| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
tref napisał/a:"Kapitan łuk" Baranowskiego
CzareK
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
tref napisał/a:Jest jeszcze genialna "wyprawa szaleńców" o tym właśnie wyścigu.
CzareK
greentrek napisał/a:Do "Długiej drogi" na pewno trudno dotrzeć, była wydana w 1975r.
Możesz mnie okraść, zagłodzić, zbić, a nawet zabić, ale mnie nie zanudzaj.
POZDRAWIAM.
zloty_2000
K-3III, szkła 17 - 300 x 1,4 (stałki Pentax, zoomy S i T) i jakieś inne szpeje.
zloty_2000 napisał/a:wg mnie klasykę, "Znaczy kapitan" czy "Szaman morski"
CzareK
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Cytat
„Niecodzienne rozmowy”
Marian Schmidt, fotograf, urodził się w Żyrardowie w1945 roku, ale gdy miał rok, jego rodzice emigrowali do Wenezueli. W Stanach Zjednoczonych ukończył matematykę stosowaną, studiował fenomenologię muzyki, pierwsze komercyjne zdjęcie zrobił na okładkę płyty Carlosa Santany Abraxas.
Księdza Jana poznał w1976 roku, kapłan udzielił mu ślubu z Martą. Zaprzyjaźnili się. Mimo że Schmidtowie wkrótce wyemigrowali do Francji, pozostali z poetą w kontakcie. Za każdym pobytem w Polsce odwiedzali księdza. Fotograf robił Twardowskiemu zdjęcia, w1989 roku zaczął nagrywać ich rozmowy. Nagrania trwały dziesięć lat.
Znajomy Mariana Schmidta mówi: „Nagle, przed wydaniem książki, ksiądz zaczął ją blokować. Ciągle odsyłał do poprawy, coś kazał zmieniać, dopisywać, wykreślać. To się ciągnęło w nieskończoność. Marian, który traktował księdza jak ojca, poczuł się bardzo zraniony. Nie wiedział, o co chodzi. Jak to? Przecież pracowali nad książką tyle lat.
W dodatku dwa lata wcześniej wyszła książka Heleny Zaworskiej. Jan Twardowski dyktował jej niemal to samo co Marianowi. To już była niemal zdrada.
Zaczęły chodzić słuchy, że to Aleksandra Iwanowska nie pozwala księdzu podpisać zgody na wydanie książki. W końcu, gdy była w Sopocie, Jan Twardowski dał pozwolenie na publikację. Ale przyjaźń Schmidta z Twardowskim nigdy już nie wróciła”.
Album Mariana Schmidta, ze zdjęciami i wywiadem Niecodzienne rozmowy z księdzem Janem Twardowskim ukazał się w2000 roku.
Autor książki nie zgadza się ze mną rozmawiać o poecie.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/258836/ksiadz-paradoks-biografia-jana-twardowskiego
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
galex https://500px.com/galex2
Pentax K-30+ kit Xenon
Pentax SMC- DA 35/2,4 AL
Pentax SMC-A 35-70/3.5-4.5
Chinon 1,7/50
oraz z przejściówką LOMO:
Sonnar 135/3,5, Sonnar 180/2,8
NAFO expansion is non-negotiable
Cytat
Kytutr napisał/a:
Wojciech Giełżyński "Moja prywatna Vistuliada"
Też skończyłam.
A teraz cała historia. Podczas urlopu czytałam książkę "Hajstry. Krajobraz bocznych dróg" Adama Robińskiego. Zbiór reportażo-opowieści o wybranych, mniej lub bardziej typowych zakątkach Polski. Jeden z rozdziałów dotyczący Wisły opiera się na historii spływu Wisłą (wiosłową łodzią) od źródeł do ujścia, który odbył w 1980 roku Wojciech Giełżyński. Spływ opisał w książce "Moja prywatna Vistuliada". Robiński tak ciekawie przedstawił tę książkę, że sama miałam ochotę ją przeczytać. Mija około miesiąc, jesteśmy u Penteusza. Szukamy w jego biblioteczkach książki, którą chciał nam pokazać. Na jednej z półek stoi "...Vistuliada" - uwielbiam takie "przypadki" Książkę wraz z "Tworzywem" Wańkowicza wypożyczam z zamiarem czytania na Grzybkach. Na Kaszuby zabiera mnie Kytutr - wielbiciel kajaków - nie mogłam nie pokazać mu książki. Ostatecznie na Grzybkach czytam Wańkowicza, a Marek Vistuliadę, wspominając nadwiślańskie punkty, które odwiedziliśmy w trakcie drogi. Książka trafia do Pragi, a ja otrzymuję pocztą drugi egzemplarz - tak było prościej.
4xPentax P30T + Pentax MV + SMC-M 28mm 1:2.8 + SMC-M 50mm 1:1.7 + SMC-M 135mm 1:3.5 + Pentax AF160
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20
Cytat
„Obce mi są retoryka, dydaktyka i patos. Próbuję pisać takie wiersze, które nie byłyby manifestami. Lepiej niech nie nawołują i nie nawracają. Niech niosą swoje treści w łagodnym zawieszeniu, w zaufaniu w żarliwej otwartości na życie i jego powszednie sprawy. Niech podejmują dialog ze wszystkimi postawami.".
— ks. Jan Twardowski
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();