Electrical engineers do it with less resistance ;)
skaarj napisał/a:IMHO destylarke sobie odpusc - baniak 5 l wody kosztuje w hipermarkecie ok. 3 PLN :D
Sprzętu zbieram coraz więcej, ale zdjęć dalej nie umiem robić :P
Ja przećwiczyłem właśnie trzy miejsca: Ankara przy Partyzantów, Kodak przy Dmowskiego, TCF przy Młyńskiej. Pierwsi porzucili wołanie parę lat temu, drudzy i trzeci zaś obsłużyli mi JA3.0 i parę innych filmów. A Ty które laboratorium masz na myśli?skaarj napisał/a:Czyli w Gdańsku mamy dwa, może trzy laboratoria które jeszcze same to robią. Z sensownych tylko to ostatnie.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Electrical engineers do it with less resistance ;)
Tak ogólnie, jeżeli spodziewasz się detali i ostrości porównywalnych z K-3, to od razu porzuć temat albo kupuj, bo ja wiem, Pentaksa 67...?Misztu napisał/a:Jakościowo tragedia.
Ryszard napisał/a:Na moje amatorskie oko, spaprane skanowanie.
Ryszard napisał/a:Tak ogólnie, jeżeli spodziewasz się detali i ostrości porównywalnych z K-3, to od razu porzuć temat albo kupuj, bo ja wiem, Pentaksa 67...?
Uspokoiłeś mnie. Tak tylko sprawdzałemMisztu napisał/a:Oczywiście, że nie. Skąd w ogóle taki pomysł?
Aparaty szczęścia nie dają...
Ryszard napisał/a:Misztu, a jak Twoje nowe Fuji wygląda w porównaniu z tym Kodakiem? Nie pytam o skany, tylko same filmy położone obok siebie.
Ryszard napisał/a:Uspokoiłeś mnie. Tak tylko sprawdzałem
Generic napisał/a:Jeżeli nawet ta zaświetlona końcówka po wywołaniu jest "cienka". Czyli mocno przeźroczysta, to pewnie problem z wywołaniem. A jak tylko zdjęcia są cienkie to wyglądają po prostu na niedoświetlone.
dilbert napisał/a:Wyglądają jak z filmu niedoświetlonego w opór. To, że centralnie ważony pomiar (bez kompensacji) mógł trochę zgłupieć przy zdjęciach nieba i trochę nie doświetlić nie tłumaczy aż takiego rozjazdu.
dilbert napisał/a:A jak wygląda film przy perforacji, tam gdzie masz chyba napisz Fuji C200 i takie kolorowe, cienkie paski (o ile dobrze pamiętam)? Wyraźnie i kontrastowo je widać, czy są bardzo blade?
Aparaty szczęścia nie dają...
Generic napisał/a:"może na kolejny poniedziałek być? Bo nie mam żadnych filmów".
Misztu napisał/a:Generic napisał/a:"może na kolejny poniedziałek być? Bo nie mam żadnych filmów".
Jak zaniosłem ten testowy negatyw, to usłyszałem coś podobnego.
BTW, znacie jakieś miejsce, gdzie wywołają mi przesłane negatywy i odeślą pocztą czy innym paczkomatem?
Bo tak szczerze mówiąc z jednym czy dwoma rolkami nie opłaca mi się jeździć i szukać po Olsztynie, a w miejscu zamieszkania innych labów nie mam.
MF , FF , APS-C
Misztu napisał/a:Numery klatek i paski, w porównaniu do wspomnianego wcześniej negatywu Kodaka, są praktycznie niewidoczne, jak leżą na białej kartce
dilbert napisał/a:Bezczelny zakład, że Ci to oddali i jeszcze kazali zapłacić za usługę niszczenia negatywu...
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
dybon napisał/a:
Czy roztwór utrwalacz jest również tak wrażliwy jak wywoływacza?
dybon napisał/a:
Na stronach sklepów zalecają przerywania w celu "ochrony" utrwalacza.
dybon napisał/a:
Wyczytałem nawet coś o paska do kontroli roztworu utrwalacza, ale jakoś nie mogę ich znaleźć, chyba że chodzi o lakmusowe?
dybon napisał/a:Czy roztwór utrwalacz jest również tak wrażliwy jak wywoływacza?
dybon napisał/a:Na stronach sklepów zalecają przerywania w celu "ochrony" utrwalacza.
dybon napisał/a:Wyczytałem nawet coś o paska do kontroli roztworu utrwalacza, ale jakoś nie mogę ich znaleźć, chyba że chodzi o lakmusowe?
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski