matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Niedobrze... :-(

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
ciekawe ile nam policzą za ich pobyt w tym ekskluzywnym hotelu....

kudel  Dołączył: 11 Mar 2007
dwakleszcze napisał/a:
ciekawe ile nam policzą za ich pobyt w tym ekskluzywnym hotelu....

miejmy nadzieję, że 0
miły pan z UPS zapytał w jaki sposób odprawiać, powiedział że na fakturze jest niska wartość
i że za te części do mikroskopu ( :mrgreen: ) nie powinienem nic zapłacić jeśli zdecyduje się na jakiś tam rodzaj odprawy ;-)

[ Dodano: 2007-09-13, 12:11 ]
Wizjery już są:)
kosztów dodatkowych nie ma:) UC się nie przyczepił (ufffffffff:))
koszt więc zostaje jak na poprzedniej stronie: 125,62 + 8 ewentualna wysyłka

rozsyłać zacznę je jutro, dziś niestety nie dam rady...
Ci którzy odbiorą osobiście proszę o kontakt. ale najwcześniej w sobotę będę w stanie gdzieś się umówić na spotkanie.. teraz czeka mnie adresowanie kilkunastu kopert i wypełnianie papierków ;(

aha.. wizjer daje rade i kupę radochy:)
obraca się o 360 stopni ze skokiem 45'
przy powiększeniu 1x w K10D nic nie obcina
po połączeniu do analoga obcina narożniki kadru (ale minimalnie)

przy 2.5x obcina duuużo:) nie widać już wyświetlacza w wizjerze... ale na pewno ułatwi ostrzenie przy fotkach makro...

wymaga ponownego ustawienia ostrości po przełączeniu z 1x na 2.5x :( ale wg mnie nie jest to bardzo kłopotliwe... 2.5 będę używał tylko przy fotkach makro, w innych sytuacjach tylko 1x... dobrze że jest potwierdzenie ostrości, bo jej manualne ustawianie z wizjerem kątowym jest... no trochę trudne:)

w zestawie opócz wizjera, instrukcji i przejściówek jest strasznie badziewna gruszka z pędzelkiem:)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Ja z pewnym wnioskiem chciałbym wystąpić:

Łukasz się napracował przy załatwianiu. Teraz czeka go wypełnianie papierków do do rozesłania i spędzenia 'odrobiny' czasu na poczcie, aby to wszystko do nas rozesłać. Skoro to wszysko było po kosztach własnych, to wypadało by mu :-B postawić. Jakby się zebrało od każdego z nas, o mógłby się chłopak w weekend odprężyć ;)

Pozdrawiam.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Wizjery już są:)

Super, masz :-B ode mnie zapewnione :-)

[ Dodano: 2007-09-13, 14:06 ]
aha, wieczorem sprawdzę, ile przelałem i ew. wyrównam, jakby co.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
To ja już spełniłem swój obywatelsko-wizjerowy obowiązek i czekam z niecierpliwością na to coś. :-)

emes47  Dołączył: 08 Lip 2007
Wysyłam wyrównanie do aktualnej kwoty (z wysyłką) + solidnie zapracowane :-B . Fajna akcja. A może stworzyć na forum jakąś formę corocznej nagrody uznania dla formowiczów i osób zasłużonych (dla rozwoju pentaxianizmu). Kapituła, regulamin, komisja skrutacyjna ..... oj, ale by się działo. Kudel, będę wtedy głosował za Twoją nominacją. Ale to temat na Hyde-Park.
Czekam na wizjerek.
:lol: emes47

P.S. A równolegle z nagrodą może być też Anty-Nagroda, dla tych co sypią piasek w tryby naszej słusznej skądinąd pasji.

P.S. II. A może w regulaminie forum coś takiego już istnieje, a ja się nie doczytałem. Jeśli tak jest, to z góry przepraszam.

z pochwałami to ja proponuje zaczekać, aż dostaniecie przesyłki:)

a tak poza tym to co najmniej 1 wizjer mi zostanie na sprzedaż na allegro.. a ceny tam są.. no atrakcyjne... z mojego punktu widzenia :->

Dobrze, zaczekam z pochwałami, ale należy ci się nasza wdzięczność i ja przynajmniej chcę jakoś skromnie to ci okazać.
A co do tego nadliczbowego wizjera to się nie liczy, bo z tego co wiem, zamawiając nam wszystkim nie liczyłeś na własny zarobek, a trudu cię to trochę kosztowało, co nie?

pawelek-79 napisał/a:
A co do tego nadliczbowego wizjera to się nie liczy, bo z tego co wiem, zamawiając nam wszystkim nie liczyłeś na własny zarobek, a trudu cię to trochę kosztowało, co nie?

już wiem ile trudu mnie to kosztowało:) właśnie wróciłem z poczty.... wysłałem 17 przesyłek.. za mną zrobiła się gigantyczna kolejka:) mam nadzieję że niczego nie pomyliłem i wszyscy dostaną komplet itd.. (przesyłka piorytetowa - pewnie środa/czwartek dostaniecie)
Wybaczcie że wysyłka dopiero teraz... ale przed weekendem jakaś cholera mnie dorwała (tzn grypa albo inne przeziębienie ;-) ) i musiałem się kurować...

..już wiem że dwie osoby nie dostanę kartki po chińsku/angielsku która robi za instrukcję obsługi... jak coś mogę dosłać/zeskanować i dosłać/opowiedzieć co tam jest po krótce:)
niestety nie wiem komu nie wysłałem... bo wpadłem w ferwor pakowania i dopiero po spakowaniu zobaczyłem że 2 "instrukcje" mi zostały :oops:

jedna osoba już odebrała (matb) i hmm.. podzieliła się ze mną wrażeniami... może zrobi to na forum.. kto wie... nie chcę za niego się wypowiadać...

jeszcze odnośnie wizjera, a właściwie przejściówek.. jedna z nich bardziej pasuje niż ta dedykowana pentaksowa: ciężej wchodzi i ogólnie lepiej się trzyma aparatu.. oczywiście nie wiem która przejściówka :-D bo 3 są praktycznie identyczne a ja swoje wyjąłem już z odpowiednio oznaczonych woreczków...

i to chyba wszystko na teraz...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No fakt - ja już mam ten wizjer. I z wad to tak: powiększenie x2,5 - chyba niepraktyczne. Trzeba ustawiać na nowo ostrość po przełączeniu między powiększeniem x1 i x2,5. Tylko te dwa ustawienia (skokowe) - brak płynnego zwiększania powiększenia (ustawień pośrednich). Nie wiem, czy wszyscy sobie zdają sprawę, ale ten wizjer działa tylko w płaszczyźnie pod kątem 90st. względem wizjera. Znaczy można sobie nim w kółko kręcić, ale odchylić od pionu się już nie daje.
Trochę dziwnie się obsługuje aparat z podpiętym wizjerem - szczególne problemy sprawia mi utrzymanie pionów ;-) Ale to kwestia wpraway/przyzwyczajenia jest. Chyba, że ktoś z kominkiem robił i takie trzymanie aparatu dla niego nie pierwszyzna.
Generalnie fajna sprawa przy makro. I jak się zza węgła lub w dziwnych miejscach (za szafą?) zdjęcia robi. Poza tym to trudno mi sensowne zastosowanie tego gadżetu znaleźć.
Prawdę mówiąc to ja się swojego raczej będę pozbywać, bo... chyba czegoś innego się spodziewałem :roll: W każdym razie MSZ ten bajer muszli ocznej raczej nie zastąpi.

Właśnie otrzymałem. Wszystko OK.
Piwo się należy. Mam nadzieję, że przykrości w US z tego nie będzie ;-)

P.S.
Próbowałem wysłać na PW, ale zapisuje mi w katalogu 'Do wysłania' - zupełnie nie wiem, czemu. Jakby zaczęło działać, to spodziewaj się dwóch maili ode mnie o tej samej treści co powyżej :mrgreen:

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
dałby ktos jakies zdjecie tego potwora prxzymocowanego do aparata:] opiszcie szezrezj czy warto było????? szczerze:] :evil:

Czy warto było, to się przekonam. Powiem tylko tyle, że przy powiększeniu 2,5 razawidzę całą wysokość kadru w środkowej części. Ile boków ucina - można przeliczyć. Wygodnie kadruje się z perspektywy żaby. Poza tym wskaźnik ostrości jest niezastąpiony (matówka z klinem też chyba go nie zastąpi w tak małym wizjerze).

[ Dodano: 2007-09-19, 17:58 ]

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Kudel, dzieki wielkie !!! Doszlo wszystko w komplecie :mrgreen: :-B :-B

Z mojego punktu widzenia otrzymalem to, czego sie spodziewalem i oczekiwalem. Wreszcie nie musze wyczyniac kombinacji alpejskich przy kadrowaniu ze statywem rozlozonym do samej ziemi (nie zawsze mozna sie polozyc, chocby podczas strzelania fotek stojac po kostki w zimnej wodzie jak to mialo miejsce dzisiaj ;-) ) Jakosc wykonania samego wizjera oceniam na calkiem solidna, co do zaczepow, to tak jak kolega Kudel wspominal, dedykowany do Pentaksa zaczep lata jak Zyd po pustym sklepie (zaraz posadza mnie o nacjonalizm :-P ) natomiast calkiem dobrze pasuje ten od niby Nikona :-)

Z pewnoscia zakup z mojego punktu widzenia udany. Jeszcze raz dziekuje kudel, jestem bardzo zadowolony :mrgreen:

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Witam!

I do mnie dotarł. Wrażenia mam identyczne. Natomiast niestety, cyfrowy Pentax ma mały wizjer i ciężko oszukać, że jest inaczej. Przy 2.5x parametry można łatwo odczytać z górnego wyświetlacza. M. in. dlatego nie mogę zrozumieć rezygnacji z niego w wielu nowych lustrzankach.

Dopiero po podłączeniu do starej minoltowskiej piątki przekonałem się, że to je to...
Ale minolty używa żona, więc jakoś muszę jakoś pogodzić ten wizjer z kasetką.
Ciekawe, czy da się z tym celować w lecące samoloty, z powiększeniem 2.5x :-)

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Kudel - przesyłka dotarła, jutro przetestuję :mrgreen:

Pozdrawiam
Marucha

PS
Szybko wyrównam koszty.

bildam  Dołączył: 19 Kwi 2006
Hej Kudel, ja też dostałem przesyłkę, przetestowałem na Ds-ie i Kadyszce, w Ds-ie przejściówka od Leici, w K10D do Pentaxa(ale niestety jest luźna) jutro spróbuję dopasowac inną. :-B
Pozdrawiam Damian

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Witam!
Przesyłka dotarła, dzięki wielkie Kudelu!
Wizjer po pierwszych oględzino-testach sprawia raczej miłe wrażenie. Okrutnie trudno jest się przyzwyczaić do tak zupełnie innej perspektywy i początkowo to było trochę jak próba wykonywania precyzyjnych czynności w lustrze - strony się mylą, ciężko się kadruje. Ale po pierwsze to się szybko można przyzwyczaić i wprawy nabrać, a po wtóre to przecież akcesorium na statyw w zasadzie, a tam łatwiej o kontrolę.
Niestety obraz w wizjerze ciemnieje zauważalnie w porównaniu z "gołą" kasetką.
Co do wychodzenia z ostrości przy zmianie powiększenia to wystarczy odpowiednio dopasować korektę dioptryczną w aparacie i w wizjerze ( u mnie wizjer praktycznie skręcony na maksa, a w aparacie na środek) i po problemie. Ostro cały czas.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
jak koledzy powyzej rowniez przesylka doszla :)

wielkie dzieki :-B

Skocz do: