redevil75  Dołączył: 07 Wrz 2007
Jaka tania Lampa do Pentaxa K100D Super?
Witam,

Jestem użytkownikiem Pentaxa K100D Super i nie wiem w jaki sposób dobrać lampę błyskową.
Oczywiście najłatwiej kupić lampę sugerowaną przez producenta w instrukcji, jednakże muszę zwrócić uwagę na ograniczenia finansowe. Z tego powodu zmuszony jestem do poszukiwań używanej lampy w przedziale cenowym do ok. 300 zł. Niestety nie mam pojęcia czy starsze modele lamp dedykowane do Pentaxów współpracują z cyfrówkami, a jeśli tak to na jakich modelach skupić uwagę. Znalazłem na allegro tanią nową lampę błyskową Nissin 34 iaf, ale niestety nie znam opinii na jej temat. Proszę o pomoc w tej kwestii. Jakie lampy mogą być dla mnie użyteczne, jeśli chodzi o tańsze modele. Dzięki z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam

Przemek

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
redevil75 napisał/a:
K100D Super

Nie ma on analogowego TTL'a, wiec musisz kupic lampe albo z P-TTL'em albo z wlasna automatyka. Lampy z P-TTL'em to wydatek przynajmniej 500zl...
Dobra lampe z automatyka mozesz kupic juz za ok 200zl, bedzie to np bardzo dobry Pentax AF280T.

redevil75  Dołączył: 07 Wrz 2007
Dziękuję za tę sugestię. A co można powiedzieć o lampach Pentaxa: AF330FTZ lub AF200S i AF200Sa?

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Tumaxa 880AFZ z p-TTL można mieć za mniej niż 300 zł. Kilka osób z forum ma lepszy model, Tumax 386AFZ, przeszukaj forum pod kątem opinii o tej lampie.

Ijon, moim zdaniem AF280T bedzie lepszy niz ten Tumax. Z PiotrusiemP robilismy testy porownawcze Sigmy 500 Super z tym Pentaxem i wyszly dosc zblizone, oczywiscie na pelnym automacie. Tyle ze Sigma ma duzo ficzerow ktore ulatwiaja i udoskonalaja prace, a Tumax tego nie ma.

W sumie ja teraz mam lampę tylko z własną automatyką i jestem z niej bardzo zadowolony, ale jednak czasami przydałaby się lampa z p-TTL.

Nie neguję tego że Tumax jest gorszy od Sigmy, ale w kategorii "lampa z p-TTL do 300 zł" to jedyna możliwość.

[ Dodano: Czw 27 Wrz, 2007 18:46 ]
redevil75, myślę że będziesz zadowolony z prawie każdej używanej lampy błyskowej z własną automatyką, 300 zł starczy ci na lampę, jakiś dyfuzor do niej (wg mnie obowiązkowo) i jeszcze sporo zostanie na piwo :)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ijon napisał/a:
Nie neguję tego że Tumax jest gorszy od Sigmy, ale w kategorii "lampa z p-TTL do 300 zł" to jedyna możliwość.
Tumax ma P-TTL ? Wszędzie mam info, że współpracuje z DSLR Pentaxa tylko z ist D i ist DS. Nic nie ma o P-TTL.

argawen, na pewno kilka osób z forum ma Tumaxa 386AFZ z pTTL, nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi się że 880AFZ też ma pTTL. Był niedawno wątek o Tumaxach, stwierdzono że są takie z pTTL i ze zwykłym TTL, trzeba pytać w sklepie.

Ijon, szukałem po sklepach obydwu modeli. Wszędzie jest, że ma tylko TTL. W dodatku obsługiwane DSLR Pentaxa to tylko istD i istDS. Może ktoś , kto ma tą lampę, wypowie się na ten temat.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Może ktoś , kto ma tą lampę, wypowie się na ten temat.
plwk pokazywał testy

Chyba jednak Tumax ma P-TTL. Właśnie znalazłem watek o tej lampie. Są użytkownicy, używają i P-TTL jest.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
argawen,
Jarek Dabrowski napisał/a:
plwk pokazywał testy

I z tego co pamiętam pokazywał ją na SPD.

Zdano, dobrze pamietasz. Blyskalo toto w P-TTl'u. Tylko ze toto slabe i bardzo brzydko wykonane... No ale za te pieniadze to czego sie spodziewac?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dziwi mnie polityka sprzedawców Tumaxa, są wersje zarówno z TTL jak i z P-TTL ale brak o tym informacji na stronach sklepów i dopiero podrążenie tematu pozwala wyjaśnić sprawę.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Wlasnie jakies 3 dni temu zwracalem sie z pytaniem do FOTOZAKUPY o jedna z tych lamp

Cytat
Witam
Slyszalem, ze te modele lamp sa juz z PTTL-em. Czy sprzedawane lampy u Panstwa wlasnie sa z PTTL-em ?? Czy towar jest teraz w magazynie i jak dlugo trzeba czekac na dostawe.
Pozdrawiam
Zapytanie o produkt Tumax 880AFZ (Pentax) ze strony http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/5360
Tak są w sprzedaży.
Niestety czekamy na dostawę.Termin na dzień dzisiejszy nieznany.
Pozdrawiam

Jak widac PTTL jest, ale lamp w magazynach nie ma :mrgreen:

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Ja to ciemny jestem względem tych lamp. Już kilka razy spotkałem tu wyjaśnienia, że do kasetki trzeba lampy z własną automatyką. Ale co to znaczy? Po czym poznać na aukcjach że dana lampa ma własną automatykę? Często sprzedający wiedzą tyle samo:)

Czy na przykład Metz 36 C2 pasuje? http://www.allegro.pl/ite...panasonic_.html

albo to:
http://www.allegro.pl/ite...tron_c_30s.html

Czy wystarcza jak lampa ma tryb Auto ?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
mumonzan, ja się tam nie znam, ale po pierwsze i najważniejsze, to do kasetki nadają się lampy z pTTL-em. I wtedy jest fajnie, i w ogóle. Tylko takich lamp a) jest mało, b) są raczej drogie, c) są trudno dostępne. Jednak zamiast takiej lampy z pTTLem można podpiąć także taką z własną automatyką (byle napięcie było OK). Używanie jest nieco bardziej upierdliwe, ale cóż... Niektórzy uważają, że pomiar światła przez AE-L / zielony guzik też jest całkiem OK ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
matb napisał/a:
Niektórzy uważają, że pomiar światła przez AE-L / zielony guzik też jest całkiem OK
nie kumam, co to ma wspólnego z lampą z własną automatyką?

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
matb napisał/a:
ja się tam nie znam, ale po pierwsze i najważniejsze, to do kasetki nadają się lampy z pTTL-em. I wtedy jest fajnie, i w ogóle.

Tu wychodzi że się znasz... miałem metza z podanej wyżej aukcji (36C2) ma własną automatyke, ale częściej waliłem na manualu (używałem z hybrydą S9500))... czemu :-/ automatyka lampy to nie "inteligentny" pomiar P-TTL i ogólnie TTL.
Obecnie z kadyszką mam sigme 500 ST i naprawde widać różnice jeśli idzie o pomiar światła

matb napisał/a:
Tylko takich lamp a) jest mało, b) są raczej drogie, c) są trudno dostępne.

ad.a) czy ja wiem... dwa pentaxy, dwie sigmy (+ 2 nosze modele), niedawno wyszedł metz z P-TTLem, do tego tumaxy, fakt w systemach C i N jest więcej ale i My mamy wybór
ad.b) No to pojęcie względne... np. sigma którą posiadam kosztuje troszkę ponad 600zł, co jak na lampę z lp. 50 nie jest chyba dużo, tumaxy są tańsze ;-)
ad.c) no może, kurz nie osiada na nich w sklepach :mrgreen: ale z reguły dostępne na drugi dzień ;-)

::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
Witam. Jako ze od niedawna jestem posiadaczem lampy Tumax 386AFZ to czuje sie wywolany do tablicy.
Swoje perypetie przygody i doznania opisalem w innym watku, ale na szybko.
Lampe kupowalem w sklepie foto-tip. Polecam bardzo profesjonalna obsluga, dlaczego?
Ano dlatego ze od chwili zamowienia lampy do momentu dostarczenia jej do mnie minelo mniej niz 24 h.
Sama lampa po zrobieniu ok 100 zdjec przestala prawidlowo dzialac.
Kilka e-mail'i do sklepu i lampe wyslalem do nich i po niecalym, tygodniu dostalem nowa bez najmniejszych problemow.
A sama lampa. No coz nie jest moze jakas super blyskotka ale na pewno jest lepsza od tej wbudowanej. Po zrobieniu kilkudziesieciu zdjec mozna nauczyc sie wykozystywac mozliwosci jakie daje taka lampa i robic naprawde dobre zdjecia.

Skocz do: