Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Dwa pytanka w sprawie FGZ-360
Witam!

Mam takie dwa pytanka dotyczące FGZ-360 (a może i "540"?).
1. Jak to jest z zastosowaniem "360" z fotocelą? Wiem, że niby nie trzeba, bo P-TTL i takie
tam, ale żeby wyzwolić lampę trzeba przynajmniej "walnąć" wbudowaną świeczką. Ostatnio
kumpel przyniósł fajny bajer - mianowicie fotocelę "Firefly", reagującą także na
podczerwień. Ma ona tą fajną cechę, że praktycznie nie musi widzieć lampy sterującej w
czasie wyzwalania, reaguje na impuls podczerwieni. Żeby wyzwolić ją bez zbędnego błyskania wystarczy zasłonić wbudowaną lampę np. kawałkiem naświetlonej kliszy.

Testowaliśmy to urządzenie z dwoma aparatami - K10 i D200 - oraz z dwiema lampami - "360" i nikonowska SB-26. Jedyną konfiguracją, w której to nie działało, było zamocowanie
wspomnianej fotoceli na "360" i próba odpalenia z K10. Totalna porażka, w żadnym ustawieniu się nie dało. A udało się nawet wyzwolic SB-26 z K10 (co prawda przedbłyskiem, ale zawsze :). Czyżby pentaxowe lampy działające w P-TTL'u nie dawały się do tego ustrojstwa (a co za tym idzie do każdej fotoceli) podłączyć? Przebrnąłem przez instrukcję i nie znalazłem informacji :(

2. Czy "360" powinna odpalić błysk niezależnie od miejsca, w którym znajduje się lampa sterująca? Pytam, bo przy okazji powyższych "zabaw" odkryłem, że nie jestem w stanie odpalić "360" lampą wbudowaną, kiedy oba urządzenia są "face-to-face". W innych ustawieniach (w tym lampa wbudowana ustawiona za "360") - proszę cię bardzo, tylko nie w tym jednym.

Jakby ktoś znał odpowiedź, poproszę.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Re: Dwa pytanka w sprawie FGZ-360
Z tego, co mi wiadomo, to 360 ma "wbudowaną" fotocelę. Wyzwala ją się jednym błyskiem (głównym), mierzy ona sobie światło sama wg zadanych F i ISO, bądź błyska ustawionym ułamkiem max. mocy. Ustawiasz ją jako SLAVE. Może jeszcze coś się zmienia w ustawieniach, ale nie pamiętam.

360 możesz również wyzwolić inną 360 założoną na korpus. Wtedy działa P-TTL.
Do K10D pojawiła się jakaś nowsza wersja softu, dzięki której możesz tym korpusem sterować bezprzewodowo lampą z P-TTL. Więcej nie powiem, bo nie posiadam K10D :-(

Poza tym, RTFM!

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Lenin napisał/a:
Z tego, co mi wiadomo, to 360 ma "wbudowaną" fotocelę

Lenin napisał/a:
Poza tym, RTFM!

Tiaaa - mo może nie wyraziłem się jasno - ja znam tę lampę (no, może nie używam jej na co dzień), doskonale wiem, że ma fotocelę i jak można ją odpalić, rozumiem też termin "P-TTL". I "RTFM" - przynajmniej tutaj - siędo mnie nie sprawdza :evilsmile:

Mnie chodzi o co innego - jak odpalić lampę (czy jest to w ogóle możliwe) NIE używając wbudowanej fotoceli, tylko innej, zamontowanej na stopce lampy. To nie jest wydumany problem tylko realne pytanie po tym, jak zobaczyłem u znajomego fajne akcesorium i chciałbym je u siebie zastosować...

[ Dodano: 2007-10-03, 08:41 ]
O, chyba znalazłoby się rozwiąznie. Z resztą sami poczytajcie.

http://www.fireflyelectro...nfo.htm#BF1SPEC

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Mertz napisał/a:

Mnie chodzi o co innego - jak odpalić lampę (czy jest to w ogóle możliwe) NIE używając wbudowanej fotoceli, tylko innej, zamontowanej na stopce lampy.

A jaka to jest lampa? Niesystemowa? To użyć fotoceli podłączonej do tej 360 pomijającej przedbłyski.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Mertz napisał/a:
Mnie chodzi o co innego - jak odpalić lampę (czy jest to w ogóle możliwe) NIE używając wbudowanej fotoceli, tylko innej, zamontowanej na stopce
nie włączaj w lampie trybu wireless

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
TU mieliśmy podobny problem.

Skocz do: