tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
jaka lampa do K10D
Witam,wiem ze tytul brzmi jak hmm co 5 na tym dziale, ale dokladniej zastanawia mnie co byscie wybrali Metza 58 ktory wlasnie wychodzi,ew wyszedl, czy tez nowe 530 sigmy i jesli mzoecie mi powiedziec jakie sa realne roznice miedzy wersjami ST i super a i jak sie przedstawia jakosc tych wymienionych w porownaniu do 540pentaxa ...teraz sie sporo tego pojawilo i moze zestawienie cen, zalet i wad w jednym watku wszystkich lamp byloby dosc uniwersalne i przydatne dla wszystkich uzytkownikow forum....

pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
tidus art, prośba, poszukaj na forum. Było tego tak dużo, ze aż za dużo.

Argawen.. patrzylem, ale chodzi o to ze nawet w poprzednim poscie odnosnie pojawienia sie metza 58 na rynku ktorys uzytkownik poprosil o pokazanie skompilowanego zestawienia wszystkich lamp do pentaxa. tych nowych...wydaje mi sie ze takie cos roziwazalo by problem takich pytan na dlugi czas, gdyby zwlaszcza to umiescic w jakims dobrze widocznym miejscu. A np. odnosnie metza to taka prawdziwa dyskusja zaczela sie z watkiem czy widzial ktos metza w sprzedazy czy jakos tak... wybaczcie ze nie przytaczam doslownego stwierdzenia... wiec calkiem nie tak dawno jak mi sie zdaje.... takie zestawienie z samplami przy tych samych ustawieniach byloby idealna propozycja dla niezdecydowanych...

pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tidus art, a kto ma to zrobic ? kto mial te wszystkie lampy - szceg. te nowe sigmy ktorych chyba jeszce nie ma?

tidus art, Na sample i wrażenia z Metza to trzeba poczekać. Za krótki okres po pojawieniu sie w sprzedaży. Niby pare osób ma, ale....sampli i głębszych przemyśleń niet. Co się tyczy zestawienia, to tylko możemy czekać na zlitowanie się moderatorów 8-) , by coś takiego stworzyli na wzór szkieł.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Mi chodziło swego czasu o to by zebrać przynajmniej suche dane do kupy, co która lampa ma... chyba Jarek pisał, że był w połowie czegoś na wzór FAQ... bo oczywiście porównanie szczegółowe na fotach jest raczej niewykonalne, przez zwykłego usera, co innego dla jakiegoś portalu testującego, co ma możliwość wypożyczenia sprzętu ze sklepu/od dystrybutora...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
tidus art napisał/a:
ktorys uzytkownik poprosil o pokazanie skompilowanego zestawienia wszystkich lamp do pentaxa.
Wbrew pozorom, to wcale nie jest takie proste. Po pierwsze tych lamp już się trochę uzbierało (2 firmowe, 2 sigmy, metze, tumaxy, soligory i teraz wyskoczyła jeszcze ta produkowana przez prakticę). Po drugie jest rzeczą normalną, że jeden gość nie ma ich wszystkich, ba nawet w jednym sklepie nie uświadczysz ich wszystkich (zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że w jednym mieście), więc wchodzi tylko w rachubę zgranie wszystkich posiadaczy wyżej wymienionych lamp w jednym miejscu i o jednym czasie, bo jeżeli test ma się zakończyć jakimiś rzetelnym wnioskami, to trzeba by fotografować jedną scenę, jednym aparatem, przy jednych ustawieniach, nakładając po kolei poszczególne lampy. Moim zdaniem wieszanie sampli i wniosków różnych użytkowników, pochodzących z różnych aparatów, przy różnych ustawieniach, różnych scenach i warunkach oświetleniowych mija się z celem.
Zresztą takich luźnych wniosków jest na temat tych lamp całe mnóstwo i zresztą idę po :-B

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Obowiązuje zasada: nie dublować wątków

Ogólnie rzecz biorąc, nie ma powodu zakładać nowego wątku dotyczącego już wcześniej poruszonej sprawy - należy kontynuować w istniejącym wątku.

Wiem, że są fora, na których zakłądający wątek jest niejako jego "właścieielem" i nie jest dopuszczalne kontynuowanie, oty itp. Ale u nas można, a wrecz należy kontynuować, odswieżać, itp, że o otach nie wspomnę.

no dobra... troche sie rozbrykalem z tymi samplami ale tak ak zostalo to napisane suche dane tez bylyby mile widziane,nawet bardzo mile widziane...hmmm chociaz opinie osob ktore obcowaly ze starszymi sigmami o metzami bylyby bardzo pozyteczne ,co fakt mozna znalezc chocby w tym watku o dostepnosci metza...

do czego zmierzam...??

mianowicie,chcialbym aby kazdy powiedzmy stary uzytkownik systemu Pentaxa zrozumial nas. tych poczatkujacych z checia jak najszybszego poznawiania wiedzy o kazdym dostepnym sprzecie...Wam jest latwiej,bo znacie mozliwosci i sprzet innych firm i znacie SIEBIE przede wszystkim...wiec wszystko przychodzi latwiej. Dobra rozgadalem sie....

NIe chce zebyscie sie zloscili na mnie...
NA zgode powinno byc po :-B :-B :-B
pozdrawiam

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
jedyne co przychodzi mi do głowy a jest wykonalne to zestawienie parametrów i opcji które działają lub nie w danej lampie. Potrzebna jest tylko chęć i czas (których nie mam)

darek8907  Dołączył: 23 Cze 2008
Jaka lampa do K10D?
Może ktoś mi podpowie - mam starą lampę błyskową Unomat TC36 Twin (z dedykacją do różnych systemów). Czy można jej bezpiecznie używać z K10D? Czy podłączenie jej nie spowoduje uszkodzenia aparatu? Czy też lepiej pozostawić ją do starej analogowej lustrzanki a do K10D dokupić nową? Jeżeli jednak nową to może coś ktoś sensownego podpowie... Z góry dziękuję.

W tym linku masz trochę o lampach
link

darek8907  Dołączył: 23 Cze 2008
Dzięki za linka tylko szkoda, że nie po polsku... Będzie trochę bolało ale czego się nie robi dla wiedzy...

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Jeszcze jedno pytanie, czy 540stka i 360tka mają tryb pracy wspomagacza AF bez błysku ?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007

TomaSzSz napisał/a:
540stka i 360tka mają tryb pracy wspomagacza AF bez błysku ?
540 ma.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
argawen, ja mam 360 i ... też ma. Znaczy wydaje mi sie że ma.
Włącza sie to "SB" chyba. I normalnie leci czerwony wzorek ;]

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Dokładnie to o ten czerwony wzorek chodzi.

Skocz do: