Cóż, bardzo bym prosił Was o stworzenie listy kilku (nastu) obiektywów które warto kupić z krótkim opisem. Przejrzałem całe archiwum forum o obiektywach i trochę się dowiedziałem, ale myślę że zebranie tego w jednym miejscu zaoszczędziłoby wielu pytań.
Być może coś takiego jest, a ja to przeoczyłem (w takim razie przepraszam - można skasować posta). Zaznaczam jednak że nie chodzi mi o spis szkieł z oznaczeniami, czy testami ale takie opisy "od serca" pisane przez userów.
Zrobiłem coś takiego jeśli chodzi o Minoltę
http://www.cyberfoto.pl/o...htm#post1359434
Bardzo byłbym wdzięczny za coś podobnego względem Pentaxa. Owszem mogę Was zasypać pytaniami, ale nie chcę robić śmietnika z forum.
Ja konkretnie na tę chwilę zainteresowany jestem głównie stałkami. Na pierwszy rzut z opisów 50mm f1,2 (ale nie wiem jakie mniej więcej to osiaga ceny).
77mm Limited (to się zdaża na ebay/allegro? po ile?)
35mm f/2 (ale zależy od cen)
Jak zrozumiałem z zoomów fajny jest 28-105 3,5-4,5, a kit 18-55 tez nie tragiczny.
zainteresował mnie też 35-70f/2,8 (zoom portretowy?)
85mm f1.4 w sumie dla mnie podstawowe szkło, ale byc może na razie bym odpuścił - kwestia co pokaże 50mm f1,2 (najchętnie miałbym oba, ale 85tka czasem jest za długa więc raczej preferowałbym najpierw 50tke szczególnie zważywszy na ceny 85tki).
Jeszcze raz z gory dzięki za dobre rady.
Jak ktoś ma jakieś inne sugestie to byłbym wdzięczny. Zasadniczo interesują mnie szkla portretowe + cos na szeroko (16/18-50mm) oraz spacerzoom typu 28-105 (lub więcej).