argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
To teraz obejrzyj aberracje...
Przestań ciągle o tych aberracjach. Sam masz Limitedy, w tym 77mm. Ona to dopiero aberruje.
Mnie się podobają te aberacje. Powiem więcej, zakochałem się w nich.
Mam 50-135 i jestem bardzo zadowolony.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Aberracje, dewiacje... fajne forum :-P
sylwiusz napisał/a:
opoznienia mialy niby byc spowodowane checia dopracowania jakosci tych szkiel i zapewnienia stalych dostaw!
Nie chcę myśleć jakie były te szkła w pierwszym ogłoszonym terminie.
Ciekawe kiedy zorientowali się, że coś nie gra? Mam nadzieję, że jeszcze przed fazą czysto produkcyjną, bo jak nie, to nie wierzę, żeby wszystko z magazynu poszło na przemiał. Ale do tego dojść można tylko po num. seryjnych.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:

To teraz obejrzyj aberracje... :evilsmile:

Bez przesady, sa mniejsze przy f2.8 niz w 16-45 przy f4. I nie zapominajmy, ze to obiektyw do cyfry i w niemal kazdym, dobrym programie graficznym sa narzedzia pozwalajace na minimalizacje tego zjawiska. I nie szukajmy swietego grala wsrod obiektywow, bo nie znajdziemy, a jesli idzie o aberracje to moze warto poogladac sample z wielokrotnie drozszych L-ek 16-35/2.8 i 24-70/2.8 Canona, ktore tez nie grzesza pod tym wzgledem :-D Kwestia tylko trafienia na dobry egzemplarz 16-50, zeby trzymlaa parametry jak sztuki, z ktorych tu sample widzielismy i gdzie nawet f2.8 daje niezla ostrosc przy 16 mm. Chociaz dzis czytalem test wlasnie L-ki 24-70/2.8 (ok. 2x drozsza od DA* 16-50/2.8) na Photozone:
http://www.photozone.de/8...70_28/index.htm
I najciekawszy jest fragment "Well, I guess everybody has a nemesis and mine is the Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L. It took me 4 (f-o-u-r) samples of the lens to get a good one - please note: "good", not a "great" sample. The first three variants showed rather hefty centering defects which spoiled the results quite a bit." :-D :-D :-D Czyli nie tylko Pentax miewal problemy z QC a dodajmy, ze Canon L-ki jak i korpusy robi w Japonii ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
I nie zapominajmy, ze to obiektyw do cyfry i w niemal kazdym, dobrym programie graficznym sa narzedzia pozwalajace na minimalizacje tego zjawiska.

W kazdym jest tez Sharpen. Czy to znaczy ze nie musimy miec ostrych obiektywow?

sylwiusz napisał/a:
I nie szukajmy swietego grala wsrod obiektywow, bo nie znajdziemy,

Znajdziemy. 35/2 Asph :-P

sylwiusz napisał/a:
a jesli idzie o aberracje to moze warto poogladac sample z wielokrotnie drozszych L-ek 16-35/2.8

Tiaaa, jaaasne. Wlasnie przestrzelalem sobie wersję II ... aberracje powiadasz?...

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
W kazdym jest tez Sharpen. Czy to znaczy ze nie musimy miec ostrych obiektywow?

Musimy. Ale akurat aberracje zdarzaja sie dosc czesto w szerokich zoomach i to ze swiatlem 2.8 ;-)

Cytat
Znajdziemy. 35/2 Asph :-P

Za 800 USD? :-P
Poza tym obrazek, ktory zapodales nie dziala: "You don't have permission to access..." ;-)

Cytat
Tiaaa, jaaasne. Wlasnie przestrzelalem sobie wersję II ... aberracje powiadasz?...

Nie strzelalem z wersji II. Ale I nie powala pod tym wzgledem (srodek artykulu, cropy z rogow) :-P
http://www.luminous-lands...non-17-40.shtml
A II niech sobie ma mniejsze aberracje niz DA* 16-50, o ile kogos stac na zaplacenie 2x tyle co za Pentaxa to dobre wyjscie :-D

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Boze, ale wy marudzicie ;-) Pogodzcie sie z tym - czasy bezwzglednej jakosci minely i juz nigdy nie wroca, nie tylko w Pentaksie - wszedzie. Gdybym ja tak analizowal piksele swoich skanow, to juz dawno bym wyrzucil na smieci wszystkie swoje szkla ze skanerem na dokladke. Macie jasny zoom? To sie cieszcie - na odbitkach 20x30 i tak nie zauwazycie roznicy.

dz.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
dzerry napisał/a:
Boze, ale wy marudzicie ;-) Pogodzcie sie z tym - czasy bezwzglednej jakosci minely i juz nigdy nie wroca, nie tylko w Pentaksie - wszedzie. Gdybym ja tak analizowal piksele swoich skanow, to juz dawno bym wyrzucil na smieci wszystkie swoje szkla ze skanerem na dokladke. Macie jasny zoom? To sie cieszcie - na odbitkach 20x30 i tak nie zauwazycie roznicy.

dz.

Zgadzam sie w 100% jezeli ktos chce sie pozbyc swojego DA* 50-135 to ja chetnie wezme i nie bede na niego narzekac obiecuje to wszem i wobec :mrgreen: Wiec jak jest ktos chetny aby mi takowy sprezentowac ? ;-)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
argawen napisał/a:
Mam 50-135 i jestem bardzo zadowolony.

Znaczy się zostawiłeś sobie... bo chyba testowałeś swego czasu ;-)

tref napisał/a:
Ciekawe kiedy zorientowali się, że coś nie gra? Mam nadzieję, że jeszcze przed fazą czysto produkcyjną, bo jak nie, to nie wierzę, żeby wszystko z magazynu poszło na przemiał.

Ja tam nie znam się na produkcji za bardzo, ale poprawiać te już zrobione, to chyba wyjdzie koszt porównywalny ze zrobieniem nowych... tak przynajmniej jest z większością "przedmiotów" nie wykonywanych ręcznie :-/

Ps. Też jestem zadowolony z tego szkła :-) jako amatorowi zastępuje mi z powiedzeniem 3-4 stałki, wiadomo jakość troszkę niższa, ale i cena po podsumowaniu co najmniej dwukrotnie niższa :mrgreen:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
siwyyy77 napisał/a:
Znaczy się zostawiłeś sobie... bo chyba pestowałeś swego czasu
Zostawiłem.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Macie jasny zoom? To sie cieszcie - na odbitkach 20x30 i tak nie zauwazycie roznicy.

:-B

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
argawen napisał/a:
Mnie się podobają te aberacje. Powiem więcej, zakochałem się w nich.

"Kazda potwora ma swojego amatora" :/

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
dzerry napisał/a:
czasy bezwzglednej jakosci minely

Gdy przestano produkowac LX-a ;-)

yourNIGHTMARE napisał/a:
jezeli ktos chce sie pozbyc swojego DA* 50-135 to ja chetnie wezme

Gdyby Ci sie nie spodobal to oddaj Wujkowi Spinnerowi... :-P

Pzdr
Spinner

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
To ja się ustawiam w kolejce, wezmę nawet krótką gwiazdkę, choć taka badziewna ;-)
Cytat
czasy bezwzglednej jakosci minely i juz nigdy nie wroca

Nigdy nie było bezwględnej jakości. Zawsze są jakieś kompromisy. Dziś kompromis przesunął się z trwałości na napchanie ficzerami, coś za coś. Jakbyśmy wciąż nie chcieli nowych zabawek, to może by wciąż produkowali solidne metalowe korpusy na lata, ale - z drugiej strony, jakbyśmy tych zabawek nie chcieli, to upadłby cały system i żadnych zabawek by już nie było :-)
Ja tam lubię i postęp i stare pleśniaki. Mogę mieć jedno i drugie - i jest fajnie. Mi się ten system jednak podoba, zwłaszcza, jak wezmę pod uwagę alternatywy.

Skocz do: