, żeby puścić parę złośliwych tekstów jest IMO tak potrzebne, jak wiedza na temat siły wiatru w południowo-wschodniej Mongolii. To tyle ode mnie w tym temacie.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
happypiotr,
Jeżeli chodzi o pytanie Nr 1 to chyba TAK, ale to tylko mój domysł (tak wskazuje logika). Niestety na kolejne pytania nie potrafie udzielić odpowiedzi. Jestem nieco wczorajszy i ... nawet analiza pytań przychodzi mi z trudem. :oops:

Michu, pytanie to gnębi mnie już od jakiegoś czasu. Co jest z tym twoim "czas umierać"? Jak należy to rozumieć? :?:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jeszcze trochę Kristofo...

A co się zaś tyczy wątku. To może rzeczywiście odpowiedzi do końca nie satysfakcjonowału autora postu, lecz myślę, że wynika to z faktu, że postawione pytania tyczą elementarnych podstaw. I tu bardziej przydałoby się przekierować HappyPiotra do pozycji mogącej wprowadzić go w świat fotografii.
Tym niemniej po kolei:
Ad1.
Tak. Chodzi o to, by mieć ciągle możliwie najmniejszą czułość. Dzięki temu na zdjęciu będzie mniejszy szum, większa dynamika, więcej szczegółów.
Ad2.
Zasadniczo tak. Choć w K10 można robić to także poprzez zmianę czułości (Chyba można tak potraktować jeden z dodatkowych trybów w Kadyszce).
Wynika to z tego, że za poprawną ekspozycję, odpowiada czas i przysłona. Pracując więc w priorytecie przysłony, zmian dokonujesz czasem, by nie tracić wartości, na której Ci zależy (w tym przypadku jest to przysłona).
Ad3.
Przekadrowanie. Wówczas ekspozycja zostaje zmierzona na obiekcie, który jest ostry. Najczęściej zależy nam na tym, by prawidłowo naświetlone byo to, co jest ostre. Przykład. Robisz zdjęcie pani niepośledniej urody. Pani ma jasną karnację skóry a stoi na ciemnym tle. Więc chwytasz ostrość na twarzy pani, po czym przekadrowujesz, by złapać odpowiednią (oczywiście przemyślaną) kompozycję zdjęcia. Ekspozycja i ostrość zostały złapane na tym samym obiekcie - my się cieszymy, pani jest wniebowzięta i być może w ramach zadośc uczynienie ofiaruje nam swoje wdzięki.
Ad4.
Podobnie jak powyżej. Gdy chcesz sobie zapamiętać pomiar. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest to taka namiastka (proteza) tymczasowego trybu manualnego. Ustawiasz ekspozycję i strzelasz zdjęcia, nie martwiąc się o to, że aparat zmieni Ci ustawienia, bo np. w pole pomairu wszedł obiekt mogący zafałszować z rozmysłem wybrany przez Ciebie dobór parametrów. Czymś takim może być na przykład biały kapelusz na głowie modelki, podczas gdy Ty chcesz mieć ustawioną ekspozycję prawidłowo eksponującą jej lico.

Michu, moja uwaga nie dotyczyła treści tylko formy odpowiedzi ... Faktycznie pytania dotyczyły dośc prostych spraw (przynajmnije pierwsze, bo na pozostałych nie mogłem się skupic :oops: ).
Tak na marginesie to od początku bywania na forum urzekła mnie panująca na nim życzliwość (zjawisko rzadko spotykane na innych polskich forach) i jako szeregowy pentax-forumowicz wolałbym, żeby tak pozostało. Wiem, ze wielokrotnie wygłupiłem sie zadając lamerskie pytania. Wiem też, że jeszcze nie raz sie sie wygłupię. Wolałbym to robić w sprzyjającym "srodowisku naturalnym".

Moja zaś tyczyła czasu umierania. Niedługo przyjdzie mi się z Wami pożegnać...
Ale to już jest OT.

Michu napisał/a:
Moja zaś tyczyła czasu umierania. Niedługo przyjdzie mi się z Wami pożegnać...
Ale to już jest OT.
Kurde, pewnie jestem naiwniak ale naprawde mnie przeraziłeś. Mam nadzieje, ze to jakiś wesoły zart, którego nie rozumiem z powodu ograniczeń intelektualnych :-D

Eee, tam Żorż, tu się należało sprzątanie.

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
Ad2
Ja słyszałem że jesli wykonujesz zdjecie w RAW(*.pef) to kompensacje mozna zmieniać na komputerze wiec mysle że jest to funkcja nad ktorą nie trzeba rozmyslać zadużo podczas robienia fotek. Chyba że ktoś robi w *.jpg

Pentaxowiec - prawidłowe naświetlanie to podstawa. Bez względu na to, czy to jest RAW, czy JPG. Owszem, z pliku RAW możesz więcej wyciągnąć, ale zawsze jest to spowodowane pewną utratą jakości.

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
A mam takie pytanie sorry za offtop ale jak juz jestesmy przy RAW to sie zapytam czy zmiana balansu bieli tez powoduje pogorszenie jakosci zdjecia

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W sensie technicznym - nie.

Przy dużych różnicach z pewnością. Sprawdż zresztą obojętnie jakiego RAWa jeżdząc suwaczkiem od balansu bieli niczym nawiedzony czołgista.

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
zorzyk napisał/a:
tylko merytoryczną korespondencję

Mus to mus ;-) małe sprostowanie do Ad. 4:
Otóż po wciśnięciu spustu do połowy włączają się czujniki ekspozycji i AF. Jeśli nie zrobimy zdjęcia, czujniki pozostają włączone przez zadany czas, pokazując w wizjerze czas ekspozycji / przysłonę dobrane przez automat (tryby automatyczne) lub odchyłkę pomiaru ekspozycji (tryb manualny), a przy włączonym MF też potwierdzenie ostrości. Meter Operating Time to czas w sekundach, pow którym czujniki zostaną wyłączone.
Pozdr.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Michu napisał/a:

Ad2.
Zasadniczo tak. Choć w K10 można robić to także poprzez zmianę czułości (Chyba można tak potraktować jeden z dodatkowych trybów w Kadyszce).
Wynika to z tego, że za poprawną ekspozycję, odpowiada czas i przysłona. Pracując więc w priorytecie przysłony, zmian dokonujesz czasem, by nie tracić wartości, na której Ci zależy (w tym przypadku jest to przysłona).

według mojego rozeznania ekspozycja to tylko czas i przysłona. ISO to środek ułatwiający i błogosławieństwo cyfry :) - coś w rodzaju "zmiennej czułości" filmu. korekta ekspozycji odbywa się wyłącznie przez korektę tych dwóch parametrów i dlatego nie ma korekty w trybie manualnym kiedy puszka nie ma już "czym korektować". chyba że coś pokręciłem to mnie wyprostujcie :-B

Skocz do: