ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
jacekh napisał/a:
sie tak zastanawiam śledząc tą dyskusję: czy obiektywy kupuje się żeby nimi fotografować czy rozważać ich dane techniczne, MTF, ostrość, gęstośc i Bóg wie co jeszcze?

Hmmm, porównaj dwa zdjęcia tego samego motywu na Optyczne.pl: jedno wykonane którymś z przetestowanych przez nich limitedów a drugie z DA16-50. Różnice są porażające.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
żenisz się?
nie.... telewizyjne do programu... tylko mialeismy w plenerze cos tez zrobic....

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
ms, ok jest róznica, masz racje tylko, że oglądacze Twoich zdjęć pewnie ich nie zauważą.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
ms napisał/a:
Hmmm, porównaj dwa zdjęcia tego samego motywu na Optyczne.pl: jedno wykonane którymś z przetestowanych przez nich limitedów a drugie z DA16-50. Różnice są porażające.
Tak, sa porażające. Tylko mnie się wydaje, że Fotozakupy dają do testów jakieś szkła ze zwrotów. Bo, bije sie w piersi, nie miałem takich odblasków jak te z Optycznych. Oczywiście nie bronie tych szkieł. Ale wydaje mi się, że to jakieś felerne sztuki.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen napisał/a:
Tylko mnie się wydaje, że Fotozakupy dają do testów jakieś szkła ze zwrotów.
Byłoby to bardzo nieetyczne zachowanie z ich strony, ale panowie z O też powinni się w tym wypadku jarnąć, że coś z tym szkłem jest nie tak, a nie testować taki egzemplarz, chyba, że mają to głęboko gdzieś.

piotr_luk może i sie jarnęli... tylko nie napisali czym... :-P

może powinni zmienic dealera...

piotr_luk napisał/a:
Byłoby to bardzo nieetyczne zachowanie z ich strony,
Chyba nie. Mają to szkło na stanie, nikt nie chce go kupić, to dają do testów. W końcu jest reprezentantem tej serii. Ale jakieś felerne dają.

argawen, pisząc nieetyczne miałem na myśli to:
argawen napisał/a:
jakieś szkła ze zwrotów
bo w końcu nikt nie oddaje sprawnego szkła (tylko sprawne inaczej). Dlatego uważam to za nieetyczne zachowanie sklepu (o ile się nie mijamy z prawdą)

argawen napisał/a:
Tak, sa porażające. Tylko mnie się wydaje, że Fotozakupy dają do testów jakieś szkła ze zwrotów. Bo, bije sie w piersi, nie miałem takich odblasków jak te z Optycznych. Oczywiście nie bronie tych szkieł. Ale wydaje mi się, że to jakieś felerne sztuki.

Trochę mi sie nie chce wierzyć żeby sami na siebie bicz kręcili. No ale w sumie ze sprzedaży samych Pentaksów się nie utrzymują...
W sprawie odblasków - wierzę Ci. Ja w swoim kicie nawet jak mam słońce w kadrze nie łapię ich. No chyba że założę filtr, ale nawet wtedy są dużo mniejsze niż spotykane w obiektywach innych marek.

jacekh napisał/a:
ms, ok jest róznica, masz racje tylko, że oglądacze Twoich zdjęć pewnie ich nie zauważą.

No tak, ale pospolitego oglądacza zadowolą zdjęcia z kita, który w porównaniu z niewydarzonymi gwiazdkami kosztuje grosze. Po co w takim razie dopłacać 2000zł skoro nie będzie widać różnicy?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ech znowu mowa trawa.

Jasnym i oczywistym jest że C i N są bardziej popularne i łatwiej dostępne. Z Pentaxem jest jednak coraz lepiej. Jak wyglądała dostępność szkieł Pentaxa rok, dwa pięć lat temu w PL :?: Zauważcie proszę że dla wielu osób najdroższym wydatkiem w foto jest zakup body. O które obiekty najczęściej zadawane są pytania? Tamron/Sigma 70-300 czyli szkła poniżej 1k Potem zastępniki kita do 1,5 - 2k. Te szkła są najczęściej kupowane i do P można je teraz dostać bez problemów, a w sklepach asortyment szkieł do P coraz większy.
alkos, narzekasz i pewnie masz rację ale pamiętaj, że twój warsztat i poziom jako fotografa daleki jest od przeciętnego pstrykacza. Jest kilka kilkanaście takich osób na tym forum które po prostu już wiedzą czego potrzebują i czego oczekują od sprzętu foto i grymaszą ale dla reszty to co jest jest jak najbardziej ok.

Twój problem z k10d to raczej był problem okresu dziecięcego (nowa konstrukcja), pojawiają się nowi użytkownicy tego body i nie narzekają. Ja sam kupiłem wersje Samsunga i problemów z BF/FF nie zauważyłem.
Nowe * takie sobie ok ale to jeszcze nie koniec świata może je pojawią a może wypuszczą inne szkła? Szkoda czasu na zrzędzenie lepiej zrobić jakieś OT albo chociaz zdjęcia :-P

piotr_luk napisał/a:
argawen, pisząc nieetyczne miałem na myśli to:
argawen napisał/a:
jakieś szkła ze zwrotów
Nie mam zamiaru nikogo oskarżać, możliwe, że mieli taką dostawę tych szkieł. Pierwsze partie mogły takie być. Zwrotem może być także niezadowolenie z jakości szkła bez podania konkretów. Zdaje się 10 dni.

awakqwq napisał/a:
lepiej zrobić jakieś OT
wreszcie jakiś konkret :mrgreen:

Ale to tylko spekulacje. Sam miałem wyłącznie dobre wspomnienia z zakupów w tym sklepie.

argawen, ale ja się wcale ciebie nie czepiam

[ Dodano: 2007-10-18, 22:03 ]
i też założyłem, że możemy mijać się z prawdą, ot takie czyste teoretyzowanie

piotr_luk napisał/a:
argawen, ale ja się wcale ciebie nie czepiam
W żadnym wypadku tak tego nie odczułem :mrgreen: .

argawen napisał/a:
W żadnym wypadku tak tego nie odczułem :mrgreen: .
to ja wiem, ale inni mogliby to tak odebrać, no cóż napijmy się lepiej :-B

piotr_luk napisał/a:
no cóż napijmy się lepiej :-B
U mnie już pusto, została woda mineralna :-/ .

piotr_luk

święta racja :-B dla wszystkich...

argawen napisał/a:
to przybywaj do mnie, coś się jeszcze znajdzie :-D

argawen napisał/a:
piotr_luk napisał/a:
no cóż napijmy się lepiej :-B

Ciekaw jestem czy te wszystkie stawiane na forum kufle (ktoś liczy ile ma od kogo i vice versa?) są potem rzeczywiście wypijane np. na PPD. :evilsmile:

Skocz do: