stoję przed wyborem pierwszej lampy, chciałem prosić Was o radę
zastosowanie: amatorskie, głównie doświetlanie makro, ale nie chodzi mi o lampę pierścieniową
mam K-70, do makro używam sigmy 2.8/70, planuję zakup HD DA 35 macro limited, poza tym używam obj. M42 niekiedy z pierścieniami makro
lampa raczej nie będzie pracować w sankach aparatu, prędzej w uchwycie z aparatem, w ręce lub na statywie z założonym dyfuzorem
nie zdecyduję się na razie na zakup oryginalnej nowej lampy Pentax, w grę wchodzą chińskie wynalazki i ewent. używane Pentax
zestaw 1
YN560IV wyzwalana radiowo nadajnikiem umieszczonym w sankach aparatu (YN603 - dobrze myślę?), ewentualnie kablem
zaleta dodatkowa - lampa ma sterownik radiowy, można do innych zastosowań rozbudowywać na jej bazie grupę urządzeń
zestaw 2
YN585EX wyzwalana kablem lub radiowo, potrzebna para sterowników YN603 czy coś innego? ten model nie ma komunikacji radiowej
zaleta- P-TTL lampy, który w tej konfiguracji do makro się nie przyda, ale będzie działał w innych zastosowaniach gdy lampa będzie w sankach aparatu
zestaw 3
SN600FGZ podobnie jak w pkt 2, tyle że obok P-TTL jest HSS, ale jak go używać mając K-70? czy tu nie rozważyć zakupu sterowników cactus ze wzgl. na HSS ?
zestaw 4
rozwiązanie egzotyczne: mam bardzo mało używanego, dwupalnikowego Metza (40MZ2) dedykowanego do analogowych Canonów; on ma tryb manualny, chyba również fotocelę (ma tryb remote, wstyd powiedzieć, nidy nie używałem), ale czym go wyzwalać? włożenia w sanki K-70 na pewnom nie zaryzykuję...
róznice cenowe pomiędzy zestawami nie grają większej roli, no oczywiście w przypadku zakupu cactus koszt wzrośnie znacznie, ale może warto?
nie spodziewam się, abym w przyszłości oprócz makro często używał lampy, z drugiej strony chciałbym kupić sensowny zestaw, dający się w przyszłości rozbudować i uniknąć 'kolekcjonowania' różnych modeli
zależy mi na opinii osób które mają doświadczenie w fot.macro i używają do tego lamp
może jest inne sensowne rozwiązanie?
K1-II, poprzednio K-70 (kupiłbym jeszcze raz!), kiedyś w przeszłości Canon