lukarch napisał/a:nasz forumowy kolega Paffcio może Ci pogląd na temat rzeczonego szkiełka nieco zmienić Miał już trzy egzemplarze
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
K-1 |K-5 | MeSuper | F28/2.8 | M40/2.8 | F50/1.7 | FA100/2.8 macro | DA12-24 | DA16-45 | DA18-55WR | DA55-300 | Vivitar 28/2.8 | m42 | slik340dx | flickr
lukarch napisał/a:Czyli wychodzi na to, że Paffcio nie powinien szukać następnego szkła tylko osoby, która rzuciła na niego urok
CzareK
kojut napisał/a:Grzenio napisał/a:oraz architektury
I tu składanie bez użycia specjalnego montażu nie jest dobrym pomysłem.
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Grzenio napisał/a:Oczywiście są ograniczenia w stosowaniu tej techniki.
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
Grzenio napisał/a:Tutaj przykładowa panorama z 16 zdjęć "z ręki"
K-5II |P 18-135 | P 12-24 | S 30/1,4 | T 70-200 |
CytatA czy mógłbyś wstawić jedno/kilka zdjęć składowych z tej panoramy?
K-30, MZ-50, ME, EX1. 29er.
https://barmiska.blogspot.com/
A mnie denerwowałoby to, że musiałbym nosić kilka obiektywów i ciągle je zmieniać a tak jeden standardowy zoom 17-50 albo spacerzoom 17-200 może ogarnąć prawie wszystkie tematy. Nie zawsze trzeba robić kilkanaście zdjęć. Zresztą to też nie jest jakieś mega czasochłonne. Ustawiasz manual focus, tryb ekspozycji manualny, szybko sprawdzasz gdzie jest najjaśniej i do tego kadru dobierasz ekspozycję żeby nie było prześwietleń i zaczynasz pstrykać. Z całą panoramą można się uwinąć w minutę. Oczywiście jak chcesz robić setki zdjęć a do tego mieć rodzinkę na zdjęciach widoczków czy architektury to może to być spore utrudnienie i wtedy zdecydowanie lepiej mieć jakiegoś szerokokątnego zooma.CytatPanoramy na wakacjach? Pewnie, jak bym miał nogę w gipsie czy coś takiego by mnie spotkało, to tak Ale przy chodzeniu, zwiedzaniu (często grupowym), zarówno na zewnątrz "ciekawych miejsc" jak i wewnątrz, to robienie kilku-nastu ujęć specjalnie do składania jest dla mnie chyba zbyt uciążliwe. [m.in. dlatego kupiłem 10-24]
Grzenio napisał/a:Oczywiście jak chcesz robić setki zdjęć a do tego mieć rodzinkę na zdjęciach widoczków czy architektury to może to być spore utrudnienie.
MieCz napisał/a:To jeszcze zaznacz na składowym zdjęciu obszar kadrowania.