erbs  Dołączył: 10 Wrz 2007
Automatyka błysku w lampach TUMAX
Witam.
Pytanie kieruję do użytkowników lamp tumax działających w systemie P-TTL. Posiadam jeden obiektyw z AF, dużo fotografuję manualną 50tką. Czy zakup lampy tumax'a (myślę że będzie to najwyższy model DPT 386AFZ - głowy jednak nie daję ;)) nie spowoduje ponownego ograniczenia możliwości fotografowania z manualnymi szkłami pracując z nimi tylko w manualu? Na lampie serii 880 nie dopatrzyłem się żadnych elementów automatyki, a taka sama lampa bez dedykacji kosztuje sporo taniej. Co proponujecie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Byłbym zapomniał, lampa ma być używana do fotografowania imprez w klubach/wesel.

Miałem założyć oddzielny temat ale chyba niema sensu - czy wyskakiwania aberracji chromatycznych na fotkach postaci za którą jest okno można uniknąć doświetlając ją z przodu lampą? Jak ktoś ma jakiś link do artykułu o aberracjach i unikaniu ich to proszę o wklejenie - Ponownie dziękuję :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
erbs napisał/a:
Czy zakup lampy tumax'a (myślę że będzie to najwyższy model DPT 386AFZ - głowy jednak nie daję ;)) nie spowoduje ponownego ograniczenia możliwości fotografowania z manualnymi szkłami pracując z nimi tylko w manualu?

Mam problem ze zrozumieniem o co chodzi.
DPT386AFZ ma w manualu pięć poziomów mocy błysku 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 i 1/16 więc o ograniczenie możliwości bym się nie martwił.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Chodzi pewnie o to, czy lampa ma tryb własnej automatyki.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Własnej automatyki ten Tumax nie ma.

Fotonastroje  Dołączył: 28 Lis 2007
Jak chodzi o te aberracje z oknem w tle to sprawdź czy to aberracja obiektywu czy odbicie od filtra UV. Kiedyś przeżyłem szok przy zdjęciach pod światło myślałem że mi coś w obiektywie odpadło.....
Zdjęcie filtra pomogło zdecydowanie.

Oczywiście aberracji nie unikniesz doświetlając lampą bo to światło z za obiektu jest ważne ale...
Jak zmniejszysz kontrast to aberracja nadal będzie, ale może być mniej widoczna.
Po drugie sprawdź na jakiej ogniskowej masz minimalna aberrację. Jak poznasz swój obiektyw to możesz wybrać zakres w jakim najlepiej pracuje.
Przymykanie przysłony pomaga czasem i niekoniecznie dużo zmienia, ale trochę tak.

Na pewno znika na zdjęciach czarnobiałych to na bank działa ;-)

Skocz do: