Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
argawen napisał/a:
Oczywiście, że dobra. Sam myślałem o nim, ale mam 40 Ltd i 77 Ltd. Starczy.

Ja z podobnych przyczyn nie skuszę się na 40mm ;-) zbyt podobna ogniskowa, a światło zdecydowanie nie to.
Kurcze tak na prawdę to obiektyw 50 ze światłem 1.4 jest szokująco przydatny w ciemnych pomieszczeniach może i kadry wąskie ale dla chcącego :mrgreen:
Ech maży mi się więcej tak jasnych szkieł w moim posiadaniu zaczynając od 35/2

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
A mnie się marzy 12-24, albo nawet 10-24, ale ze światłem 2.8... Taki odpowiednik typowo reporterskiego zakresu 16-35... Tyle, że to byłby spory kloc...

Sebastian_UK  Dołączył: 12 Cze 2007
Witam.

Kilka osob prosilo o podanie kosztow zwiazanych ze sprowadzeniem 50 1.4 z USA wiec podaje;) Obiektyw dostarczono mi do UK - do rak wlasnych.
Sam obiektyw kosztowal mnie 180 dolarow + 40 dolarow wysylka.
Clo i podatek wyniosl 32 funty jednak zamawialem takze polara B&W Pro, ktory kosztowal mnie 98 dolarow. Mysle wiec, ze za sam obiektyw clo i podatek bylyby o jakies 30% nizsze. Lacznie wiec obiektyw z przesylka i kosztami dodatkowymi wyniosl mnie jakies 140 funtow czyli jakies 770zl.
Mam nadzieje, ze pomoglem komus choc troche ;)

pozdrawiam,
Sebastian

matra  Dołączyła: 03 Mar 2007
a jak się ma 50 do heliosa? aktualnie na nim jadę, ale czasem mam kłopoty z manualnym ostrzeniem, więc wolałabym coś w jakości heliosa, ale z af. 50 ma tak ładne odwzorowanie kolorów i bokeh?

ok, żeby nie walić posta za postem.. widzę, że nikt nie odpisuje, a ja jestem w gorącej wodzie kąpana i zeschizowałam się, bo znalazłam to szkło za niecałe 800, więc w obawie, że ktoś mnie wyprzedzi po prostu je kupiłam..
mam w domu SMC 100-300 i po podpięciu do kasetki mydli jak cholera.
ktoś tutaj pewnie podpina 50 do kasetki, ale nikt o mydleniu nic nie pisał. jest się czego bać? bo co jak co, ale mydło przy portrecie to porażka ):

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matra napisał/a:
jest się czego bać?
Nie ma. Z pewnością nie będzie mydlić.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
czy nie bedzie mydlic .... hmmm - mialem 50/1.4 2 tygodnie i przy 1.4 raczej mydlo. Wg mnie to szkiełko od 2.8 dopiero daje rady.

BTW: jak w temacie 50 vs 85 to jak maluch do mercedesa.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
gator napisał/a:
przy 1.4 raczej mydlo

Raczej nie trafiłeś z ostrością.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat

50tki raczej mydla na 1.4 - a mialem juz kilka sztuk, roznych producentow... znajomy ostatnio sprzedal canonowska 50/1.4, bo mydlo* na otwarciu... a w jego 85/1.8 nie.

* - to znaczy taka poswiata. szczegoly niby sa, ale wszystko jakies takie jak z bajki... mi to nie przeszkadzalo, ale sa wrazliwsi ode mnie na takie rzeczy ;-)

no to super, pocieszyliście mnie (; a z tymi kolorami jak? bo szczerze mówiąc te z heliosa mi się niesamowicie podobają (:
btw już zapłacone wsio - razem z przesyłką kurierską 810zł .. taki spontan w sumie (:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Czy w dobie programów graficznych ma to jakieś wieksze znaczenie?
Chyba ma. Mniej roboty przy kompie.

dla mnie ma ogromne, bo robiąc zdjęcie, staram się je robić tak, żeby po przeniesieniu na kompa zmniejszyć, wyostrzyć i ewentualnie porobić coś z oczami, lub wystemplować jakieś niedoskonałości. przy heliosie rzadko kiedy bawię się kolorami - chyba, że mam jakiś inny zamysł..
może to też tylko moje wrażenie, ale wydaje mi się, że helios lekko jakby wygładza skórę..
tak czy siak cieszę się przeogromnie (: czekam tylko na kuriera, bo już mam umówioną modelkę na sesję z nowym szkłem ^^

matra napisał/a:
może to też tylko moje wrażenie, ale wydaje mi się, że helios lekko jakby wygładza skórę..

Jaki to helios - 85/1.5? No to wlasnie tak ma miec dobra portretowka - lekko nieostra przy niewielkich kontrastach (pory skory, itp), ale ostra przy duzych (wlosy, rzesy), delikatnie niedokorygowana sferycznie dla lekkiej poswiaty... :-)

58mm f2
no proszę, tego nawet nie wiedziałam..(; ale myślę, że nawet przy 50 będę wracała do heliosa (: uwielbiam to szkiełko

matra napisał/a:
58mm f2

Aha :-) Najwazniejsze ze tobie sie podoba. Tabele tabelami, testy testami, liczby liczbami - a obiektyw w koncu ma robic zdjecia, nie? :-)

RP1969  Dołączył: 22 Lip 2007
matra! witaj rodaczko!

ja te z jestem z nadolziańskiego grodu, choć chwilowo mieszkam w mglistym Albionie.....

serdecznie pozdrawiam!

Romek

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
espresso napisał/a:
matra napisał/a:
a z tymi kolorami jak?

Czy w dobie programów graficznych ma to jakieś wieksze znaczenie?
ps.
Jesto na pewno bardzo, bardzo przyzwoity obiektyw

Godzinami mogę się bawić suwakami i nie zrobię z kita kolorów 50-tki, a już na pewno nie 135-tki. Dla mnie do portretów 50 pentaxa są za ostre i mają brzydki bokeh. Ale na 1.7 da radę. Dla mnie ideałem była by moja K135/3.5 tylko szersza i jaśniejsza :-) .

Zdano napisał/a:

hmmm... na 20 zdjeciach nie trafiłem ? chyba musialem byc po kilku :-B

BTW: 50/1.4 to szkielko jak na swoją cene 600-800 zl calkiem ok, choc troche (duzo) mu brakuje do 70/2.4 nie mowiac dalej.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
gator, z prawdą jest jak z dupa każdy ma swoją. Nie wiem na jakiej podstawie porównujesz 50 i 70 ale to Twoja sprawa. Szkła nie muszą koniecznie być najlepsze najjaśniejsze ...

Porównując MTF na photozone widać że oba obiektywy są bardzo dobre i tyle. Jakoś w tym tescie tego Twojego
gator napisał/a:
troche (duzo) mu brakuje do
nie widać.

Nie bardzo wiem co chcesz udowodnić?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
gator napisał/a:
chyba musialem byc po kilku

Akurat nie o tym myslałem :mrgreen:
Robiłem zdjęcia 50 na wystawie storczyków i przekonałem się, że przy przysłonie 1.4 trafić z ostrością bez uzycia statywu to jest nie lada sztuka. ale jeżeli się trafi to jest według mnie oki.

awakqwq, jak to powiedział jeden z mędrców:

alkos napisał/a:
Najwazniejsze ze tobie sie podoba. Tabele tabelami, testy testami, liczby liczbami - a obiektyw w koncu ma robic zdjecia, nie? :-)

i wlasnie dlatego pobawilem sie 50 dwa tygodnie i majac 70/2.4 sprzedalem 50 bo uwazalem ze 70 jest duzo lepsza.
Czy mozna porownywac 50 do 70 wg tabeli ... hmm no nie wiem, ja bym bardziej pod katem optyki porownał 70 i 77 i tu sie chyba co niektórzy ze mną zgodzą. Nie wiem czy miales obydwa szkla (ja tak) i wiem to z doswiadczenia ze 70 to zupelnie inna bajka (i cena).

No wiec co my tu mamy:

source: photozone

jak widac na zalaczonym obrazku dopiero 50 przy 2.8 (i tylko w centrum) dorownuje 70, a dalej w centrum bardzo podobnie na boku troche gorzej o jakies 200 LW/PH. Jak widac lepiej dodac 600 i kupic cos znacznie lepszego. Chyba ze sie nie posiada dodatkowych 600, kupujemy 50 i tez jest bardzo fajnie.

Skocz do: