KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
Pozdrawiam
Arti
pozdrawiam Olgierd
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
pozdrawiam Olgierd
olgierd napisał/a:Moim zdaniem żadna świątynia nie jest miejscem publicznym
olgierd napisał/a:Podobnie np. ze szpitalami - nie ma przepisów, że nie wolno robić zdjęć podczas operacji na otwartym sercu, ale jednak praktycznie nikomu nie przyjdzie do głowy wdzierać się na salę operacyjną powołując się na wolność słowa etc.
olgierd napisał/a:Co do fotografowania policjantów - też zależy od sytuacji. Byłem niedawno takiej sytuacji i nie było najmniejszych problemów; najlepszą metodą - sprawdzone niejednokrotnie - jest powiedzieć "to ja tu sobie zrobię parę zdjęć, rozumiem, że nie widzą panowie problemu?"
lipalipski napisał/a:A niech spróbują zobaczyć, jeśli są na służbie, czyli funkcjonariuszem publicznym i są w publicznym miejscu.
LukD
Pentax K100D + kit + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty
Świecisz światła mijania całą dobę? Dowiedz się, kto naprawdę na tym zyskuje.
hamster napisał/a:Krótko mówiąc jak to się można domyślić, trzeba się dostosować do tego co mówi policjant/ ochroniarz/ cieć/ kościelny albo przygotować się na konfrontację.
Pozdrawiam
Arti
LukD napisał/a:Jeśli natomiast zignorujesz odmowę lub wezwanie do zaprzestania, to racja oczywiście będzie po Twojej stronie... będziesz miał o czym podyskutować z łapiduchem na urazowym. Oby tylko.
LukD napisał/a:A jak "zobaczą" to co, olejesz i będziesz robił swoje?
Jeśli poprosisz, to korona Ci z głowy nie spadnie, a taka prośba naprawdę pomaga zjednać sobie człowieka.
Jeśli natomiast zignorujesz odmowę lub wezwanie do zaprzestania, to racja oczywiście będzie po Twojej stronie... będziesz miał o czym podyskutować z łapiduchem na urazowym. Oby tylko.
Pozdrawiam
Arti
lipalipski napisał/a:A niech spróbują zobaczyć, jeśli są na służbie, czyli funkcjonariuszem publicznym i są w publicznym miejscu.
lipalipski napisał/a:LukD napisał/a:Jeśli natomiast zignorujesz odmowę lub wezwanie do zaprzestania, to racja oczywiście będzie po Twojej stronie... będziesz miał o czym podyskutować z łapiduchem na urazowym. Oby tylko.
A niech mnie glina palcem na ulicy tknie...
Arti napisał/a:Poprosze, powiem, ale jak sie nie zgodza to mam podstawe prawna. Jak podkule ogon i zwieje to dam przyzwolenie na takie dzialanie. I nie mowie tu o tym, ze mamy teraz ginac "za przekonania", bo az takim idealista nie jestem, ale nie dajmy sie zastraszyc.
pozdrawiam Olgierd
olgierd napisał/a:Ale jaka podstawa prawna i do czego?
Pozdrawiam
Arti
olgierd napisał/a:Co do fotografowania policjantów - też zależy od sytuacji.
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
olgierd napisał/a:Ale jaka podstawa prawna i do czego?
Nie ma żadnych przepisów zakazujących bądź zezwalających na robienie zdjęć. Z jednej strony masz wolność osobistą, wolność słowa itd. - z drugiej prawo do prywatności, do zachowania intymności, itd.
lipalipski napisał/a:A co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Natomiast funkcjonariusz na służbie jest osobą publiczną, a nie prywatną.
lipalipski napisał/a:I po co miałbym się z nimi szarpać, skoro mogę im nerwowe zachowania wyperswadować? A jak mnie pobije za robienie zdjęć na ulicy, to może spodziewać się problemów.
lipalipski napisał/a:Zresztą nikt w miejscu publicznym miejscu osobą całkiem prywatną.
lipalipski napisał/a:Mogę focić kogo chcę i jak chcę. Bez zgody nie mogę zdjęć jedynie publikować, a i to niekoniecznie.
perl napisał/a:olgierd napisał/a:Co do fotografowania policjantów - też zależy od sytuacji.
-przepraszam, czy mógłbym zrobić Panom zdjęcie?
-(pan w środku w czarnym kasku) a rób, przecież nie będziemy ci k**** pozować
-aha, dziękuję uprzejmie
pozdrawiam Olgierd
CytatCo to znaczy "osoba publiczna"? Bo ja takiego pojęcia nie znam.
olgierd napisał/a:Zakładam, że nikt nie będzie Ciebie bił za robienie zdjęć, po prostu odmówią zgody na fotografowanie.
CytatFocić to może i możesz, natomiast jeśli będziesz chciał fotografować to trzeba wziąć jeszcze pod uwagę parę innych norm.
Bez zgody nie wolno zdjęć rozpowszechniać, chyba że spełnione są warunki z art. 81 prawa autorskiego.
olgierd napisał/a:lipalipski napisał/a:
Zresztą nikt w miejscu publicznym miejscu osobą całkiem prywatną.
A to nowa rewelacja, takiej opinii jeszcze nie słyszałem.
pozdrawiam Olgierd
lipalipski napisał/a:I po co miałbym się z nimi szarpać, skoro mogę im nerwowe zachowania wyperswadować? A jak mnie pobije za robienie zdjęć na ulicy, to może spodziewać się problemów.
LukD
Pentax K100D + kit + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty
Świecisz światła mijania całą dobę? Dowiedz się, kto naprawdę na tym zyskuje.
LukD napisał/a:Co innego reporter, który na zdjęciach zarabia. On może i powinien egzekwować swoje prawa.