Sercu bliski Beskid Niski.
www.beskid-niski.pl
Kompendium wiedzy o Beskidzie Niskim,
górach, ludziach, historii i architekturze.
H.M. napisał/a:Czy nie jest więc tak, ze rozdzielczośc obiektywu i tak nawet ta niska, jest w zupełności wystarczająca, bo materiał na którym rejestrujemy obraz/proces jego obróbki jest wąskim gardłem?
H.M. napisał/a:Większość z nas używa aparatów z matrycą 6/8/10 milionów pikseli, lub apararatów analogowych, z których i tak mało kto robi na potrzeby amatorskie skany większe niż 10 megapiksli.
marucha napisał/a:H.M. napisał/a:Większość z nas używa aparatów z matrycą 6/8/10 milionów pikseli, lub apararatów analogowych, z których i tak mało kto robi na potrzeby amatorskie skany większe niż 10 megapiksli.
Zwróć jeszcze uwagę na wielkość (powierzchnię) klatki - APS-C jest ponad 2 razy mniejsze od małego obrazka, więc matryca z 10Mpix to skan małego obrazka ponad 20Mpix, a tu już rozdzielczość szkła ma znaczenie.
Marucha
PZ1, KX i kupa szkieł
Niektóre rzeczy wystarczy zobaczyć inne trzeba sfotografować
To Ty decydujesz co zobaczysz w kadrze
Pentax K100d Super+17-70 2,8:4,5
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
Markus napisał/a:Myślę,że w przypadku 6 MP to większość obiektywów jakie są na rynku sobie dobrze radzi...
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
Niektóre rzeczy wystarczy zobaczyć inne trzeba sfotografować
To Ty decydujesz co zobaczysz w kadrze
Pentax K100d Super+17-70 2,8:4,5
Jego Wysokość K10D, 43/1.9 Limited:), SMC 105/2.8 :) 16-45 DA, SMC Tak 50 1.4, 50-200 DA, AF 360 FGZ
zaq81 napisał/a:rozdzielczość = ilość szczegółów
wielkość matrycy=ilość pixeli
dobrze myślę???jeśli tak to musi być jakaś zależność
spox73 napisał/a:W momencie rozbienia zdjęcia matryca może sobie wyinterpolować z 2 czy 3 pikseli obiektywowych własciwy kolor. W przypadku gdy rozdzielczość obiektywu jest kiepska na powiedzmy 10 pikseli matrycy pada 8 pikseli obiektywu.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
spox73 napisał/a:Rozdzielczość obiektywu ma znaczenie nawet gdy wielkość matrycy nie osiąga 10Mpix. Powinna być wieksza niż rozdzielczość matrycy. Dlaczego nawet na 4 Mpix ma to znaczenie? Ano dlatego że "piksel" obiektywu nie pokrywa się z pikselem matrycy. W momencie rozbienia zdjęcia matryca może sobie wyinterpolować z 2 czy 3 pikseli obiektywowych własciwy kolor. W przypadku gdy rozdzielczość obiektywu jest kiepska na powiedzmy 10 pikseli matrycy pada 8 pikseli obiektywu.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI