foto  Dołączył: 03 Maj 2013

tobiasz  Dołączył: 03 Maj 2011
Nawiązując do dyskusji o bokehu - 2 sample, oba na f/1.9 (pierwszy na k5IIs, drugi na Sony a7).
Untitled by Tob J, on Flickr
Untitled by Tob J, on Flickr

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
tobiasz, nie wiem czy o to chodzi, ale nie ma czego porównać.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
rychu, to przecież tylko egzemplifikacja przysłowia - nie było nas, był las...

tobiasz  Dołączył: 03 Maj 2011
rychu, nie taki był zamiar, podałem z jakich puszek, żeby było wiadomo jakie są dokładnie parametry zdjęć.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
tobiasz napisał/a:
Nawiązując do dyskusji o bokehu - 2 sample

A myślałem, że z K5 to taki drewniany bokeh, zaś z Sony drzewny :-P

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Ech poeci, poeci ;-) Dobry bokeh. Nie wariacki, ale i nie nudny. Może się podobać :-D

Dzisiaj plenerek

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
To szkło mnie denerwuje. Jak w końcu kupię tego K-1, to właśnie przez niego.

@1.9

Po pierwsze, gdzie moja łopata?! Odkopuję, a co! ;-)
Po drugie, piękne dzięki dla Rivelva za wypożyczenie tej perły w koronie Pentaksa. Kłaniam się nisko!
Po trzecie, wiele sampli składa tutaj hołd pełnej dziurze. Tymczasem mnie fascynuje, co ten obiektyw robi przymknięty. Rozmycie nieostrości to ja mogę DA 50/1.8 zrobić - ale takich rzeczy jak Limitedem już raczej nie :->
Zacznijmy od f/4, bardzo proszę:
[a]

[b]

[c]

[d]

Tu program wybrał f/7.1:
[e]

I na koniec f/8:
[f]

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ryszard napisał/a:
Tymczasem mnie fascynuje, co ten obiektyw robi przymknięty. Rozmycie nieostrości to ja mogę DA 50/1.8 zrobić
Zakład o Czupa-Czupsa, że w ślepym teście nie byłbyś w stanie odróżnić na F4 sampli z Ltd43 od DA50 czy nawet kita?

Wszystkie zdjęcia zrobione K20D. Szkło jest absurdalnie ostre w centrum. Kontrast na detalach, falach i kamyczkach pierwszorzędny. Płaszczyzna ostrości aż wyłazi ze zdjęcia. Bokeh ma harakteru w sam raz i pokazuje się nawet przy dalekich planach i dużej GO. Nie jest bez wad, na C pianę pięknie przyozdobił aberracjami czy też PF, ale patrzę jedno zdjęcie niżej i szczerze mu to wybaczam. Ujęło mnie to szkło, jest świetne. Mam co nieco do przemyślenia ;-)

p.s. Parę zdań w kwestiach użytkowych. Manualne ostrzenie, na które tak bardzo liczyłem, jest OK, ale nie porywa. Jest nieźle, dość miękko, obrót pierścienia raczej długi - czuć jednak, że to obiektyw z AF. Do tej kategorii mu znacznie bliżej niż do starych manuali. Trochę też dziwne, że pierścień przysłony jest bardziej wyeksponowany niż ten od ostrości. Wymaga to pewnego przyzwyczajenia. Na plus kompatybilność ze wszystkim - od ME-Super, przez MZ-5n, K20D do K-5 II - z każdym dobrze działa i świetnie wygląda. Przyjemny obiektyw, perełeczka taka, można go polubić :-> Zdjęcia w filmów wrzucę, o ile nie zapomnę i będzie co wrzucać ;-)

Michu napisał/a:
Zakład o Czupa-Czupsa
Podaj adres, wyślę Ci 10.

Skocz do: