Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Przeliczanie ogniskowej
Jak to dokładnie jest tym kropem/cropem (jak to się właściwie pisze?)? Na czym polega to cała przeliczanie z technicznej strony i od czego zależy wartość, przez jaką się mnoży rzeczywistą ogniskową? Jak ją wyliczyć (tą wartość)?

No i w końcu najważniejsze dla mnie pytanie:
Czy tak samo się przelicza ogniskową (*1,5) przy stosowaniu obiektywów średnioformatowych?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Stachu, Współczynnik wydłużenia ogniskowej artykuł na fotografuj.pl TUTAJ
życzę miłej lektury.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Matryca ma przekątną ok. 29 mm, a mały obrazek 44 mmm. Stad sie bierze przelicznik ogniskowej, równy właśnie 1.5, a wynika z tego, że obiektyw zaprojektowany do małego obrazka ma większe pole obrazowe (pole krycia), i w aparacie cyfrowym pracuje sie na wycinku tego obrazu.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Stachu napisał/a:
Czy tak samo się przelicza ogniskową (*1,5) przy stosowaniu obiektywów średnioformatowych?
Tak - jeżeli używasz aparatu z matrycą w formacie APS-C - wtedy mnożysz ogniskową przez 1,5 i i otrzymujesz wartość 120 mm. Oczywiście obiektyw nadal ma 80 mm, ale kąt widzenia jest taki jak dla ogniskowej 120 mm.

PiotruśP napisał/a:
mnożysz ogniskową przez 1,5 i i otrzymujesz wartość 120 mm

Skąd wiedziałeś, że chodzi o 80mm ;-) :?:

Jednak w aparacie średnioformatowym klisza jest większa niż w zwykłej lustrzance. Z tego wynika, że w średnim formacie przelicza się ogniskową w dół (*<1)? Dobrze myślę? Bo jeśli obiektyw od średniego formatu podepnę do lustrzanki małoobrazkowej, to pole krycia się zmniejszy. Czyli obiektyw będzie "bardziej przybliżał" niż na średnim formacie.

Stachu napisał/a:
obiektyw od średniego formatu podepnę do lustrzanki małoobrazkowej, to pole krycia się zmniejszy. Czyli obiektyw będzie "bardziej przybliżał" niż na średnim formacie.
Tak, ten dylemat jest nierozwiązany, do tego stopnia, że aż muszę zrobić jakieś testy ;-)

Na mój gust, ile razy poruszałem temat (nawet jeszcze na liście mailowej) to wynikało z dyskusji, że jednak nie, choć na logikę jednak powinno być tak ;-)

Stachu napisał/a:
Skąd wiedziałeś
Strzelałem :-P .

W średnim 80-ka to będzie taka standardowa 50-ka jak w małym obrazku, ale już na APS-C 80-ka to krótkie tele ~120mm. Najlepiej jakby jakiś średnioformatowy pleśniak :-P to potwierdził.

zorzyk
, jak nie jak tak :-) .
Coś mi się wydaję Stachu, że otworzyłeś jakąś nową puszkę Pandora.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
zorzyk, a nie dzieje się tak dlatego, że przy średnim formacie jest inna odległość obiektywu od kliszy niż w małym obrazku.
Czy ta różnica przypadkiem nie powoduje, że brak jest przelicznika ogniskowej?

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
Zdano napisał/a:

Czy ta różnica przypadkiem nie powoduje, że brak jest przelicznika ogniskowej?

No raczej nie. Współczynnik jest <1, około 0,6 dla 6x4,5. Przy średnioformatowych, które nie maja takich proporcji boków jak mały obrazek nie można brać pod uwagę przekątnej tylko sobie obrać jeden z boków. Np. dla obrazka 6x6 na szerokość zdjęcie będzie 0,6x powiększone, na wysokość 0,4x powiększone.

Zdano napisał/a:
a nie dzieje się tak dlatego, że przy średnim formacie jest inna odległość obiektywu od kliszy niż w małym obrazku.

Odległość od kliszy zmienia tylko położenie płaszczyzny osrtości. Do zmiany ogniskowej potrzebna jest zmiana konstrukcji obiektywu. Przynajmniej tak mi się wydaje :roll: .

Tak Stachu, masz rację - przejściówka PSix->M42 właśnie realizuje tę zależność.

[tu byly dziwne wywody, które nie dość, że wywodziły się z niczego, to jeszcze niczego nie dowiodły] ;-)

Chyba będę sypał głowę popiołem i jeszcze raz poczytam :-)

zorzyk, szykuj popiół :evilsmile: ;-) .

Podłączyłem 80-320 @80 mm i biometara 80 - kadr jest taki sam.

[ Dodano: 2007-10-24, 21:57 ]
Ogniskowa jest ogniskową, niezależnie od tego pod co ją podłączymy. Zmienia się jedynie kąt widzenia.

PiotruśP napisał/a:
kadr jest taki sam.
To skąd się bierze "150 mm" w cyfrze, jak podepnę 100/2.8 ? :shock:

[ Dodano: 2007-10-24, 22:01 ]
Krótko mówiac koń wcale nie jest taki, jak każdy widzi :evil:

PiotruśP napisał/a:
Podłączyłem 80-320 @80 mm i biometara 80 - kadr jest taki sam.

Czyli powinno być tak, jak napisał skwara - do formatów większych od małego obrazka stosuje się współczynnik wydłużenia ogniskowej z zakresu (0;1), czyli współczynnik skrócenia ogniskowej ;-) .

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
zorzyk, troche namieszales.

Znaczenie ma wielkosc powierzchni obrazujacej:
- mniejsza niz 36x24mm - mnozymy przez liczbe wieksza niz jeden
- wieksza niz 36x24mm - mnozymy przez liczbe mniejsza niz jeden

80mm od sredniego na cyfrze to po prostu 80x1,5=120, czyli pole widzenia dla obiektywu 120mm
80mm na srednim (645) to 80x0,625=50, czyli pole widzenia dla obiektywu 50mm

Beef kiedys to ladnie tlumaczyl :-)

:_sypię_popiół_na_mę_głowę_:

dan napisał/a:
80mm na srednim (645) to 80x6,25=50

Chyba 80x0,625=50 ;-) .

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Stachu napisał/a:
Chyba 80x0,625=50

jasne, juz poprawiam :-)

Stachu napisał/a:
współczynnik skrócenia ogniskowej
Tylko ja bym tutaj dodał cudzysłów :). Ogniskowa się nie zmienia, ale na średnim ta 80-ka jest szersza niż na małym obrazku, czyli zmienia się kąt widzenia.

zorzyk, 150 mm ponieważ niepełnoklatkowa cyfra widzi tylko wycinek obrazu jaki rzuca obiektyw. Twój obiektyw na małym obrazku ma faktyczny kąt widzenia jak każdy inny 100 mm, ale na cyfrze kąt widzenia jest podobny do szkła 150 mm.

Masz tam pod ręką jakiegoś pleśniaka? Podłącz pod pleśniaka zoom'a i ustaw go na 150 mm. Do cyfry podłącz tą 100-ke 2,8 i porównaj kadry.

Wiem wiem jest tak samo :mrgreen:

Skocz do: