PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
af
witam
przepraszam za banalne może pytanie, ale w jaki sposób lampa af rozpoznaje ogniskową ustawioną na obiektywie? czy obiektyw ze stykami wystarczy?
Artur

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Jeśli aparat zna ogniskową to ją przekazuje lampie. Naciśnij "INFO" i zobacz czy ci aparat pokazuje dobrą informacje. Jeśli tak to wystarczy.

no właśnie, a czy obiektyw ze stykami, czyli A przekazuje informację o ogniskowej do body? Nie mogę tego sprawdzić ponieważ nie mam guziczka info :cry:
Artur

[ Dodano: 2007-09-28, 16:59 ]
pytam więc czysto hipotetycznie, lampy też na razie nie mam :cry:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
PUZO napisał/a:
czy obiektyw ze stykami, czyli A przekazuje informację o ogniskowej do body

Nie, przekazuje tylko informację o przysłonie.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
PUZO napisał/a:
nie mam guziczka info
Mój błąd, nie popatrzyłem jaki masz aparat.

Nie, przekazuje tylko informację o przysłonie.[/quote]
Jakie wobec tego obiektywy przekazuję informację o ogniskowej do body a w rezultacie do lampy?

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
Jakie wobec tego obiektywy przekazuję informację o ogniskowej do body a w rezultacie do lampy?

No ale sa jeszcze 4 styki ...

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
PUZO napisał/a:

Obiektywy posiadające styk cyfrowy czyli wersje F, FA, DFA oraz DA. Tylko nie wiem czy MZ-M to potrafi przekazać do lampy.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Raczej na pewno nie. Przekazuje tylko info o czułości założonego filmu. Oczywiście do lampy dedykowanej.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
No ale sa jeszcze 4 styki ...

Milo, ta cała reszta styków to tylko taki binarny pattern (jest styk/nie ma), który mówi o tym, jakie są graniczne jasności. Wszelkie informacje przekazuje jeden jedyny cyfrowy styk w nowych obiektywach.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
PUZO napisał/a:
Puzo, jesli chodzi Ci o współpracę z MZ-M, to z żadną znaną mi lampą nie uzyskasz komunikacji w temacie zmiany ogniskowej, z tej przyczyny, że ta puszka nie obsługuje TTLa lampy. Tak sie składa, że wszystkie lampy z automatycznym zoomem są lampami (P)TTL - więc puszka też musi ten protokół obsłużyć.

Dziękuję Wam bardzo już sporo mi się wyjaśniło
W sumie chodizło mi o zestaw fgz + mz-6 + obiektyw A i już wiem że takiej informacji o ogniskowej nie przekaże do body.
Dzięki

Skocz do: