Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
Jarek Dabrowski napisał/a:A Find and Replace nie rozwiąże problemu?
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
tomecki napisał/a:Chodzi o to żeby np: na pierwszej stronie napisać jakiś wyraz powiedzmy Pentax, na stronie np 2 i 7 mam napisany również ten sam wyraz i teraz: edytuje wyraz Pentax i zamiast niego wpisuję np: tereferek i chcę aby automagicznie pozostałe wyrazy Pentax zostały zmienione na tereferek, jak tego dokonać? Jakieś odnośniki, zakładki, może macie jakieś koncepcję?
MZ-5n + Fg, FA28-70, Sunpak MZ440AF-PT
Flexaret VI
TLu napisał/a:Zmień worda na LaTeXa
Korba napisał/a:TLu napisał/a:Zmień worda na LaTeXa
Nie ma potrzeby. Worda też da się używać do czegoś więcej niż pisanie listów urzędowych, zatem też da się też spełnić życzenie Tomeckiego .
Korba napisał/a:Na przykład tak:
[zaznaczanie, bieganie po menu, klikanie, odświeżanie]
Flexaret VI
TLu napisał/a:Ale poco się męczyć
Korba napisał/a:TLu napisał/a:Ale poco się męczyć
A LaTeX to sam wie, co Ty chcesz zrobić? Nie musisz nic klikać, zaznaczać, biegać po menu?
Korba napisał/a:
A tak po prawdzie, w Wordzie, którego niekiedy zdarza mi się przeklinać kilka razy na godzinę,
Korba napisał/a:wiele skomplikowanych czynności da się wykonać bardzo prosto, choć... wcześniej trzeba sobie napisać odpowiednie makro .
Korba napisał/a:Trochę poczytałem i widzę, że w LaTeX-ie rzeczywiście nie biega się po menu i nie klika, tylko klepie kod, co przypomina mi tworzenie stron internetowych w Notatniku. Można, ale po co się męczyć .
Flexaret VI
TLu napisał/a:Makra są zaszyte w dokumencie, czy można je używać uniwersalnie?
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
perl napisał/a:przyzwyczaił do przesadnej ilości automatyki i wodotrysków w żółto-czarnych barwach i wszędzie by chciał mieć tak łatwo, no.
tomecki napisał/a:TLu, Latex to mi się z czym innym kojarzy
Flexaret VI
TLu napisał/a:W LaTeXu autor zajmuję się tylko treścią, a resztę robi komputer, to jest automatyzacja!
We Wordzie musisz całą typografię robić samemu, a ligatur i tak nie ma
Korba napisał/a:Ma on [Word] bowiem bardzo rozbudowane narzędzie automatyzacji w postaci stylów. Trzeba je tylko sobie odpowiednio zdefiniować, poprzypinać pod klawisze funkcyjne i... konsekwentnie używać (czego oczywiście zdecydowana większość użytkowników nie robi ).
Korba napisał/a:
Zresztą tych stylów to ja nauczyłem się na znakomitym w swoim czasie edytorze - Ami Pro. Niestety, Microsoft pozamiatał rynek nadal nie wstawił do swego produktu pewnych rozwiązań, które produkt Lotusa miał 12 lat temu.
Flexaret VI
No jaaaaaaa Cię !!!!! Korba, aż mną wstrząsnęło Najulubieńszy mój procesor tekstów wszechczasówKorba napisał/a:Zresztą tych stylów to ja nauczyłem się na znakomitym w swoim czasie edytorze - Ami Pro
Ż jest P... p.