StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Metz 58 AF-1, manulany obiektyw i PTTL
Właśnie dostałem swojego Metza. Niestety, w instrukcji polskiej nie uwzględniono pentaxa.
Próbowałem strzelać fotki z manualną stałką i PTTLem ale wszystkie wychodzą prześwietlone. Po wybraniu HSS nadal nie mogę skrócić czasu otwarcia migawki. Czy z obiektywem manualnym zostaje wyłącznie praca w trybie automatycznym lub manualnym lampy?

maniownik  Dołączył: 28 Mar 2007
A pro po polskiej instrukcji do Metza już monitowałem do firmy na razie bez odzewu. Co do drugiej części nie wypowiem się nie mam manualnych obiektywów.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
StarskiPL, chyba tylko obiektyw ze stykami może przekazać do korpusu pewne dane, które z kolei pobiera lampa. Pewnie zostaje ci manual (albo automat)

[ Dodano: 2007-10-10, 14:12 ]
StarskiPL napisał/a:
w instrukcji polskiej nie uwzględniono pentaxa.
bezczelność :evil:

xant  Dołączył: 04 Paź 2006
Twój obiektyw zwiera styki aparatu? Nie będzie pewnie jak z obiektywem ze stykami ale może trochę lepiej. (tylko strzelam)

Obiektyw to SMC-M 100mm 2.8
Już wszystko wiem. Obiektyw musi być obiektywem ze stykami, procesorem etc. Inaczej nie ma transferu danych między obiektywem - aparatem - lampą.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
PTTL wykorzystuje matrycowy pomiar światła, więc będzie działał tylko z obiektywami z automatyką przysłony (pozycja "A").

Pozdrówka
Marucha

wielkie dzięki

Skocz do: