fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
LR6 (Lightromm66) To tylko KONIEC!!!!
To koniec programu LR6 i wcześniejszych wersji. Mam płyty ale na nowo postawionym systemie program się nie odpali bo kody Adobe uznaje "już" za nielegalne.
Fajna firma.
Dla mnie.... Była...

Przeprowadziłem długą dyskusję z support Aobe.
Pomimo , że jestem zarejestrowanym użytkownikiem miałem blokowany kontakt.
Przyciski kontaktowe na stronach suport nie działały.
Zmieniałem przeglądarki i zadziałało.
Konkluzja po rozmowie: I ja i program jesteśmy za starzy. Kodów do legalnych programów mi nie przywrócono.
LR bez chmury nie żyje!
LR6 mi się nie odpalał stąd zdecydowałem się na reinstalację win 10.
Koniec programu LR6 i wcześniejszych wersji.
Mam płyty ale na nowo postawionym systemie program się nie odpali bo kody Adobe uznaje "już" za nielegalne.
Fajna firma.
Była...

Przeprowadziłem długą dyskusję z support Aobe.
Pomimo , że jestem zarejestrowanym użytkownikiem miałem blokowany kontakt. Przyciski na stoach suport nie działały.
Konkluzja: I ja i program jesteśmy za starzy. Kodów do legalnych programów mi nie przywrócono.
LR bez chmury nie żyje!
LR6 mi się nie odpalał stąd zdecydowałem się na reinstalację win 10.

Mój kontakt (sorki za angielski ale w szkole miałem rosyjski) . Po moim wirtualnym rozmówcą odezwał się Akashn.
For additional support, view other contact options.
Today 1:09 AM
Adobe Customer Care Virtual Assistant
Hi. I am the Adobe Customer Care Virtual Assistant. Tell me what you need help with. I'll do my best to understand and find the right person to assist you.
1:09 AM
I'm instaled lR6. Legal. Sorry for my English. My legal codes are not working .
Adobe Customer Care Virtual Assistant
You need help to redeem a quote. Is that right?
Yes
No
Z quote LR5 is not accepted for installation.
Adobe Customer Care Virtual Assistant
I want to make sure I understand clearly. Which of these categories best describes your issue?
Redeem activation quote
Fix error quote issues
Fix a stuck install or update
Get help to download, install, or upgrade
Something else
Fix error quote issues
Adobe Customer Care Virtual Assistant
You can find solutions to common error quote issues at https://adobe.com/go/error-codes
(You may need to minimize or move the chat window to see all the details.)
1:15 AM
Adobe Customer Care Virtual Assistant
Did that help?
Yes
No
My lr5 quote is unacceptable for lr6 installation. It's legal quote and nobody has ever had access to it.
Adobe Customer Care Virtual Assistant
Ok. Connecting you to an agent who can help.
Connecting you with a specialist as soon as possible.
Your estimated wait time is currently less than one minute
Hello. Akash is your support representative today, and is reviewing the chat conversation so far. If you need to share sensitive information, such as credit card number, please wait for them to give you steps to share it securely.
Akash
Hi, thanks for your patience, I’ll be happy to help you, please give me a moment to read through this case
Thanks for the time, are you trying to activate Lightroom 5 onto your system?
Please unblock the program installation.
Akash
Sorry I dint get you, are you trying to install lightroom 5 onto your system?
I reinstalled the system yesterday because Lr 6 did not start.

Win 10
Akash
Thanks for the Information, I want to inform you that Lightroom 4/5/6 software is no longer distributed by Adobe. We no longer have the software bits and it's been decommissioned. we would like to inform you that this is a great time to consider moving to the Creative Cloud, where you can get the full suite plus a number of extras To get you started, we want to offer you with our best offering for Photography plan at 9.99 /month and I can add 90 days credit in your account if you purchase the subscription.
Read Entire Message
You have sold the product and I can't install it because you have something better? I understand well?
Akash
We really apologize for inconvenience caused, downloads for older versions is not available and we would recommend you to contact our forums community help center at forums.adobe.com and our product experts will share more guidance on this.

We checked internally and since the product is quite old, it is difficult to get the download for Lightroom 6 .
Read Entire Message
I have files and CD. My horse is down and illegal!
I have files and CD. My quote

does not work and is considered illegal!
1:31 AM
Akash
I understand why you're upset. I'm here to help but as I mentioned the activation servers are decommissioned and the product is too old it is not possible to activate the Lightroom 6. If you need further help you can contact our expert on the forums, they might assist you to resolve your issue

forums.adobe.com
Read Entire Message
Man, that's me. Old cameras work for me. The LR6 also worked. I have access to the rest of your company's programs at work. Interesting news. Thank you. I will share our discussion at work tomorrow. Thank you.
Akash
I really apologise for the inconvenience but as the servers are down we wont be able activate the product for you
XD. Good night,
Akash
Good night
I hope that helped. You may receive an email with a survey link. Please take a moment to rate your experience and help us improve. Thanks!

 

jerz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Potwierdzam istnienie problemu i polityki "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobisz?". Miałem jakąś starszą wersję LR na płycie z drukarką i po reinstalacji systemu zawsze dało się ją aktualizować do ostatniej wersji z tej serii, czyli Lightroom-5-LS11-win-5-7-1. Ale pewnego dnia ten update został ze strony Adobe usunięty. Plik udało się gdzieś znaleźć, ale niesmak pozostał.
Poza łączeniem się w bólu niewiele chyba da się tu zrobić, pozostaje niestety pogodzić się z sytuacją i przejść na inne oprogramowanie.
 

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
fanmario, właśnie przenosiłem dziś część zabawek na nowszy lapek a wśród nich LR6. Udało mi się zainstalować na nowym lapku LR6, który pierwotnie zakupiłem w wersji pudełkowej/płytkowej. Przy instalacji nie startowałem od płytki tylko od jednej ze zaktualizowanych wersji czyli 6.11. Użyłem przy tym mojego klucza z pudełkowej zakupionej wersji LR6. Po pomyślnym zalogowaniu się do konta Adobe bez problemu zaktualizowałem LR do ostatniej desktopowej wersji 6.14.
O ile pamiętam Adobe już wcześniej wymyśliło konieczność logowania się co jakiś czas do ich serwisu by zainstalowany legalnie zakupiony LR nie przeszedł z trybu pełnego na trial. Mega w*jące ale najwyraźniej na tych pomysłach nie tracą. Skrzętne zbieranie kolejnych zaktualizowanych wersji mi się opłaciło.

 
josio  Dołączył: 20 Lut 2012
Jeśli jest przedstawicielstwo w Polsce to może rzecznik praw konsumenta coś wskóra? Swoją drogą sami złamali umowę.
 
RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Skoro masz legala, którego producent już nie wspiera, to masz moralne prawo obejść zabezpieczenia - tak na chłopski rozum. Albo olać i za 130 zł w promocji nabyć Affinity Photo.
 

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Affinity Photo nie zastępuje Lightrooma - to jednak inne programy. Tutaj lepszy byłby na przykład Exposure X6.
Pytanie mam do Fanmaria - sprawdzałeś na swoim koncie Adobe ilość instalacji? Miałem podobną sytuację (nie pamiętam już z jakim programem), też wywalało mi komunikat o nielegalnej wersji. Okazało się, że wyczerpałem ilość dozwolonej instalacji. Ręczne usunięcie pozwoliło mi zainstalować program po reinstalacji systemu.
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Pytanie mam do Fanmaria - sprawdzałeś na swoim koncie Adobe ilość instalacji?

Tu mi się przypomniało, że przed reinstalacją systemu trzeba wyrejestrować programy od Adobe, aby móc je ponownie zainstalować. Zapewne były dozwolone dwie instalacje i obie zostały wykorzystane.
 
RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Michu napisał/a:
Affinity Photo nie zastępuje Lightrooma - to jednak inne programy.


Fakt. Ma moduł do wywoływania RAW-ów ale nie aż tak wyposażony jak LR.
 

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
plwk napisał/a:
Michu napisał/a:
Pytanie mam do Fanmaria - sprawdzałeś na swoim koncie Adobe ilość instalacji?

Tu mi się przypomniało, że przed reinstalacją systemu trzeba wyrejestrować programy od Adobe, aby móc je ponownie zainstalować. Zapewne były dozwolone dwie instalacje i obie zostały wykorzystane.

Również potwierdzam. Przed odinstalowaniem trzeba kliknąć "dezaktywuj". Problem, jeżeli programu się uruchomić nie da.

Ja w pracy miałem inną sytuację - kupiony z fakturą BOX Photoshopa CS6 działał x lat i po kolejnej reinstalacji wywaliło, że nielegalny. Po paru rozmowach wyszło, że klucz z puli nielegalnych a sprzedawca na fakturze nie był ich autoryzowanym dystrybutorem i cześć. Mogę sobie od niego dochodzić zwrotu (firmy brak od kilku lat) i nie ważne że to był normalny, oryginalny box z nośnikiem. Po latach uznali, że to był nielegalny klucz i co im zrobisz? Masz kupić sobie CC o-\
 

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Kod rejestracji LR6 działa, problem pojawia się gdy wbijam kod LR5 (potrzebny jest gdy wykupiłeś update do nowszej wersji) . Startowałem od wersji LR3, update do LR5 (LR4 pominąłem) i i kolejny update do LR6. Robiłem czystą instalację Win 10.
Reinstalkę robiłemtylko dlatego bo moi się LR nie odpalał :(
Zainstalowany przestał działać.

DXO 11 z "giftowym" kodem sprzed lat wszedł bez problemu. Nawet przybyło "presetów" do szkieł. Będę się uczył.
Adobe... Już nie dostanie ode mnie ani złotówki.

Mógłbym do końca życia za darmo jechać na testowej wersji Photoshop CC korzystając z dynamicznego IP i czyszcząc niektóre pliki w komputerze nie przechowując zdjęć w chmurze. Nie chcę jednak już nic od Adobe.

Co znalazłem?
Japończycy do Fuji, Panasonic i Pentax używają Silkypix może i ja się nauczę obsługi tego programu,. Testuję SILKYPIX Developer Studio Pro10.
Na razie pozytywnie wygrywa wśród "wywoływarek" a mam ich zainstalowanych teraz kilka :) Cenowo również.
Bardzo miłe zaskoczenie. Silkypix budował "wywoływarkę" RAW dla Pentax w wersji SE, którą otrzymaliśmy na CD z puszką.
RAWy w tym programie wyświetlane są tak jak zostały zapisane w puszce niby to naturalne , powinno tak być w każdym programie ale nie do końca tak jest. Sylkipix ma profile naszych matryc i piksel po pikselu trafia na ekran prosto z puszki idealnie w kolorze. Jeszcze się oczytuję o tym programie . Japońskiego nie znam, angielski za słaby a potrójne tłumaczenie z japońskiego poprzez google translate to wyzwanie. Równie dobrze mógłbym oceny i porady przepuścić przez perski, hebrajski i mandaryński kończąc na polskim;)

 

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Zawsze jeszcze zostają RAWTherapee lub Darktable, opracowane na Linuxa ale wersje na Windę przecież są. Kwestia przełamania starych przyzwyczajeń - ale skoro i tak zerkasz w stronę DxO i Silkypixa, to co Ci zależy? Tu przynajmniej nie będzie subskrypcji, "giftowych" kodów, chmury i reszty pogańskich wymysłów :-P
 

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
SilkyPix, jakkolwiek moim zdaniem daje najładniejszy obrazek ze wszystkich wołarek, jakie testowałem, to jednak jest dość trudny i specyficzny w użytkowaniu. No i ma problemy z wyciąganiem głębokich, ale to naprawdę głębokich cieni.
Jeżeli wiec jesteś przyzwyczajony do interfejsu Lightrooma, to coś ze zbliżonym interfejsem bym polecał - Exposure X6, Luminar...
 

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Dzięki. Przyjrzę się ExposureX6
 
Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Zostaje Ci jeszcze do wypróbowania Capture One
https://www.captureone.com/en
Dosyć dobre efekty oferuje ten program...
 

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Capture One jest zbyt drogi. Podobnie jak PS oferuje subskrypcje.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach