matb  Dołączył: 02 Lis 2006
filiżanka oczna, czyli eyecup
Takie
coś.
Ktoś zna? Ma jakieś doświadczenia? Szczególnie mnie interesuje, czy toto może mieć jakieś specjalistyczne mocowanie, że pasuje tylko do serii M. Czy przypadkiem muszle oczne (a w zasadzie ich mocowania) w Pentaxach od M (a może i K) nie są kompatybilne?

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
matb, Ja mam właśnie coś takiego (z możliwością włożenia i dokręcenia soczewki korekcyjnej), ale do K2. Do kadyszki nie pasuje. Mocowania sanek na muszle są takie same od serii M do dziś.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
id3ealna spraw - fantastycznie proste dio zgubienia.....mialem i juz nie mam...

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Fafniak napisał/a:
fantastycznie proste dio zgubienia
Potwierdzam. Na szczęście jeszcze mam, ale na SPD o mały włos nie została na piasku. Z tego względu rzadko stosuję. Ale jakby tak na kropelkę ;-)

[ Dodano: 2007-10-05, 20:23 ]
Dokładnie, to ssuwa się po zaczepieniu o ubranie. Jeśli aparat jest spokojnie na statywie, to OK, bo bardzo dobrze pasuje zarówno do prawego, jak i lewego oka.

Czyli teoretycznie taka "filiżanka" z aukcji powinna pasować też do nowszych lustrzanek?
Ale skoro miałbym ją zgubić.... a ja lubię gubić takie rzeczy :-P

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Potwierdzam, że gubią się złośliwie. Sam posiałem już trzy, w tym jedną HAMY. Zrezygnowałem z dalszych zakupów tego ficzera.

Filippo  Dołączył: 29 Wrz 2007
A czy któś wie, gdzie można coś takiego kupic na terenie Polski?
W żadnym sklepie internetowym, ani klasycznym nie uświadczyłem takiego wynalazku do Pentaxa.
Czyżby pozostawała giełda fotograficzna w stodole :shock: i, jeżeli będą, sprawdzanie jeden po drugim czy pasują?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Juz bylo o tym wiele razy. Pasuje ale tylko teoretycznie - rozstaw sanek nie zmienil sie od czasow serii M, ale wysokosc wizjera, a raczej miejsce pod wizjerem znacznie sie zmniejszylo (LCD). Skutkiem tego, do K100D nie pasuje, poniewaz nie da sie ustrojstwa zsunac na sam dol - jedyne wyjscie to zeszlifowac lekko sanki. Nie wiem jak z K10D i istami, ale do serii MZ pasuje na pewno.

dz.

[ Dodano: 2007-10-07, 21:16 ]
emigrant napisał/a:
Ja mam właśnie coś takiego (z możliwością włożenia i dokręcenia soczewki korekcyjnej), ale do K2.

A najciekawsze jest to, ze jedyna rzecz, ktora jest mniejsza w serii K niz w M, to wlasnie szerokosc wizjera ;-)

Że do kastode średni pasuje, to już słyszałem. ALe kastode to chyba całkiem prawie oddam koleżance małżonce, sam ostatnio prawie wyłącznie analogami pstrykam ;-)
Z M / MZ też się zsuwa / odpada to ustrojstwo?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
matb napisał/a:
Z M / MZ też się zsuwa / odpada to ustrojstwo?
Az zszedlem do lochow, gdzie trzymam sejfy ze sprzetem zeby sprawdzic, wiec docen moje starania ;-) Zalozylem przed chwila takie ustrojstwo na MZ5n i dziala. Chcesz takie? U mnie sie kurzy.

dz.

dzerry, znaczy MZ5n dalej działa po założeniu tego czegoś? :shock: No, no... kto by pomyślał ;-)

Filippo  Dołączył: 29 Wrz 2007
Czytałem, że nie pasuje idealnie. Łudziłem się jedank, że ostatnimi czasy coś komuś wpadło w łapkę.

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
Mam bardzo podobną muszlę, firmy Hama. Bardzo sobie chwalę, nie zgubiłem i nie spada z aparatu. Ma metalowe mocowanie i miejsce dla soczewki korekcyjnej.
Była dedykowana do wrażego systemu na N.
Ale dedykacja to tylko teoretyczna bo wystarczyło troszkę dopasować mocowanie do sanek kombinerkami i pasuje idealnie. Kosztowała 20PLN - nowa, w sklepie foto w Olsztynie.
a tak wygląda:

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Ja mam ze dwie takie, tylko musze polookac czy pasuja w "nasze" sanki... Mi niepotrzebne:-)

Pzdr
Spinner

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Spinner, jeśli pasują i propozycja jest aktualna, to ja jestem chętny na jedną, napisz tylko za ile :)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja rownierz chetny jestem :mrgreen: - choc znajac moje mozliwosci wytrzyma ona ze mna jakies max 2 miesiace :roll:

Skocz do: