squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Ja mam od dłuższego czasu i nie narzekam :-)

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
lukarch napisał/a:
nasz forumowy kolega Paffcio może Ci pogląd na temat rzeczonego szkiełka nieco zmienić ;-) Miał już trzy egzemplarze

A ja mam jeden i jest bardzo dobry. http://pentax.org.pl/view...1213329#1213329

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Czyli wychodzi na to, że Paffcio nie powinien szukać następnego szkła tylko osoby, która rzuciła na niego urok :evilsmile:

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Jakoś tak wychodzi .... :evilsmile:

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
lukarch napisał/a:
Czyli wychodzi na to, że Paffcio nie powinien szukać następnego szkła tylko osoby, która rzuciła na niego urok :evilsmile:

Albo szukać osoby która mu wybierze dobry egzemplarz, bo sam się z tym męczy :mrgreen:

Grzenio  Dołączył: 02 Kwi 2015
kojut napisał/a:
Grzenio napisał/a:
oraz architektury

I tu składanie bez użycia specjalnego montażu nie jest dobrym pomysłem.

Architekturę też da rady złożyć ze zdjęć z ręki. Owszem przy architekturze trochę trzeba popróbować różnych rodzajów projekcji bo obraz może być zniekształcony jak wybierzemy niewłaściwe odwzorowanie. Tutaj przykładowa panorama z 16 zdjęć "z ręki", Sigma 17-50/2.8 @ 17mm F8.0, 24Mpix

A tutaj pojedyncze zdjęcie dla zobrazowania kąta widzenia obiektywu przy 17mm:

Panorama po złożeniu była jeszcze szersza ale dość sporo ją wykadrowałem więc być może wystarczyłoby tylko 9 zdjęć.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
Grzenio, super! To, że się da to wiem. Mimo to, nie zawsze się da.

Oczywiście są ograniczenia w stosowaniu tej techniki. Na pewno pewnym problemem jest to, że nie widać od razu całego kadru więc łatwo jest o jakieś pomyłki. Na pewno warto robić składowe zdjęcia ze sporym zapasem bo często przy składaniu okazuje się że brakuje części obrazu w którymś rogu. Problemem mogą być również zdjęcia pod słońce jak na zdjeciach pojawiają się bliki bo potem na panoramie może być ich więcej niż w przypadku pojedynczego zdjęcia. Jednak ta technika często daje radę. Jak 17mm jest za wąsko to czasem wystarczy obrócić aparat jak do pionowych kadrów i zrobić 3-4 zdjęcia przesunięte w poziomie co teoretycznie daje odpowiednik zdjęcia wykonanego obiektywem około 12mm. Generalna zasada to robienie zdjęć na manualnych nastawach ekspozycji i manualnym ostrzeniu żeby wszystkie składowe zdjęcia były zrobione przy tych samych nastawach, aczkolwiek dobre programy potrafią korygować ewentualne różnice w ekspozycji zdjęć i balansie bieli.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Wy się nie śmiejcie złośliwcy z Paffcia, bo to porządny gość jest, tylko trafia na pentaxowe buble :mrgreen: :-P
Nie moja wina, że mi wciąż wysyłają zdecentrowane egzemplarze. Poczytajcie sobie pentaxforums, tam ludzie mają takie same problemy.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Grzenio napisał/a:
Oczywiście są ograniczenia w stosowaniu tej techniki.

A dają radę programy z szybko przemieszczającymi się chmurami?

Bardzo ładnie to wyszło.

MieCz  Dołączył: 07 Maj 2007
Grzenio napisał/a:
Tutaj przykładowa panorama z 16 zdjęć "z ręki"

A czy mógłbyś wstawić jedno/kilka zdjęć składowych z tej panoramy? Chciałbym zobaczyć z jakim zapasem fociłeś.
Efekt końcowy bardzo udany. Aż dziw, że z ręki można takie rzeczy.

Chmury to nie samolot. Aż tak szybko się nie przemieszczają. Ta panorama zawierała tylko cztery zdjęcia z chmurami więc jakby się trochę postarać to można zrobić te 4 ujęcia w 10 sek. Poza tym nawet jakby było jakieś przesunięcie chmur to można w programie ustawiać różne opcje mieszania tak aby nie było widać miejsca łączenia zdjęć. Zresztą chmury mają to do siebie, że nie mają jakiś ostrych i regularnych kształtów więc ewentualne zniekształcenia są mało widoczne. Chyba większy problem jest z architekturą bo łatwiej jest o zniekształcenia perspektywy. Wyraźniej też widać ewentualne błędy w łączeniu zdjęć. Na przykład na powyższym zdjęciu rynna z prawej strony budynku jest trochę źle złożona. No ale ja jakimś specem od panoram nie jestem. Może z kilkanaście ich tylko zrobiłem. Jakby się pobawić dłużej to można by było zrobić to lepiej ale ja tylko 30 min poświęciłem na całość obróbki zdjęcia łącznie z wywoływaniem RAW-ów. Dzięki za pochlebne opinie. To tylko świadczy o tym, że bez specjalnego sprzętu ani poświęcania wielu godzin na składanie panoramy można osiągnąć przyzwoity efekt. Oczywiście obiektyw UWA jest wygodniejszy w użyciu i daje większe możliwości ale czasem można sobie bez niego poradzić.

Cytat
A czy mógłbyś wstawić jedno/kilka zdjęć składowych z tej panoramy?
8-)

MieCz, jeśli chodzi Ci o zakładkę to zalecane jest aby dwa sąsiadujące zdjęcia nachodziły na siebie na około 30% powierzchni pojedynczego zdjęcia. Ja zrobiłem większą zakładkę ale później każde ze składowych zdjęć wykadrowałem tak aby pozbyć się brzegów zdjęć bo Sigma 17-50 trochę zaczyna mydlić na brzegach. Z 24Mpix wykadrowałem każde zdjęcie do około 16Mpix i dopiero z takich zdjęć składałem panoramę. Bez takiego kadrowania można było złożyć to spokojnie z 9 fotek zamiast z 16.
Później może wrzucę printscreena z programu to będzie lepiej widać ile zajmowało jedno zdjęcie w całej panoramie.

Aha, to jeszcze kadrowałeś. Cenna informacja. To jeszcze zaznacz na składowym zdjęciu obszar kadrowania. Niedługo będę w ciasnych wnętrzach o niesamowitych walorach architektonicznych, gdzie może uda mi się wykorzystać Twoje patenty. Robiłeś panoramy wnętrz?
Dzięki.

Kadrowałem ale to w zasadzie dla tego, że zrobiłem za duże zakładki i nawet trzecie zdjęcie w danym rzędzie zachodziło jeszcze na pierwsze i program zaczął trochę głupieć przy składaniu. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo mogłem pozbyć się mniej ostrych krawędzi zdjęć. W każdym razie panorama po złożeniu i wykadrowaniu miała 64Mpix więc redukując jej rozdzielczość do 24Mpix mamy od razu szereg innych korzyści jak choćby redukcję aberracji chromatycznych, redukcję szumów i w ogóle poprawę ostrości w stosunku do pojedynczego zdjęcia wykonanego ultra szerokokątnym obiektywem. Także w zasadzie mniej ostre brzegi składowych zdjęć nie stanowiłyby takiego problemu bo zostałyby w naturalny sposób wyostrzone.

We wnętrzach jeszcze nie robiłem. Tam jest większy problem bo łatwiej o błędy paralaksy. Generalnie im dalsza odległość obiektów tym łatwiej jest zrobić panoramę z ręki. Jednak jak wynika z przykładów zamieszczanych w tutorialu programu to da rady również składać panoramy we wnętrzach. Program ma algorytm usuwania "duszków" więc nawet jak są jakieś zdublowane elementy wynikające z błędów paralaksy to potrafi je dość skutecznie usuwać. Niemniej jednak jakieś bliższe przedmioty lepiej umieszczać w całości na jednym kadrze żeby nie było problemu, że nagle krzesło ma osiem nóg zamiast czterech.

[ Dodano: 2016-04-04, 10:43 ]
Zresztą przy odrobinie zdolności do majsterkowania można sobie samemu zrobić tanim kosztem głowicę nodalną. Wpisz w google np. "home made pano head" to wyskakuje sporo przykładów. Tutaj jest też trochę porad jak robić panoramy: http://zieba.wroclaw.pl/poradnik_main.html

barmiska  Dołączył: 27 Sie 2014
Na temat (z grubsza):
pipeman, dobrze że nie dodałeś do zestawienia Tamrona 10-24 :-)
Przynajmniej ten którego mam jest "dziwny", i jego nieostrość na brzegach + specyficzne rozmycie daje na większości zdjęciach efekt "warp" (prawie jak w Star Wars przy wchodzeniu w nadświetlną ;-) ) Można polubić, choć czasem psuje zdjęcie.
Ale różnica w kadrze na 18-17-16mm a na 10mm jest na tyle duża jak dla mnie, że nie stawiałbym obiektywów o takich ogniskowych obok siebie.

Na poboczny temat:
Panoramy na wakacjach? Pewnie, jak bym miał nogę w gipsie czy coś takiego by mnie spotkało, to tak ;-) Ale przy chodzeniu, zwiedzaniu (często grupowym), zarówno na zewnątrz "ciekawych miejsc" jak i wewnątrz, to robienie kilku-nastu ujęć specjalnie do składania jest dla mnie chyba zbyt uciążliwe. [m.in. dlatego kupiłem 10-24]

Prawie całkiem nie na temat:
Żeby nie było, kilka panoram złożyłem (głównie widoczki w górach), po to żeby było szerzej albo więcej szczegółów na zdjęciu.
Złożyłem też kilka "panoram" 360, we wnętrzach, na głowicy "prawienodalnej" z 3 desek i szyny na lampę. Tak na prawdę to panorama piwnicy w której robiłem i sprawdzałem "głowicę" się nie liczy, jakiś pokój też nie, ale wnętrze 2 sklepików (księgarnia i zoologiczny) złożyłem tak, że półki były proste i dało się przeczytać tytuł na grzbiecie każdej książki. Oczywiście NIJAK się to ma do panoram 360 z wnętrz np kościołów, ale chałupniczo - da się.
Dziś pewnie zrobiłbym kilkanaście zdjęć z ręki na 10mm, wrzuciłbym do googla, poczekał pół dnia i dostał gotową panoramkę 360. z kilkoma widocznymi błędami, ale bezwysiłkowo.
Pzdr

Cytat
Panoramy na wakacjach? Pewnie, jak bym miał nogę w gipsie czy coś takiego by mnie spotkało, to tak ;-) Ale przy chodzeniu, zwiedzaniu (często grupowym), zarówno na zewnątrz "ciekawych miejsc" jak i wewnątrz, to robienie kilku-nastu ujęć specjalnie do składania jest dla mnie chyba zbyt uciążliwe. [m.in. dlatego kupiłem 10-24]
A mnie denerwowałoby to, że musiałbym nosić kilka obiektywów i ciągle je zmieniać a tak jeden standardowy zoom 17-50 albo spacerzoom 17-200 może ogarnąć prawie wszystkie tematy. Nie zawsze trzeba robić kilkanaście zdjęć. Zresztą to też nie jest jakieś mega czasochłonne. Ustawiasz manual focus, tryb ekspozycji manualny, szybko sprawdzasz gdzie jest najjaśniej i do tego kadru dobierasz ekspozycję żeby nie było prześwietleń i zaczynasz pstrykać. Z całą panoramą można się uwinąć w minutę. Oczywiście jak chcesz robić setki zdjęć a do tego mieć rodzinkę na zdjęciach widoczków czy architektury to może to być spore utrudnienie i wtedy zdecydowanie lepiej mieć jakiegoś szerokokątnego zooma.

Grzenio napisał/a:
Oczywiście jak chcesz robić setki zdjęć a do tego mieć rodzinkę na zdjęciach widoczków czy architektury to może to być spore utrudnienie.

Dotykasz sedna. Zapomniałeś dodać o foceniu w miejscach objętych zakazem NO FOTO!

Byłem kiedyś w jednym takim miejscu "NO FOTO" i kazali mi schować aparat do plecaka. Na koniec zwiedzania zaprosili wszystkich, którzy mieli aparaty na wierzchu do kasy w celu dokonania opłaty za robienie zdjęć.

[ Dodano: 2016-04-04, 21:13 ]
MieCz napisał/a:
To jeszcze zaznacz na składowym zdjęciu obszar kadrowania.

Pojedyncze zdjęcia wykadrowałem tak:

A poniżej obraz jak wyglądała złożona panorama i jak została wykadrowana. W zasadzie to 6 zdjęć w ogóle nie było wykorzystanych a za to zabrakło trochę zdjęcia w prawym dolnym rogu.

Skocz do: