Sercu bliski Beskid Niski.
www.beskid-niski.pl
Kompendium wiedzy o Beskidzie Niskim,
górach, ludziach, historii i architekturze.
siwyyy77 napisał/a:Ubolewam tylko nad tym, że sigma nie robi tych szkieł, podobnie jak i wielu innych na nasz system z HSM-em
pozdrawiam Olgierd
H.M. napisał/a:hamster - na 10mm też nie?
LINK
czyli jednak ma 180 stopni...
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
hamster napisał/a:napisali w specyfikacji na optycznych 180°-100°, 17mm na cyfrze to już na pierwszy rzut oka nie jest 100°; porównaj sobie z kitem. Oczywiście błędnie napisali bo po co na szkle do cyfry pisać kąt na pełną klatkę.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
hamster napisał/a:no dobra, skoro tak jest to nie będę się spierał, ale z sampli jakoś nie widzę żeby na 10mm było 180 stopni
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Cytatnie ma - mówię o cyfrze, a konkretnie mówiłem od pentaxowym 10-17 a ten jest na cyfrę, nie wiem jak jest z tą tokiną.
Cytat- popatrz sobie na sample z tych optycznych, np II zdjęcie. Gdyby był kąt 180° to krawężnik chodnika na którym stoi fotograf znikałby na horyzoncie po obu stronach kadru.
Cytat- napisali w specyfikacji na optycznych 180°-100°, 17mm na cyfrze to już na pierwszy rzut oka nie jest 100°; porównaj sobie z kitem. Oczywiście błędnie napisali bo po co na szkle do cyfry pisać kąt na pełną klatkę.
Sercu bliski Beskid Niski.
www.beskid-niski.pl
Kompendium wiedzy o Beskidzie Niskim,
górach, ludziach, historii i architekturze.
hamster napisał/a:...Nadal nikt z posiadaczy pentaxa 12-24 się nie wypowiedział. Ja tylko wtrącę że na photozone ma on lepszą rozdzielczość niż obie wspomniane sigmy. Mam ochotę go sobie sprawić, jedyne co mnie powstrzymuje to pytanie - czy te 2mm ogniskowej to dużo; o ile szerszy kąt będzie?
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ