babylock  Dołączył: 23 Maj 2007
No cóż tak jak napisałem nie wiem czy to będzie beton czy stal na pewno 38m. Ludzie z tego miejsca opawiadają różne rzeczy na pewno też przejaskrawiają. Co do rezerwatu to znajduje się zaraz za torami czyli w lini prostej jakieś 50-100m. Patrząc na zdjęcia tory znajdują się na tym wzgórku za placem budowy. I tu jest ciekawostka bo prawo zabrania budować takich urządzeń w strefach uzdrowiskowych i siedlisk zwierząt czy coś tak. Trzeba by było znać numer ustawy. W każdym bądź razie czytając lokalną prasę gdzieś się już to przewineło. Ja dochodzę do wniosku (spiskowa teoria świata) że jakiś pan urzęd.... odebrał kopertę lub inny ekwiwalent i podbił papierek.

dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
babylock, a co myślisz o szkodliwości masztów radiowych?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Vi.The.Q napisał/a:
nie chciałoby im się walczyć z ekologami i biurokracją

I tak właśnie powstaje medialny bełkot.
Właściwe sformułowanie brzmi: "z prawem" - minimalna różnica, ale jak brzmi, nie?

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
lipalipski, to zalezy z jakiej stacji radiowej :D jest taka jedna co bardzo szkodzi, a inne mniej :P

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
dpodlejski, nie chciało mi się teraz szukać materiałów Szóstki, mi się link nie otwiera, ale w ciemno polecam.

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
rychu napisał/a:
Teoretycznie, rozkład energii (gęstość promieniowania elektromagnetycznego) dużego masztu jest znacznie zhomogenizowany i w przeliczeniu na moc niższy niż w pojedynczym aparacie. Gęstość energii wypromieniowanej kierunkowo w momencie łączenia jest bardzo niekorzystny dla aparatów i ich użytkowników

Sorry, ale nie wytrzymałem. Dla mnie jest to sztandarowy przykład bełkotu pseudonaukowego. Pokaż mi telefon z anteną kierunkową i jak to mu szkodzi coś do czego został stworzony...., nie wspominając o innych rewelacjach z tej wypowiedzi...

Arti napisał/a:
babylock napisał/a:
Z tego co usłyszałem (nie wiem czy to prawda) to ma być betonowy postument o wysokości 38m.

No to bylaby to dosc ciekawa i nowatorska konstrukcja... Może się jednak dowiedz, potem napisz.

Pewnie chodzi o tzw. (w branży) Pfleiderer - betonowa rura produkowana na zasadzie wlewania betonu do formy w krztałcie rury, forma wibruje i kręci się wokół własnej osi, więc i beton, dzięki sile odśrodkowej układa się tylko na obwodzie tworząc rurę.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ganz napisał/a:
betonowa rura produkowana na zasadzie wlewania betonu do formy w krztałcie rury, forma wibruje i kręci się wokół własnej osi, więc i beton, dzięki sile odśrodkowej układa się tylko na obwodzie tworząc rurę.

Tak? I jak wiąże, bedac wibrowanym i kręconym?

się zastanawiam, czy mnie podpuszczasz, czy na prawdę chcesz odpowiedzi.....

Ganz napisał/a:
Pewnie chodzi o tzw. (w branży) Pfleiderer - betonowa rura produkowana na zasadzie wlewania betonu do formy w krztałcie rury, forma wibruje i kręci się wokół własnej osi, więc i beton, dzięki sile odśrodkowej układa się tylko na obwodzie tworząc rurę.

Czyli cos co my zwiemy "monopole" (stalowe też są)? Betonowy słup po prostu? Ale to przecież nie postument, przynajmniej ja to tak rozumiem.

Arti napisał/a:
Betonowy słup po prostu? Ale to przecież nie postument, przynajmniej ja to tak rozumiem.

Kwestia interpretacji.... ;-) , wydaje mi się, że o to chodziło babylock, bo postument to w/g mnie jest pod pomnikiem.... :-D

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ganz napisał/a:
się zastanawiam, czy mnie podpuszczasz, czy na prawdę chcesz odpowiedzi.....

Chce odpowiedzi :oops:

(to znaczy... no dobra, chyba juz wiem... ;-) )

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Dla mnie osobiście niema to znaczenia czy takie maszty szkodzą (z pewnością na dłuższą metę tak), ale człowiek żyje w tak zatrutym środowisku, że na prawde jest to mało istotne. Rozglądając się wokół siebie to widzę i wiem: w ścianach elementy z azbestu, za oknem domki jednorodzinne w których ludzie palą czym popadnie, za ścianą sąsiad bije żone, wilekie ciężarówki jadące do granicy i dymiące jak lokomotywy, w kuchni czujka dymu z elementem radioaktywnym, kuchenka mikrofalowa, telefon komórkowy, telefon stacjonarny bezprzewodowy, WLan, sygnały z kosmosu GPS, TV satelitarna, sygnały TV naziemnej, sygnały radiowe, w aucie CBradio, sąsiad radioamator ze swoimi radiostacjami, świetlówki w lampach siejące UV, hamburgery i ulubione frytki, pająk z chitynowym pancerzykiem, w lodówce "zdrowa" zywność itd. itp.
Dla tego dla przeczyszczenia ducha i umysłu polecam ambrozje :-B - 2 dawki dziennie

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Ganz napisał/a:
Sorry, ale nie wytrzymałem. Dla mnie jest to sztandarowy przykład bełkotu pseudonaukowego. Pokaż mi telefon z anteną kierunkową i jak to mu szkodzi coś do czego został stworzony

Pseudo, powiadasz? Odsyłam do literatury. Jeśli jesteś w posiadaniu wyników odpowiednich badań będę wdzięczny. Co do szkodliwości wypowiedziałem się jasno, a czytać, należy ze zrozumieniem. Dla telefonu promieniowanie raczej nie jest szkodliwe. Pojęcie "kierunkowość" podałem oczywiście w dużym uproszczeniu bo nie o tym dyskutujemy.

babylock napisał/a:
I tu jest ciekawostka bo prawo zabrania budować takich urządzeń w strefach uzdrowiskowych i siedlisk zwierząt czy coś tak.

"Ale masz jakieś wsparcie?" Jakich urządzeń? W jakich strefach?
babylock napisał/a:
(spiskowa teoria świata)

Tak pozostajac w temoacie to polecam:KMM Laweczka

Ja nie bronie nikomu prawa do wspoldecydowania, w zakresie prawa, o swoim otoczeniu, ale trzeba przynajmniej miec na jakies podstawy do dyskusji.
A ja tu nie do konca wiem, co nawet przeszkadza. Maszt? bo brzydki? anteny? promieniowanie? budowa? CO2

babylock  Dołączył: 23 Maj 2007
Ja tak z nudów rzuciłem temat a widzę że zaraz wszyscy się tu pogryzą. Osobiście nie znam sie na tych sprawach chociaż pewnie powinienem chapnąć coś nie co wiedzy na ten temat. Dla mnie jest proste stwierdzenie np :na podstawie badań przeprowadzonych na grupie ludzkiej zamieszkującej rejon oddziaływania Anteny telefoni komórkowej nie stwierdzono żadnych wpływów lub stwierdzono takie a takie efekty oddziaływani. A gadanie że 1W to lub tamto co to mówi, teoretycznie człowiek powinien dać sobie radę z uwolnieniem się od takiej dawki energii ale już chory lub kobieta w ciąży. Oto ludzie pytają.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Ganz napisał/a:

Arti napisał/a:
babylock napisał/a:
Z tego co usłyszałem (nie wiem czy to prawda) to ma być betonowy postument o wysokości 38m.

No to bylaby to dosc ciekawa i nowatorska konstrukcja... Może się jednak dowiedz, potem napisz.

Nazywa się to również słupami wirobetonowymi. Stoi ich już trochę w Polsce, bo są tańsze od metalowych.

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
Arti, wiele tych czynników. Ludzie jednak niestety z narzekają że maszty itp, ale jednak z komórek korzystają. Taka mała hipokryzja która każdemu się udziela. Powoli stajemy się niewolnikami własnych pomysłów...

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Vi.The.Q napisał/a:
Ludzie jednak niestety z narzekają że maszty itp, ale jednak z komórek korzystają.
A jak korzystają z samochodów! A te ostatnie to na pewno niejednemu zaszkodziły. I po co było przesiadać się z dorożek i furmanek?

TLu napisał/a:
Nazywa się to również słupami wirobetonowymi. Stoi ich już trochę w Polsce, bo są tańsze od metalowych.

Dokładnie jest to strunobeton, a tańszy nie jest (kiedyś był ok 30% droższy -cena kupna), ale za to dużo tańszy w exploatacji: nie ma konieczności półrocznych przeglądów konstrukcji, malowania rdzy, dokręcania śrub itp... nawet posiada wygodniejszy podczas wchodzenia system asekuracji....
sorry, że na inne kwestie nie zabiorę głosu, ale po tylu latach w branży jakoś mi entuzjazm przygasł i za dużo już było takich rozmów :roll:

Skocz do: