Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Ż jest P... p.
Tak - jeżeli używasz aparatu z matrycą w formacie APS-C - wtedy mnożysz ogniskową przez 1,5 i i otrzymujesz wartość 120 mm. Oczywiście obiektyw nadal ma 80 mm, ale kąt widzenia jest taki jak dla ogniskowej 120 mm.Stachu napisał/a:Czy tak samo się przelicza ogniskową (*1,5) przy stosowaniu obiektywów średnioformatowych?
szkło w połowie pełne
PiotruśP napisał/a:mnożysz ogniskową przez 1,5 i i otrzymujesz wartość 120 mm
Tak, ten dylemat jest nierozwiązany, do tego stopnia, że aż muszę zrobić jakieś testyStachu napisał/a:obiektyw od średniego formatu podepnę do lustrzanki małoobrazkowej, to pole krycia się zmniejszy. Czyli obiektyw będzie "bardziej przybliżał" niż na średnim formacie.
Ż jest P... p.
Strzelałem .Stachu napisał/a:Skąd wiedziałeś
szkło w połowie pełne
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
Zdano napisał/a:
Czy ta różnica przypadkiem nie powoduje, że brak jest przelicznika ogniskowej?
Zdano napisał/a:a nie dzieje się tak dlatego, że przy średnim formacie jest inna odległość obiektywu od kliszy niż w małym obrazku.
Ż jest P... p.
szkło w połowie pełne
To skąd się bierze "150 mm" w cyfrze, jak podepnę 100/2.8 ?PiotruśP napisał/a:kadr jest taki sam.
Ż jest P... p.
PiotruśP napisał/a:Podłączyłem 80-320 @80 mm i biometara 80 - kadr jest taki sam.
Ż jest P... p.
dan napisał/a:80mm na srednim (645) to 80x6,25=50
Stachu napisał/a:Chyba 80x0,625=50
Tylko ja bym tutaj dodał cudzysłów :). Ogniskowa się nie zmienia, ale na średnim ta 80-ka jest szersza niż na małym obrazku, czyli zmienia się kąt widzenia.Stachu napisał/a:współczynnik skrócenia ogniskowej
szkło w połowie pełne
Ż jest P... p.