Witajcie!
Stałem się posiadaczem dwóch szkieł w ładnym stanie: obiektywu SMC Pentax-M 28/2.8 pierwszej wersj i obiektywu SMC Pentax-A 28/2.8. Jak wszystkim wiadomo druga wersja M 28/2.8 ma tę samą formułę optyczną co A 28/2.8. Zamierzeniem mojego testu było rozstrzygnięcie odwiecznego sporu co do lepszości M 28/2.8 I wersji od M 28/2.8 II wersji, lub odwrotnie.
Test wykonałem dzisiaj przy dość ponurej pogodzie (kiedy wychodziłem z domu świeciło słonko). Niestety nie udało mi się ustawić obiektywów na dokładnie tę samą odległość i przy f 2.8 nieco inne fragmenty testowej scenki są w płaszczyźnie ostrości, ale najważniejsze że gdzieś ta ostrość jest.
Oczywiście zostawię sobie A 28/2.8 z wiadomych względów, natomiast M sprzedam. I pewnie tak by się także stało gdyby to M okazał się lepszy od A.
Moje wnioski są takie, że pod względem ostrości czy aberracji chromatycznej obydwa szkiełka są bardzo podobne. Obiektywy trochę inaczej oddają kolory. M ma trochę lepszą kulturę pracy - przyjemniej kręci się pierścieniami. Nie żeby A miał jakieś luzy na pierścieniach, wręcz przeciwnie, ale tak jakoś przyjemniej się nimi kręci. M jest ciut mniejszy (krótszy). A - wiadomo - ma pozycję A. Obydwa są ładne.
Nie wiem czy komukolwiek moja praca się do czegokolwiek przyda, ale dysponując jednocześnie obydwoma obiektywami postanowiłem zmarnować te kilkanaście klatek.
Na ostatnich zdjęciach chciałem pokazać ewentualne różnice w sposobie oddawania ostrości. Niestety w przypadku A 28/2.8 nieco źle ustawiłem ostrość i jedynie górna część pnia brzozy wydaje się być w płaszczyźnie GO. To kolejny dowód na mój nieprofesjonalizm. Na usprawiedliwienie dodam, że było zimno i nie chciało mi się dłużej tam stać.
Pliki z K-3 II w pełnej rozdzielczości są do obejrzenia tutaj:
https://photos.app.goo.gl/KvMXRhHc9WFAnoS92
Naciskając "i" w prawym górnym roku zdjęcia wyświetlą się jego parametry z nazwą pliku, którą stanowi użyty do jego wykonania obiektyw i wybrana przysłona.
K-1 | K-3 II | K-5 | S A 18-35/1.8 | FA 77/1.8 | Irix 15/2.4 | F 50/1.7 | DA 55-300/4-5.8 | DA* 300/4 | TC 1.4x | A 28/2.8 | M135/3.5 |
http://marekskruch.pl
Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. [Rdz. 1-4]