paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cytat
tak sobie myślę ze te ~300zł więcej za soczewkę apo
czy tej samej funkcji nie spełnił by dobrze jakiś filtr np. polaryzacyjny ?
wtedy by można wybrać tańsze rozwiązanie tej sigmy

W apochromacie (stąd nazwa APO) stosuje się soczewki o niskiej dyspersji czyli niewielkim rozszczepianiu światła białego na jego składowe kolorowe czego żaden filtr nawet polaryzacyjny nie załatwi. Polaryzacja a dyspersja to dwie różne bajki. ;-)

Cytat
Jeśli te APO są takie dobre to po co taka groteskowa osłona?

Osłona przeciwsłoneczna zmniejsza odblaski, flary itp. i też niema nic wspólnego z APO.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
paj napisał/a:
Cytat
tak sobie myślę ze te ~300zł więcej za soczewkę apo
czy tej samej funkcji nie spełnił by dobrze jakiś filtr np. polaryzacyjny ?
wtedy by można wybrać tańsze rozwiązanie tej sigmy

W apochromacie (stąd nazwa APO) stosuje się soczewki o niskiej dyspersji czyli niewielkim rozszczepianiu światła białego na jego składowe kolorowe czego żaden filtr nawet polaryzacyjny nie załatwi. Polaryzacja a dyspersja to dwie różne bajki. ;-)

Cytat
Jeśli te APO są takie dobre to po co taka groteskowa osłona?

Osłona przeciwsłoneczna zmniejsza odblaski, flary itp. i też niema nic wspólnego z APO.

ja tam lamisko i ... jestem :mrgreen: wiec jednak warto dorzucić tę ~zł
i kupić z apo.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
a dlaczego nie 50-200? Kosztuje tyle samo co Sigma APO.

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Bo z porownania wyszlo, ze jednak Sigma lepsiejsza :)

bo porownanie bylo tendencyjne.

No to kupciez sobie pentaksiane 50-200, nikt przeca nie broni.

z testu wynika że DA ma szybszy AF do 200mm. Gdyby to była prawda nawet do 135mm to bym się nie zastanawiał. Nie wiadomo jednak na ile to było odczucie subiektywne.
Poza tym kupując sigmę należałoby dysponować przynajmniej dwoma egzemplarzami dla porównania.

Mnie mimo wszystko przekonuje wieksza ostrosc Sigmy. Poza tym jest dluzsza (nawet jezeli najdluzsza ogniskowa jest srednio uzywalna) i, last time I checked, troche tansza.

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Zasadnicza sprawa: Sigma 70-300 to szkło pełnoklatkowe a więc - o ile Pentax czegoś nie zmieni w przyszłości - praktycznie na całe życie biorąc pod uwagę, że zbliża się czas powszechności aparatów z pełnoklatkową matrycą. A czy ktoś testował SMC DA 18-55 AL i SMC DA 50-200 ED na np. MZ-6 albo jakimkolwiek innym analogu? Jak wyglądają fotki?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
nazgul napisał/a:
czy ktoś testował SMC DA 18-55 AL

Tak, od ok. 24-26mm nie ma istotnej winiety.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
nazgul, SMC P-DA 18-55 "nadaje się" na pełną klatke od ok. 24-26mm. Z krótszą ogniskową jest wineta, co ją nawet w wizjerze widać.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
A ja wybrałem APO i jestem zadowolony, polecam... :lol:

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
A gdzie kupowałeś, bo ja chyba się też skłaniam...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
yacek13, zagadnij Czesia na pw (bywa na forum), który reprezentuje fotorimex. Dla klubowiczów ma jakieś rabaciki

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
yacek13, Ja kupiłem u Cześ, TANIO, SZYBKO i naprawdę bardzo miło się u Czesia kupuje. Polecam i warto...piotr_luk, ma rację dla nas jest spory rabacik...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja kupiłem w fotozakupy.pl i też jestem z Sigmy zadowolony. No i w razie awarii szybka obsługa (choć mam pewne zastrzeżenia do firmy K-Consult).

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Żaba napisał/a:
w razie awarii szybka obsługa
obyś nie musiał korzystać

piotr_luk piszę bo korzystałem. :-)
Moja sigma przestała się dogadywać z korpusami i poleciała do serwisu - niecałe 2 tygodnie i była z powrotem z nową płyta główną i chodzi jak złoto.
IMHO w świetle mojego przypadku serwis działa bdb, nawet p. Randaszka do mnie dzwonił by się upewnić co do natury usterki bo w serwisie (z godnie z prawami Murphiego) obiektyw oczywiście działał poprawnie :-P

witusch przepraszam ale nie pamiętam, to było już jakiś czas temu :mrgreen: Zdjęcia były robione na polu więc może wiał wiatr? Nie wiem. :-D Na pewno nie były zamienione z resztą wszystkie zdjęcia mają EXIF'y. Co do tych 190mm i 200mm to wcale nie jest powiedziane, że to są dokładnie te parametry. Takie wartości zapisał aparat i niekoniecznie 190mm z sigmy to faktycznie 190mm i nie koniecznie te 200mm z Pentaxa to równe 200mm ;-)
Cieszę się ze moje zdjęcia i przemyślenia na temat tych szkieł pomogły Ci w wyborze.
witusch napisał/a:
"nierownosc" Sigmy
a no właśnie nierówność sigmy też o tym sporo słyszałem. Tylko że nigdy się z tym nie spotkałem. W moim przypadku obiektyw został kupiony w sklepie internetowym i dział bez zarzutu, żadnego wybierania porównywania. Dostałem i jest OK. Moja druga Sigma 24/2.8 AF została przeze mnie kupiona używana i przyszła pocztą z Niemiec i tez działa bdb. Generalnie z tą losowością to jest tak jak z tym, co lepsze 70-300 Sigma czy Tamron. Większość „specjalistów” nie miała tych szkieł w rękach albo miała tylko jedno i powtarza zasłyszane opinie i plotki. Zawsze warto w miarę możliwości sprawdzić samemu, a do ludowych mądrości podchodzić ostrożnie ze zdrową dawką sceptycyzmu ;-)

Gratuluję dokonanego wyboru :-D

bizon78  Dołączył: 20 Lut 2008
A ja mam pytanie chyba pasujące do tego wątku:
A jak się ma Sigma 28-300 f3,5-6,3 SLD DG Macro do 70-300 APO , niby trochę jaśniejsza na pączątku ale poźniej już się ściemnia.No i trochę droższa.Ale jak w praktyce?Ktoś może coś powiedzieć na temat tego szkiełka?A może jakieś inne podobne.

Skocz do: