tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Szukam znających worda.
Chodzi o to żeby np: na pierwszej stronie napisać jakiś wyraz powiedzmy Pentax, na stronie np 2 i 7 mam napisany również ten sam wyraz i teraz: edytuje wyraz Pentax i zamiast niego wpisuję np: tereferek i chcę aby automagicznie pozostałe wyrazy Pentax zostały zmienione na tereferek, jak tego dokonać? Jakieś odnośniki, zakładki, może macie jakieś koncepcję?
P.S. Przykładowe wyrazy nie są może zbyt najszczęśliwsze ale co mi tam :-P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
A Find and Replace nie rozwiąże problemu?

Jarek Dabrowski napisał/a:
A Find and Replace nie rozwiąże problemu?

No nie, bo to trzeba robić na piechotę, a ja bym chciał zmienić tylko pierwszy wyraz a cała reszta żeby zamieniła się automagicznie.
Coś na zasadzie jak w Exelu że komórka bieżąca = wskazana komórka

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
tomecki, chyba jedyna opcja to Ctrl + H... wpisujesz w pierwsze okienko Pentax a w drugie tereferek i masz automagicznie :P

a jak ty byś chciał :P

sie patrzcie przyzwyczaił do przesadnej ilości automatyki i wodotrysków w żółto-czarnych barwach i wszędzie by chciał mieć tak łatwo, no.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Re: Szukam znających worda.
tomecki napisał/a:
Chodzi o to żeby np: na pierwszej stronie napisać jakiś wyraz powiedzmy Pentax, na stronie np 2 i 7 mam napisany również ten sam wyraz i teraz: edytuje wyraz Pentax i zamiast niego wpisuję np: tereferek i chcę aby automagicznie pozostałe wyrazy Pentax zostały zmienione na tereferek, jak tego dokonać? Jakieś odnośniki, zakładki, może macie jakieś koncepcję?

W LaTeX-u takie cuda to standard. Właśnie składam prawie trzystustronicową dokumentację i tam takich zamian mam kilkaset.
Zmień worda na LaTeXa ;-)

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
TLu napisał/a:
Zmień worda na LaTeXa

Nie ma potrzeby. Worda też da się używać do czegoś więcej niż pisanie listów urzędowych, zatem też da się też spełnić życzenie Tomeckiego :-P . Na przykład tak:

1. Wpisz tekst, który ma być powielany w innym miejscu.
2. Zaznacz go i wstaw zakładkę (w 2007 jest odpowiednia ikonka na karcie Wstawianie, we wcześniejszych trzeba poszukać gdzieś w menu, nie pamiętam gdzie).
3. Ustaw kursor w miejscu, w którym ma pojawić się wpisany wcześniej tekst.
4. Wywołaj funkcję wstawiania odsyłacza i w okienku, które się pokaże:
- jako typ odsyłacza wybierz Zakładka;
- w polu Wstaw odsyłacz do wybierz Tekst zakładki;
- na liście zakładek poniżej wskaż nazwę wstawionej zakładki;
- kliknij Wstaw.

W ten sposób wstawisz odpowiednio skonfigurowane pole REF. Po zmianie tekstu źródłowego trzeba je będzie odświeżyć, co spowoduje zmianę wartości wyświetlanej przez to pole. Odświeżanie może być ręcznie lub w niektórych wypadkach automatyczne, np. przed drukowaniem lub po otwarciu pliku, ale to zależy od aktualnych ustawień Worda (coś powinni na ten temat pisać w helpie).

I jeszcze jedno, w ustawieniach Worda warto Cieniowanie pola ustawić na Zawsze. Dzięki temu zawsze widać, które fragmenty tekstu nie zostały po prostu wpisane, lecz wyświetlane są za pomocą jakiejś automagicznej sztuczki.

[ Dodano: 2007-09-23, 18:58 ]
Aha, jeśli chcesz zobaczyć kody pól, a nie wyniki ich pracy, naciśnij Alt+F9.

Korba napisał/a:
TLu napisał/a:
Zmień worda na LaTeXa

Nie ma potrzeby. Worda też da się używać do czegoś więcej niż pisanie listów urzędowych, zatem też da się też spełnić życzenie Tomeckiego :-P .

Ale poco się męczyć ;-)

Korba napisał/a:
Na przykład tak:
[zaznaczanie, bieganie po menu, klikanie, odświeżanie]

tomecki :-B i do roboty! ;-)

TLu napisał/a:
Ale poco się męczyć ;-)

A LaTeX to sam wie, co Ty chcesz zrobić? Nie musisz nic klikać, zaznaczać, biegać po menu? ;-)

A tak po prawdzie, w Wordzie, którego niekiedy zdarza mi się przeklinać kilka razy na godzinę, wiele skomplikowanych czynności da się wykonać bardzo prosto, choć... wcześniej trzeba sobie napisać odpowiednie makro :mrgreen: .

[ Dodano: 2007-09-23, 19:32 ]
Trochę poczytałem i widzę, że w LaTeX-ie rzeczywiście nie biega się po menu i nie klika, tylko klepie kod, co przypomina mi tworzenie stron internetowych w Notatniku. Można, ale po co się męczyć ;-) .

Korba napisał/a:
TLu napisał/a:
Ale poco się męczyć ;-)

A LaTeX to sam wie, co Ty chcesz zrobić? Nie musisz nic klikać, zaznaczać, biegać po menu? ;-)

Jeśli ktoś korzysta z klikanego edytora to trzeba klikać, ale ja wolę klawisze ;-)
Menu nie ma, może je mieć edytor, ale też nie korzystam.
Własne polecenia tworzy się bardzo łatwo, ba można łatwo oddzielić formę od treści!

Korba napisał/a:

A tak po prawdzie, w Wordzie, którego niekiedy zdarza mi się przeklinać kilka razy na godzinę,

Podziwiam Twoją wytrzymałość, ja taki twardy nie jestem. Mnie tylko czasem brakuje wiedzy jak sobie jeszcze bardziej ułatwić życie.

Korba napisał/a:
wiele skomplikowanych czynności da się wykonać bardzo prosto, choć... wcześniej trzeba sobie napisać odpowiednie makro :mrgreen: .

Makra są zaszyte w dokumencie, czy można je używać uniwersalnie?

[ Dodano: 2007-09-23, 19:52 ]
Korba napisał/a:
Trochę poczytałem i widzę, że w LaTeX-ie rzeczywiście nie biega się po menu i nie klika, tylko klepie kod, co przypomina mi tworzenie stron internetowych w Notatniku. Można, ale po co się męczyć ;-) .

W notatniku to tylko newbie pisują ;-) dihardy piszą w Emacsie, a reszta używa Kile, Leda itp. klikane wynalazki.

W LaTeXu autor zajmuję się tylko treścią, a resztę robi komputer, to jest automatyzacja!
We Wordzie musisz całą typografię robić samemu, a ligatur i tak nie ma :-(

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
TLu napisał/a:
Makra są zaszyte w dokumencie, czy można je używać uniwersalnie?

Można robić takie i śmakie.

Korba, Wielkie dzięki, o to mi chodziło chociaż znalazłem jedną ułomność tego rozwiązania a mianowicie trzeba przy edycji tekstu źródłowego uważać żeby przez przypadek zakładki nie zdeletować, ale i tak to krok milowy, dzięki :-B

TLu, Latex to mi się z czym innym kojarzy :mrgreen:

perl napisał/a:
przyzwyczaił do przesadnej ilości automatyki i wodotrysków w żółto-czarnych barwach i wszędzie by chciał mieć tak łatwo, no.

Tu akurat króluje Kadyszka :-P

tomecki napisał/a:
TLu, Latex to mi się z czym innym kojarzy :mrgreen:

LaTeX wymawia sie jako latech lub latek, a wtedy czar skojarzeń pryska :-(

TLu napisał/a:
W LaTeXu autor zajmuję się tylko treścią, a resztę robi komputer, to jest automatyzacja!
We Wordzie musisz całą typografię robić samemu, a ligatur i tak nie ma :-(

Fakt - ligatur nie ma, bo to przecież nie jest narzędzie typograficzne. Ale sporo mocno skomplikowanych tekstów (podręczników) napisałem i jednocześnie całkiem wygodnie sformatowałem w Wordzie. Ma on bowiem bardzo rozbudowane narzędzie automatyzacji w postaci stylów. Trzeba je tylko sobie odpowiednio zdefiniować, poprzypinać pod klawisze funkcyjne i... konsekwentnie używać (czego oczywiście zdecydowana większość użytkowników nie robi ;-) ).
Zresztą tych stylów to ja nauczyłem się na znakomitym w swoim czasie edytorze - Ami Pro. Niestety, później Microsoft pozamiatał rynek i nawet nie wstawił do swego produktu pewnych znakomitych rozwiązań, które produkt Lotusa miał 12 lat temu.

Korba napisał/a:
Ma on [Word] bowiem bardzo rozbudowane narzędzie automatyzacji w postaci stylów. Trzeba je tylko sobie odpowiednio zdefiniować, poprzypinać pod klawisze funkcyjne i... konsekwentnie używać (czego oczywiście zdecydowana większość użytkowników nie robi ;-) ).

Tylko trzeba być konsekwentnym. Użytkowników Worda jest całkiem sporo, ale jesteś drugim, o której wiem że korzysta ze styli świadomie i konsekwentnie.

Korba napisał/a:

Zresztą tych stylów to ja nauczyłem się na znakomitym w swoim czasie edytorze - Ami Pro. Niestety, Microsoft pozamiatał rynek nadal nie wstawił do swego produktu pewnych rozwiązań, które produkt Lotusa miał 12 lat temu.

WordPerfect 5.1 w 1990 roku miał już bardzo potężne style i niezły edytor równań (wzorowany na TeXu ;-) ). Do dziś oprócz pływających literek nic nowego w edytorach raczej nie wynaleziono.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Korba napisał/a:
Zresztą tych stylów to ja nauczyłem się na znakomitym w swoim czasie edytorze - Ami Pro
:shock: No jaaaaaaa Cię !!!!! Korba, aż mną wstrząsnęło ;-) :-B :-B :-B :-B Najulubieńszy mój procesor tekstów wszechczasów :oops:

Skocz do: