mygosia napisał/a:cube007 napisał/a:
To czy kawa "rypie" żołądek zależy głównie od kawy, a nie od tego w czym została zrobiona.
No raczej nie do końca.
Moje doświadczenia kilkukrotne pokrywają się z badaniami. Sposób parzenia ma duży wpływ na zawartość substancji drażniących w kawie.
Pentax K-30 | DA 21/3.2 Ltd. | DA 40/2.8 Ltd. | DA 70/2.4 Ltd. | DA L 55-300 | Metz 50 AF-1
mygosia napisał/a:
cube007 napisał/a:Nie kumam po co się katować kawopodobnym wyrobem z biedy czy innego kałflandu, skoro palarni oferujących świeże, dobre, ziarno jest bez liku.
Bo nie widzę sensu, aby za kawę która DLA MNIE smakuje tak samo płacić minimum 4x drożej???
POZDRAWIAM.
zloty_2000
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
http://www.papcio.art.pl
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
Marnej jakości kawa, jest marnej jakości kawą i nie zmieni tego najlepszy ekspres/dripper/cokolwiek. Będzie rypać Inna sprawa, ze mając dobry sprzęt i przednie ziarno, bez problemu można zrobić niestrawną zawiesinę...mygosia napisał/a:Moje doświadczenia kilkukrotne pokrywają się z badaniami. Sposób parzenia ma duży wpływ na zawartość substancji drażniących w kawie.
Na szybko - tu dwa blendy w cenie 56-64zł/kg i kilka bdb singli do 70zl/kg, tu cztery blendy w cenie 54-62zł/kg, a jeśli ma być tanio to tu jest kilkanaście(?) pozycji w cenach 41-64zł/kgmygosia napisał/a:Poproszę o namiary sklepu, gdzie kupię kawę o jakiej mówisz za 60kg. Za tyle kupuję w Biedrze Lavazze d'Oro, która jest dla mnie wystarczająco dobra.
mygosia napisał/a:Chcę czegoś innego. Chcę kawy nie do smakowania, tylko do picia. Jak herbata, jak kakao.
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
k-x,k-5
kit+Sigma APO 70-200/2,8 EX
Sherpa
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
dybon napisał/a:Kup zwykły ekspres przelewowy, w pierwszym lepszym markecie do 100 zł, będziesz miała sprzęt z wyższej półki.
Moc naparu regulujesz ilością kawy i wody.
galex https://500px.com/galex2
Pentax K-30+ kit Xenon
Pentax SMC- DA 35/2,4 AL
Pentax SMC-A 35-70/3.5-4.5
Chinon 1,7/50
oraz z przejściówką LOMO:
Sonnar 135/3,5, Sonnar 180/2,8
galex napisał/a:Tu jednak najlepszym rozwiązaniem jest własny młynek, choćby jakiś podstawowy ręczny Hario. Tak naprawdę kawa traci większość swoich aromatów w ciągu... kilku minut (!) po zmieleniu. Jeśli chcesz odczuć niuanse, to kupowanie kawy zmielonej nie ma sensu.
A generalnie - stopień mielenia dobiera się eksperymentalnie , w zależności od ilości zaparzanej w danym momencie kawy, jej właściwości (każda jest inna, nawet jeśli to jest 'ta sama" kawa) i efektu, jaki się chce osiągnąć. Wskazówka - kawa powinna się 'dripować' 2-4 minut.
galex napisał/a:e do końca, z reguły te 'kwaskowate' (np. kawy etiopskie) do przelewów, czekoladowo-orzechowe (np. brazylijskie) - do ekspresu, kawiarki.
galex napisał/a:-mało wiarygodne opisy z tego sklepu - w grupie kaw do dripa na 1. miejscu - Brazylia espresso
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
galex https://500px.com/galex2
Pentax K-30+ kit Xenon
Pentax SMC- DA 35/2,4 AL
Pentax SMC-A 35-70/3.5-4.5
Chinon 1,7/50
oraz z przejściówką LOMO:
Sonnar 135/3,5, Sonnar 180/2,8
POZDRAWIAM.
zloty_2000
Nie dajcie się naciągnąć na DA50 skoro jest M50 Mam takiego starocia w domu, od zawsze w rodzinie... Wielkie, ciężkie, śruba do regulacji stopnia zmielenia tak zapieczona za ani drgnie. Przynajmniej żarna bez rdzy, tak jak w wielu młynkach na targachzloty_2000 napisał/a:I nie daj się naciągnąć na jakieś młynki po 150 czy więcej złotych (...)
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
pozdrawiam
Andrzej
(Sony A7 III, Samyang 35 f/2.8, Sony fe 50 2.8 Makro, Sony fe 24-105 G, PENTAX K20, smc PENTAX - DA 18-55mm AL, smc PENTAX-A 1:1.7 50 mm, LD Di TAMRON AF 70-300mm.) NIKON Coolpix P7000.
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by opiszon, powered with Bootstrap and VanillaJS.
Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl