diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
proponuje dodac do nastepnej wersji Pentaxa, oprocz GPS, jeszcze aparat telefoniczny 3G HSDPA z mozliwoscia wideokonferwencji (taka malutka kamera vga z tylu zeby uzytkownicy mogli wymieniac sie w czasie rzeczywistym minami jakie robia w trakcie fotografowania),
do tego bluetooth z A2DP zeby na bezprzewodowych stereofonicznych slucawkach mozna bylo slychac dzieku klapniecia lustra, WLANa coby zdjecia mona bylo od razu zamiszczac na forum, 64kanalowe dzwonki polifoniczne, na dokladke jeszcze tryb glosnomowiacy i odtwarzacz plikow mp2 i gry!!! nie mozna zapomniec o kilku grach
:-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
tapirek, dokładanie tak się to odbywa. Jedyne co trzeba to zsynchronizować czas w aparacie z tym właściwym, odczytanym z odbiornika GPS. Na podstawie daty/godziny zrobienia zdjęcia (odczytanej z EXIFa) można też generować waypointy pokazujące miejsce zrobienia zdjęcia. Odpowiednie oprogramowanie jest w zazwyczaj darmowe i łatwo dostępne w sieci. Nie ma też większego problemu, żeby własne napisać - trzeba tylko umieć ;-)
Przy okazji - czasem warto też "wycelować" odbiornik GPS w kierunku robienia zdjęcia. Wtedy użyteczne będą informacje nie tylko o tym, gdzie zrobiono zdjęcie, ale też co fotografowano (zapisany zostanie namiar/kierunek). To bardzo praktyczna sprawa, gdy się fotografuje np. górskie krajobrazy. Robi się zdjęcie "jakiejś góry", a potem w domku można zobaczyć na mapie skąd było robione zdjęcie i co konkretnie było oglądane w tej pozycji.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
diplodok napisał/a:
proponuje dodac do nastepnej wersji Pentaxa, oprocz GPS, jeszcze aparat telefoniczny 3G HSDPA z mozliwoscia wideokonferwencji (taka malutka kamera vga z tylu zeby uzytkownicy mogli wymieniac sie w czasie rzeczywistym minami jakie robia w trakcie fotografowania),
do tego bluetooth z A2DP zeby na bezprzewodowych stereofonicznych slucawkach mozna bylo slychac dzieku klapniecia lustra, WLANa coby zdjecia mona bylo od razu zamiszczac na forum, 64kanalowe dzwonki polifoniczne, na dokladke jeszcze tryb glosnomowiacy i odtwarzacz plikow mp2 i gry!!! nie mozna zapomniec o kilku grach
:-P

nie no ale wlan by sie przydał co by dwa pentaksy mogły sie komunikowac
do synchronizacji

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
matb napisał/a:
Odpowiednie oprogramowanie jest w zazwyczaj darmowe i łatwo dostępne w sieci.

mowisz z doswadczenia czy teoretyzujesz? Jesli mozesz, to pokaz mi jakies darmowe oprogramowanie, ktore _dziala_ i umozliwia wpisanie EXIFa z danymi GPS do kompresowanych plikow DNG... tego softu naprawde nie ma duzo, a darmowy praktycznie zaden nie nadaje sie do wygodnego uzywania :-/

matb napisał/a:
czasem warto też "wycelować" odbiornik GPS w kierunku robienia zdjęcia. Wtedy użyteczne będą informacje nie tylko o tym, gdzie zrobiono zdjęcie, ale też co fotografowano (zapisany zostanie namiar/kierunek).

to troche bardziej skomplikowane: zaden tani odbiornik nie ma wbudowanego kompasu, a to oznacza, ze kierunek wyznacza na podstawie kolejnych punktow polozenia. Jak stoisz w miejscu, odbiornik nie wie, w ktora strone patrzysz.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
l_uka napisał/a:
mowisz z doswadczenia czy teoretyzujesz? Jesli mozesz, to pokaz mi jakies darmowe oprogramowanie, ktore _dziala_ i umozliwia wpisanie EXIFa z danymi GPS do kompresowanych plikow DNG... tego softu naprawde nie ma duzo, a darmowy praktycznie zaden nie nadaje sie do wygodnego uzywania

Mówię z doświadczenia, choć nie używałem do plików DNG, tylko do jpgów. Wygoda użytkowania to rzecz względna - mnie wiersz poleceń czyli wpisywanie z palca obsługuje się całkiem wygodnie ;-)
ALe mało wiarygodny jestem, bo w tej chwili nie pamiętam konkretnego oprogramowania. Prawdę mówiąc to stwierdziłem, że wygodniej dla mnie i moich celów jest generowanie WP na podstawie EXIFów, więc do EXIFa dane takie podawałem dość dawno :roll:

l_uka napisał/a:
to troche bardziej skomplikowane: zaden tani odbiornik nie ma wbudowanego kompasu, a to oznacza, ze kierunek wyznacza na podstawie kolejnych punktow polozenia. Jak stoisz w miejscu, odbiornik nie wie, w ktora strone patrzysz

A tak, prawda. Nie pomyślałem o takim problemie :oops: Mój GPS ma elektroniczny kompas, więc problem ten nie występuje ;-) A zresztą - taka Vista Cx czy HCx to chyba tania jest, nie? :evilsmile:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
do synchronizacji

Po co?

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
By robić zdjęcia synchronizowane - jak w Matriksie 8-)

Marooned napisał/a:

Po co?

:mrgreen:

By zadziwić ludzkość trójwymiarową fotografią :mrgreen:

Marooned napisał/a:
By zadziwić ludzkość trójwymiarową fotografią :mrgreen:

Po co?

.... :mrgreen:

:-B :mrgreen:

:-B

sauat  Dołączył: 25 Sie 2007
Skoro się już napalacie na GPSa w Pentaksie - ilu z Was wybuliłoby 1000 złociszy za taki diwajs? No chyba, że istniałaby możliwość wgrania do pentaxa TomToma. Ale czad. I jeszce rozwinięcie tego - aparat głosem Hołowczyca informuje, gdzie stanąć, żeby mieć najlepsze ujęcie, jaką należy ustawić przesłonę, itp. "Po 30 metrach aparat 25 stopni w lewo i przesłona na 8".

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
lipalipski napisał/a:
Cytat:
do synchronizacji

Po co?
Cytat
lipalipski napisał/a:
Marooned napisał/a:

Po co?
Cytat
:-B :mrgreen:

zeby przekazywac paramatery miedzy kilkama aparatmi np jak w studiu :evilsmile:
aby móc wysyłac fotki do kompa na odległość :evilsmile:
aby miec taki bajer :mrgreen:

sauat napisał/a:
głosem Hołowczyca informuje (...) "Po 30 metrach aparat 25 stopni w lewo i przesłona na 8".
Zmiotłeś mnie - genialne :mrgreen:

Bo mi się przypomniała pewna historia. Kilka lat temu znajomy z USA mi pokazywał japoński przewodnik/folder reklamujący wycieczki typu "Egzotyczna Europa w 7 dni" I w tej publikacji na zdjęciach ciekawszych obiektów były zaznaczone miejsca, w których należy stanąć, żeby mieć najlepsze ujęcie. Wtedy gps nie był tak popularny - teraz by można apgrejdować ten pomysł.

sauat, niby dlaczego GPS miałby kosztować 1000 pln? A Hołowczys współpracuje z AutoMapą a nie z TomTomem. ;-p

Grizley, poćwicz cytowanie.

Cytat
zeby przekazywac paramatery miedzy kilkama aparatmi np jak w studiu :evilsmile:
aby móc wysyłac fotki do kompa na odległość :evilsmile:
aby miec taki bajer :mrgreen:

Po co?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
aby móc wysyłac fotki do kompa na odległość - Po co?

Canonierzy placa za taka przyjemnosc 1000 baksów, a ty sie pytasz po co? :-)

alkos napisał/a:
Canonierzy placa za taka przyjemnosc 1000 baksów, a ty sie pytasz po co?

To zmienia postać rzeczy. :mrgreen:

lipalipski - wiem, że Hołek to Automapa, a nie TomTom - chodziło tylko o ideę. Co do ceny 1000zł - GeoPic II do nikona kosztuje 200 funtów.

Skocz do: