H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
hamster - na 10mm też nie?
LINK
czyli jednak ma 180 stopni...

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
siwyyy77 napisał/a:
Ubolewam tylko nad tym, że sigma nie robi tych szkieł, podobnie jak i wielu innych na nasz system z HSM-em :-(

Pentax też prawie nie robi ;-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
H.M. napisał/a:
hamster - na 10mm też nie?
LINK
czyli jednak ma 180 stopni...

nie ma - mówię o cyfrze, a konkretnie mówiłem od pentaxowym 10-17 a ten jest na cyfrę, nie wiem jak jest z tą tokiną.

- popatrz sobie na sample z tych optycznych, np II zdjęcie. Gdyby był kąt 180° to krawężnik chodnika na którym stoi fotograf znikałby na horyzoncie po obu stronach kadru.
- napisali w specyfikacji na optycznych 180°-100°, 17mm na cyfrze to już na pierwszy rzut oka nie jest 100°; porównaj sobie z kitem. Oczywiście błędnie napisali bo po co na szkle do cyfry pisać kąt na pełną klatkę.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
hamster napisał/a:
napisali w specyfikacji na optycznych 180°-100°, 17mm na cyfrze to już na pierwszy rzut oka nie jest 100°; porównaj sobie z kitem. Oczywiście błędnie napisali bo po co na szkle do cyfry pisać kąt na pełną klatkę.

I tu sie mylisz, bo konstrukcja fiszaja - mimo tej samej ogniskowej - pozwala na znacznie szerszy kąt widzenia...

no dobra, skoro tak jest to nie będę się spierał, ale z sampli jakoś nie widzę żeby na 10mm było 180 stopni

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
hamster napisał/a:
no dobra, skoro tak jest to nie będę się spierał, ale z sampli jakoś nie widzę żeby na 10mm było 180 stopni

Po przekatnej? Jak to chcesz zobaczyc?

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
hamster -

Cytat
nie ma - mówię o cyfrze, a konkretnie mówiłem od pentaxowym 10-17 a ten jest na cyfrę, nie wiem jak jest z tą tokiną.

Z tą Tokiną jest dokładnie jak z prawie identycznym produktem Pentaxa - czyli kąt widzenia na matrycy wynosi przy ogniskowej 10mm 180 stopni

Cytat
- popatrz sobie na sample z tych optycznych, np II zdjęcie. Gdyby był kąt 180° to krawężnik chodnika na którym stoi fotograf znikałby na horyzoncie po obu stronach kadru.

Poapatrz sobie na ogniskowe.

Cytat
- napisali w specyfikacji na optycznych 180°-100°, 17mm na cyfrze to już na pierwszy rzut oka nie jest 100°; porównaj sobie z kitem. Oczywiście błędnie napisali bo po co na szkle do cyfry pisać kąt na pełną klatkę.

Ale to nie jest obiektyw pod pełną klatkę!!! - to jest szkło tylko do dslr, które nie kryje pełnej klatki. dane dla tego szkła odnoszą się do obrazu na matrycy - i ten obiektyw na matrycydaje 180 stopni !!!

Ps. w fiszajach ogniskowa do pola widzenia ma się troche inaczej niż w "normalnych obiektywach - więc porównywanie tego obiektywu do kita jest imo zabiegiem bezsensownym.

Ps2. Ogniskowa, szczególnie w fiszajach, świadczy przede wszystkim o odwzorowaniu - nie o polu widzenia.

po przekątnej?, hmmm
alkos mnie przekonał
H.M. zwracam honor

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
hamster napisał/a:
...Nadal nikt z posiadaczy pentaxa 12-24 się nie wypowiedział. Ja tylko wtrącę że na photozone ma on lepszą rozdzielczość niż obie wspomniane sigmy. Mam ochotę go sobie sprawić, jedyne co mnie powstrzymuje to pytanie - czy te 2mm ogniskowej to dużo; o ile szerszy kąt będzie?

2mm to ok. 10.5 stopnia różnicy, czyli dość dużo... 12-24 jest ostrzejsze od Sigmy 10-20, ale ma większą CA. Ma za to stałe światło i bardziej "normalną" ogniskową na długim końcu... Sigma wydaje mi się solidniej wykonana.

Skocz do: