KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
hamster napisał/a:Czyli wszędzie tam gdzie mnie wpuszczą to mogę robić zdjęcia (obiektom) i ten kto mnie tknie złamie prawo?
hamster napisał/a:(...)
Początkowo był miły, ale gdy zacząłem rozkładać statyw to(...)
stopka
hamster napisał/a:lipalipski, no i masz pełne prawo do ochrony swojego mieszkania przed foceniem bo tam nie każdy może wejść - wymaga to twojego pozwolenia.
hamster napisał/a:Czyli wszędzie tam gdzie mnie wpuszczą to mogę robić zdjęcia (obiektom) i ten kto mnie tknie złamie prawo?
SuperA, K10D, 67II, MC: 24, SMC: 50, 90, 135, 35-105, 18-55
http://marcinkosciolek.com
costa napisał/a:Przypomniało mi się coś. Co prawda to nie w Polsce...
Zastanawiam się, jakie i czyje prawo zabrania robienia zdjęć ze szczytu łuku triumfalnego. Chodzi o robienie widoczków, ulicy. Przecież widok fragmentu miasta to ewidentnie dobro publiczne. Tzn. z ręki można, ale jak ktoś się rozkładał ze statywem, to momentalnie pojawiała się obsługa i zakazywała praktyki. (Co poniektórzy się przyczajali z monopodami.)
hamster napisał/a:Reasumując, z tego co Olgierd powiadasz to te 3 prawa dotyczą osób, ale obiektów niekoniecznie. Czyli wszędzie tam gdzie mnie wpuszczą to mogę robić zdjęcia (obiektom) i ten kto mnie tknie złamie prawo?
pozdrawiam Olgierd
niedziela, tydzień temu (30 września) Katowice, jakiś "półmaraton uliczny" -> LINK tutajlipalipski napisał/a:A co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Natomiast funkcjonariusz na służbie jest osobą publiczną, a nie prywatną.
do kin to chyba w ogóle nie zaleca się wnoszenia wszelakich urządzeń zapisujących obraz lub dźwięk lub co gorsza to i to...olgierd napisał/a:PS zdaje się, że nie ma też zakazu robienia zdjęć w kinie. Ale czy ktoś próbował? Z lampą?
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
Pentax LX
Arti napisał/a:I nie mowie tu o tym, ze mamy teraz ginac "za przekonania", bo az takim idealista nie jestem, ale nie dajmy sie zastraszyc.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
perl napisał/a:nie wiem czy dałbyś radę uchwycić twarz biegacza jakimś manualnym obiektywem (ja akurat tylko manuale miałem przy sobie wtedy) ...
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
szkoda że nie zacytowałeś całej mojej odpowiedzi, bo o pułapce ostrości napisałem dalej :|matb napisał/a:perl napisał/a:nie wiem czy dałbyś radę uchwycić twarz biegacza jakimś manualnym obiektywem (ja akurat tylko manuale miałem przy sobie wtedy) ...
A po co jest "pułapka ostrości"?
Pentax LX
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
matb napisał/a:Ale w pułapce ostrości to trzymasz spust wciśnięty i tylko czekasz, aż obiekt sam w kadr wlezie Tylko to chyba trzeba mieć body z AF (włączonym) a obiektyw manualny. W mz-6 i mz-7 w każdym razie to działa.
olgierd napisał/a:PS zdaje się, że nie ma też zakazu robienia zdjęć w kinie. Ale czy ktoś próbował? Z lampą?
LukD
Pentax K100D + kit + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty
Świecisz światła mijania całą dobę? Dowiedz się, kto naprawdę na tym zyskuje.
Dziś manualną trzysetką sprawdzone w terenie - potwierdzam mniemanie (ostrość też)LukD napisał/a:Kadyszce jak mniemam również.
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron