Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Jaki router?
Witajcie
Jakieś 2.5 roku temu kupiłem router TP-Link Archer C1200.
Niestety od kilku dni świruje; zaktualizowałem firmware i nic to nie dało. Więc pójdzie do kosza :/
Tymczasowo jako backup służy "dziadek" Linksys WAG54G2. Kilkanaście lat używania i dalej działa.

Szukam routera z dużym (większym, niż podane wyżej) zasięgiem, żeby obsłużył parter i piętro (mesh jest dość drogi; to jako ostateczność)
Po dłuższym klikaniu wstępnie stanęło na (1) FRITZ!Box 4040 lub (2) ASUS RT-AC59U.
Mieliście styczność z którym z tych routerów? Jak wypadają pod kątem zasiegu?
Cenowo stoją niemal tak samo...
Jeśli nie powyższe, to zaproponujcie proszę jakiś router o DUŻYM zasięgu, z gniazdem USB i min. 4 portami LAN.

 

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Spróbuj wgrać OpenWRT: https://openwrt.org/toh/tp-link/archer-c5-c7-wdr7500
może to tylko problem z softem. A co właściwie się dzieje?

Co do setupu jaki opisujesz - jednym ruterem nigdy nie osiągniesz poprawnej jakości i siły sygnału, zwłaszcza na 5GHz.
Przewierć dziurkę, puść kabel i zainwestuj w 2 Access Pointy z kontrolerem. Ja używam https://mikrotik.com/product/cap_ac ale lepszy i przyjaźniejszy będzie sprzęt Ubiquiti (ale i droższy). W MikroTiku kontrolerem może być jeden z APków. W Ubiquiti jest soft, VMka albo mikrokomputerek w roli komputera. Bez kontrolera też będzie OK. Jeśli nie możesz puścić kabla, to w zależności od instalacji elektrycznej sprawdź rozwiązania Power Line.
Reapetery to też prawie zawsze złe rozwiązanie.

 

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Dzięki za link do OpenWRT!
Poczytam i pewnie wgram - skoro i tak sprzęt przeznaczam do wyrzucenia...

A co się dzieje?
Po prostu całkowity brak stabilności wifi. O ile na kablu raczej działa (podpięty PC), tak nazwa sieci dla innych urządzeń "pojawia się i znika".
Co do drugiego akapitu:
wiercenie: ostateczność.
Power Line - dzięki! Jakoś o tym zapomniałem. Poczytam
Co do repeaterów: kiedyś testowałem jakiegoś "chińczyka" i rzeczywiście: złe rozwiązanie
 

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
A co do pomysłów na nowy router: miałeś styczność z którymś z zaproponowanych?
Cos polecisz/odradzisz?
 

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Może coś od firmy Tenda? Np. ten https://www.tendacn.com/pl/product/AC19.html spełnia Twoje wymagania. Ja mam model AC10 – siła sygnału jest bardzo duża, zarówno dla 2,4 jak i 5 GHz, przełączyłem w ustawieniach moc na średnią, a i tak jest dużo lepiej, niż przy wcześniej posiadanym TP-Linku. Mój model ma 3x LAN nie ma USB (chociaż jest też wersja z tym portem), ale są też inne, szczodrzej wyposażone.
 

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Odradzam Tendę - to najtańsza chińczyzna jaka jest.

Co do repeatera to jest problem w samej idei działania rozwiązania. Żeby rozgłosić drugą sieć, musi się najpierw podłączyć do tej Twojej problematycznej, więc słaby sygnał wejściowy. Chyba, że go zamontujesz w połowie drogi. Ale sensu to nie ma żadnego naprawdę.
Co do Twoich problemów, to możesz mieć zwyczajnie zakłócenia na 2.4GHz. Używasz 5GHz? Jako porada - wyłącz łączenie kanałów. Zostaw max 20MHz. Zwłaszcza na 2.4GHz. Na pewno będzie lepiej.

Nie, żadnego z tych nie znam. Jak chcesz to zostaw mi PW i mogę pomóc Ci sprawdzić co masz teraz ustawione i co można poprawić.
 
zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
Robert K. napisał/a:
Dzięki za link do OpenWRT!
Poczytam i pewnie wgram - skoro i tak sprzęt przeznaczam do wyrzucenia...

A co się dzieje?
Po prostu całkowity brak stabilności wifi. O ile na kablu raczej działa (podpięty PC), tak nazwa sieci dla innych urządzeń "pojawia się i znika".
Co do drugiego akapitu:
wiercenie: ostateczność.
Power Line - dzięki! Jakoś o tym zapomniałem. Poczytam
Co do repeaterów: kiedyś testowałem jakiegoś "chińczyka" i rzeczywiście: złe rozwiązanie


A nie pojawili się jacyś sąsiedzi albo nowy sprzęt w domu? Może coś Ci "sieje" i dlatego niestabilne jest połączenie wifi. A może przestawiałeś sam router i coś go w nowym miejscu "boli"?
Nie pamiętam czy ten ma odkręcane anteny, ale może spróbuj też je odkręcić, sprawdzić jak wyglądają gniazda (wyczyścić) i zamienić miejscami.
 

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
a PC to laptop z kartą na stałe czy jakąś w USB?
 
rafal_ski  Dołączył: 09 Maj 2009
Hej,
Jak masz telefon z Androidem to pobierz że sklepu Googla wifi analyzer od VREM software (open software), przeanalizuj czy nie nakładają się Twoje sieci z sieciami sąsiada. Pochodz po domu, sprawdź zasiegi. Jak już będziesz wiedział, co się dzieje w otoczeniu to wtedy podejmiesz odpowiednie kroki: albo zmiana kanałów, albo zmiana routera albo mesh. Swoją drogą od roku mam mesh w domu, netgeara działanie bajka. Kolega ma TP Linka Mesh i tez sobie chwali. Całkiem inna jakość. A też miałem problemy ze stabilnością, dobrze że wymieniłem przed pandemią, to na naukę zdalną się sprawdził :evilsmile:
 

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
bakulik, jakoś szerokim łukiem omijam Tendę, wychodząc z założenia jak bbartlomiej: tania chińszczyzna :)
Przyznam: zupełnie bez uzasadnienia i bez doświadczeń. Może błędnie...

Co do problemów: używam 5GHz, gdy mogę. Niestety np. drukarka wifi jest dość leciwa i nie widzi w ogóle 5GHz, więc musi działać na 2.4.
Tak jak pisałem: BARDZO stary Linksys rozsiewa sieć stabilnie, więc jednak wietrzę problem w routerze tp-link, a nie w zmianach w otoczeniu (np. inna siec zakłócająca).

PC to komputer stacjonarny z kartą na stałe.

Wifi Analyzer sprawdzę, choć pewien jestem, że NA PEWNO są u mnie inne sieci, bo widzę je w smartfonie, tablecie...
 

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Robert K., znika sieć na 2,4GHz czy 5GHz czy obie? Na 5GHz może znikać przez DFS, których to kanałów stary Linksys może nie używać. Nie chce mi się zgadywać, więc może wyślij screenshoty co masz ustawione w sekcjach wifi na tp-linku i na linksysie.
 

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: Jaki router?
Robert K. napisał/a:
Po dłuższym klikaniu wstępnie stanęło na (1) FRITZ!Box 4040 lub (2) ASUS RT-AC59U.
~pół roku temu zmieniłem starego, wysłużonego Asusa WL500g Premium (z wgranym OpenWRT) na Fritz!Box 4040 (plus FRITZ!WLAN Repeater 1750E). Totalny odjazd. Jedyny minus to brzydki wygląd ;-) ten Router ma 3x więcej niżbym oczekiwał. Absolutnie gorąco polecam.
Na sąsiednim forum jest wątek z moich poszukiwań i później z pierwszych wrażeń, gdybyś chciał rzucić okiem na moje wywody w temacie.

 

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Marooned, obejrzałem Twój wątek i dodam tylko coś na temat roamingu w sieciach WiFi. W 99% roaming zależy od urządzenia końcowego, nie od Access Pointa. To Twoja karta trzymała się kurczowo jednego AP i jednej sieci bez chęci roamingu. Rozwiązania korporacyjne typu Aruba lub Cisco z centralnym kontrolerem mają funkcjonalności pozwalające przekierowywać klienta na inne pasmo (np. z 2.4GHz do 5GHz) lub sąsiedni AP. W ramach tego samego SSID.

Jeśli masz ten sam SSID (a w AP + repeater jak kupiłeś tak jest), to pomaga w ustawieniach zaawansowanych sterowników do karty radiowej (zawsze trzeba mieć najnowsze sterowniki od producenta, to podstawa przy WiFi) podbij sobie agresywność roamingu i ustaw pasmo preferowane na 5GHz. Problemem są tzw. sticky client, którzy usilnie trzymają się jednego AP pomimo niskiej siły sygnału. Tu pomagają te korporacyjne ficzery lub np. w MikroTiku opcja Access-Listy bazująca na sile sygnału klienta - jak siła spada poniżej -75dBm to odłączamy i niech się łączy ponownie: na 99% złapie wtedy bliższego AP.
Roaming jest o tyle ważny (polecam ustawienie High lub Medium-High w karcie radiowej), że jeden słaby klient obniża jakość dla wszystkich innych klientów w obrębie tego samego radia. W 802.11ax będzie lepiej.
Czy wcześniej na 2 routerach miałeś ten sam SSID czy różne?

Fanie, że działa, ale repeatery to zły pomysł. Może w domku jednorodzinnym nie tak tragiczny, ale wciąż :)

 
rafal_ski  Dołączył: 09 Maj 2009
Zdecydowanie repeater to zły pomysł, przerobiłem różne opcje w swoim domu, z racji iż kiedyś nie kładłem okablowania przy remoncie, to zostało mi tylko WI_FI do rozprowadzenia internetu po domu. Opcje były takie, że różne zestawy Routerów oraz repeaterów, od TP-Linka przez Linksysy Było słabo, bo trzeba było tak to umiejscowić, zeby repeater dostawał dobry sygnał, odkąd mam mesh (Router + 2 x Satelita) nie ma problemu, z przełączaniem się urządzeń w domu, tych mobilnych (zmieniających miejsce) również, mogę pracować i pracowałem z ogrodu. Na co dzień do systemu z WIFI korzysta 24 urządzenia - łącznie z gniazdkami inteligentnymi, konsola córki, etc.
Oczywiście można wybrać tańsze rozwiązanie mesh, w zależności od tego: jaką przepustowość zapewnia dostawca internetu, są systemy mesh tylko z portami 100Mb, są 1Gb, ja z racji światłowodowego dostępu wybrałem 1Gbps w swoim systemie, ale może starczy 100?
najtańsza i sprawdzona opcja w przypadku 100Mb to T-Plink Deco E4 - to ma kolega i u niego świetnie działa
Pozdr,
R
 

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Marooned, bbartlomiej: Wy rozmawiacie w inostrannym jazyku :mrgreen:
Ja potrzebuję po prostu routera o dużym zasięgu. Większym od tych w obecnie posiadanych, wspomnianych wyżej modeli. O co - mam nadzieję - nie będzie zbyt trudno, bo to urządzenia z niezbyt wysokiej półki.
Bilion opcji konfiguracyjnych zupełnie do niczego mi się nie przyda. Nie będę umiał ich wykorzystać.

bbartlomiej: w Linksysie opcji konfiguracyjnych dot. wireless co kot napłakał. Tu jakieś zrzuty:
http://pierzajki.pl/linksys.jpg
Do tplinka się teraz nie dostanę; sieć okupywana przez dzieci

rafal_ski: to jaki w końcu model masz?
Z tymi meshami to mnie odrzucały dwie rzeczy: wysoka cena i mało portów LAN.

Jak na złość ustawiłem dwudniowy limit wątku, więc za ~2h wszystko zniknie :/
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Robert K. napisał/a:
Jak na złość ustawiłem dwudniowy limit wątku, więc za ~2h wszystko zniknie :/

Rozmawiajcie do woli.
 
rafal_ski  Dołączył: 09 Maj 2009
Robert K., mój zestaw to ten https://www.netgear.pl/orbi/rbk40.aspx
Plus dodatkowy satelita do gniazdka elektrycznego. Chciałem mieć jeszcze internet do kamery na podjeździe (zapomniane czasem zamknąć bramy :mrgreen: ) ale bez tego w zupełności by mi wystarczył bez tego dodatkowego satelity.
Jego chyba raczej nie ma już w ofercie, ja kupowałem w zeszłym roku. Na plus ma dodatkowe 3 porty Gbps.
Nie wiem jak ma się ten zestaw do tego: https://www.netgear.pl/orbi/rbk12.aspx ale ten też ma porty Gbps 2 ale ma :-P
Ale zawsze później można rozbudować o satelitę, jest drożej niż w zestawie, ale zawsze można rozpocząć z mniejszą ilością i mniejszym sumptem PLN

 

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
plwk, dzięki :-B
rafal_ski, to już niezła kasa... Albo inaczej: zdecydowanie za drogo.
W głowie ustawiłem limit na poziomie czterech stówek i chętnie bym przy nim pozostał.
 
rafal_ski  Dołączył: 09 Maj 2009
Robert K., popatrz na RB12 w polskich sklepach i na Amazonie. Może będzie jakaś promocja czarno-piatkowa. W X-kom jest za 499 zestaw router plus satelita. Może da się znaleźć gdzieś taniej.
 
rafal_ski  Dołączył: 09 Maj 2009
Da się znaleźć RB12 za 399 w PL ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach