Niestety jak go zobaczylem to sie lekko przestraszylem. Chodzi o matowke jest w tragicznym stanie. Na aukcji nie bylo mowy o matowce do wymiany
   Niestety jak go zobaczylem to sie lekko przestraszylem. Chodzi o matowke jest w tragicznym stanie. Na aukcji nie bylo mowy o matowce do wymiany   Juz napisalem do sprzedajacego, ale nie wiem jaka bedzie jego odpowiedz. Mam w zwiazku z tym pytanie: czy mozna gdzies kupic nowe matowki do ME F jak tak to gdzie i czy matowka z ME Super bedzie pasowala do F czy sa to tego samego rodzaju matowki ?
   Juz napisalem do sprzedajacego, ale nie wiem jaka bedzie jego odpowiedz. Mam w zwiazku z tym pytanie: czy mozna gdzies kupic nowe matowki do ME F jak tak to gdzie i czy matowka z ME Super bedzie pasowala do F czy sa to tego samego rodzaju matowki ?
K100D|ME F|ME Super|
SMC DA 18-55/3.5-5.6|SMC M 50/1.7|SMC A 50/1.7|Sigma 70-300/4-5.6 APO|...
K100D|ME F|ME Super|
                Dołączył: 30 Kwi 2007yourNIGHTMARE napisał/a:Dzis bylem z nim u czlowieka co naprawia plesniaki. Nie znal sie az tak bardzo na Pentaxach i ME F wogole mial pierwszy raz w reku, ale bez problemu dostal sie do matowki odkrecajac dwie mikroskopijne srobki od strony bagnetu. Mial za to ME u siebie do czyszczenia i sprawdzalismy tam tych srobek nie ma wiec trzeba demontowac sporo aby do niej sie dostac. W kazdym badz razie za taka cene naprawy to napewno sie nie skusze lepiej go sprzedac jako uszkodzony z walnieta matowka, a sobie kupic ME Super.
Co do tej Twojej matowki to rysy OK nie sa do usuniecia, ale paproszki chyba tak ? Ile sobie za nia cenisz ?

Chyba, ze naprawde nastawie sie na zostawienie sobie tego korpusu to pojade do niego niech odrazu przeczysci caly korpus tak dla pewnosci
   Chyba, ze naprawde nastawie sie na zostawienie sobie tego korpusu to pojade do niego niech odrazu przeczysci caly korpus tak dla pewnosci   

K100D|ME F|ME Super|
                Dołączył: 30 Kwi 2007yourNIGHTMARE napisał/a:OK wiec podpytaj w serwisie czy ta z ME pasuje do ME F
Jakbys mial sama matowke i bedzie pasowala to wymienie juz sobie sam bo wiem jak widzialem jak on odkrecalChyba, ze naprawde nastawie sie na zostawienie sobie tego korpusu to pojade do niego niech odrazu przeczysci caly korpus tak dla pewnosci

Jezeli oni nie sa pewni to kto ma byc
   Jezeli oni nie sa pewni to kto ma byc   Powiedz ile sobie cenisz za ta matowke i bedziemy kminic co dalej.
   Powiedz ile sobie cenisz za ta matowke i bedziemy kminic co dalej. 
K100D|ME F|ME Super|
fotonyf
zestawy K classic & digi &  M42;    MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
fotonyf napisał/a:yourNIGHTMARE, przecież jakby ktoś wiedział, to by się już na pewno pochwalił......

K100D|ME F|ME Super|

fotonyf
zestawy K classic & digi &  M42;    MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
żeby jeszcze bardziej nic nie wnieść, mam ME i nie zawahałbym się go użyć do sprawdzenia, jeżeli tylko w okolicy wyczułbym jakiegoś ME F-a.
fotonyf
 Sama matowka kosztuje 180zl wedlug cennika u Pana Redaszki
   Sama matowka kosztuje 180zl wedlug cennika u Pana Redaszki   Mam ndzieje, ze te infotmacje przydadza sie innym na przyszlosc.
   Mam ndzieje, ze te infotmacje przydadza sie innym na przyszlosc.
K100D|ME F|ME Super|
fotonyf
fotonyf napisał/a:Tym niemniej, jeżeli uda się spotkanie ME i MEF na jakimś plenerze, ja bym sprawdził organoleptycznie.
Jakoś nie za bardzo wierzę, serwisom, co taką matówkę chcą sprzedać za 300 zł. Z wymianą.
 Bardzo dziwnym trafem do wspolczesnych cyfranek matowke mozna dostac za 100zl, a tu raptem do ME F prawie 200zl no i co wiecej do F z rodziny M nie pasuje inna matowka. No coz moze to i racja, albo po prostu oni nigdy nie probowali podmieniac.
   Bardzo dziwnym trafem do wspolczesnych cyfranek matowke mozna dostac za 100zl, a tu raptem do ME F prawie 200zl no i co wiecej do F z rodziny M nie pasuje inna matowka. No coz moze to i racja, albo po prostu oni nigdy nie probowali podmieniac.
K100D|ME F|ME Super|
fotonyf
fotonyf napisał/a:No trzeba by może krzyknąć głośniej:
LUDZIE Z OKOLIC OSTRÓDY!!!
MA KTOŚ ME DO PORÓWNANIA MATÓWKI!!!!
Może się wreszcie ktoś znajdzie....
 Nie mam niestety czasu na na szukanie matowki (niedlugo wyjazd do pracy za granicami kraju), a ta serwisowa jakos mi sie za droga wydaje
   Nie mam niestety czasu na na szukanie matowki (niedlugo wyjazd do pracy za granicami kraju), a ta serwisowa jakos mi sie za droga wydaje   Postanowilem sprzedac aparat i na alledrogo dlugo nie lezal zaraz ktos napisal podal cene i w opcji Kup Teraz zostal sprzedany. No nic przyjdzie jeszcze czas na testowanie jak zarobie troszke pieniedzy to z czystej ciekawosci kupie jakies ME F i ME na czesci i pobawie sie sprawdzajac co pasuje, a co nie
  Postanowilem sprzedac aparat i na alledrogo dlugo nie lezal zaraz ktos napisal podal cene i w opcji Kup Teraz zostal sprzedany. No nic przyjdzie jeszcze czas na testowanie jak zarobie troszke pieniedzy to z czystej ciekawosci kupie jakies ME F i ME na czesci i pobawie sie sprawdzajac co pasuje, a co nie   

K100D|ME F|ME Super|
fotonyf
fotonyf napisał/a:To się chyba nazywa negatywne rozwiązanie problemu...

K100D|ME F|ME Super|
 ), może bym wystartował, właśnie z powodu matówki.
 ), może bym wystartował, właśnie z powodu matówki.
fotonyf