Kulawiec  Dołączył: 27 Lip 2007
O przygodach z GX10 ;-)
Pamiętam jak we wrześniu wszyscy prawie mnie zjechali jak narzekałem na GX10. Minęło trochę czasu i parę spraw się wyjaśniło. Aparat który miałem był USZKODZONY nie działała prawidłowo kontrola ostrości, nie poprawnie dobierał czas itp. dostałem nowy egzemplarz i okazało się że jest niebo a ziemia. Tym niemniej jak się okazało było jeszcze sporo problemów do rozwiązania.Po kilku miesiącach prób rozwiązałem praktycznie wszystkie i w końcu jestem zadowolony. ;-) Przepraszam ze wtedy wkurzyłem kilka osób ale byłem trochę rozgoryczony. Pozwolę sobie jednak opisać rozwiązanie problemów jakie wtedy miałem być może przyda sie komuś.
1) Jasny obiektyw portretowy. Dałem sobie spokój z obiektywami Pentaxa dokupiłem Heliosa 80/1.5 na przejściówce i... jest do tego aparatu idealny. cena ok 400zł i nie żałuje

2) Nie działanie lampy błyskowej wbudowanej w aparat poprawnie z obiektywami bez styków.
kupiłem Metza dokręcanego od spodu z dwoma palnikami, kostkę zakładaną na złączę lampy (aparat niema niestety wyjścia na kabelek) i działa i to doskonale tyle że wymaga manualnego ustawienia ale śmiem twierdzic ze lepiej jak automat po tygodniu ustawienie zajmuje kilka sekund. Jednak wydałęm na nią 400 zł

3) Problemy z programem do obróbki zdjęć. RawTherape od swojej nowej wersji działa poprawnie na moim kompie i na laptopie. Na dodatek całkiem szybko więc się wyśmienicie nadaje.

4) Dokupiłem kilka obiektywów do pentaxa 50 200 itp po cenach ok. 100zł za sztuke na Warszawskiej giełdzie. Jak sie okazało nagabywanie sprzedawców dało rezultaty. Sporo z nich ma przypadkowe obiektywy za grosze a że rynek mały to niema komu sprzedac i można się targować niektórzy bardzo zjechali z ceny nawet ponad 50%

5) Ostrzenie mimo teraz już sprawnego korpusu jednak nie do końca mnie zadowalało więc poćwiczyłem bardziej manualne i jak się okazało efekty są znacznie lepsze ( mam prawie same manualne) tylko bardzo istotne jest poznanie obiektywu bo o dziwo w jednych ostrzy sie hmm wcześniej w innych później hmm.

Jeśli będzie ktoś zainteresowany mogę dać jakieś zdjęcia. Jeśli ktoś będzie chciał dowiedzieć się czegoś o lampach jakie testowałem (było ich sporo) to też mogę odpowiedzieć. W zasadzie w chwili obecnej aparat noszę ze sobą w plecaku i kilka obiektywów i jestem z niego zadowolony.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Wszystko pięknie, ale
Ad.1. Co jest nie tak z jasnymi portretówkami Pentaxa?
Ad.3. Co ma program do obróbki wspólnego z aparatem?
Ad.4. Jakiego to problemu rozwiązanie?
Ad.5. Słusznie nie używasz AF w obiektywach manualnych. :evilsmile: AQ serio to może trzeba wyregulować FF/BF.

ad1) Mało obiektywów znalazłem o ogniskowej 80/1.5 a jak były to w straszliwych cenach np Tamron 90 2.8 1300zł hmm mimo wszystko helios wygląda na lepsze szkło no i tańszy.

ad2) Program dostarczony z aparatem po prostu sie wieszał czasami na moim kompie hmm włąściwie to na 3 mi się wieszał natomiast nowa wersja Raw Therapee sprawuje sie doskonale.

ad4) Cóż stan z allegro
Canon (775)
Minolta (189)
Nikon (669)
Olympus (64)
Pentax (158)
M42 (178)
Pozostałe (249)
jak widać mogło by być więcej obiektywów do Pentaxa więc się ciesze że jednak da się tanio coś kupić i informuje że warto pytać i sie targować.

ad5) Oczywiście chodziło o korzystanie z kontroli ostrości jakoś na oko lepiej mi wychodzi natomiast w kicie działa ok. co do regulacji to czy trzeba by to do wszystkich szkieł z osobna ? bo jeśli tak to już wolę na oko jakoś sie już przyzwyczaiłem.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kulawiec napisał/a:
Mało obiektywów znalazłem o ogniskowej 80/1.5 a jak były to w straszliwych cenach np Tamron 90 2.8 1300zł
To nawet tanio.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Kulawiec napisał/a:
Dokupiłem kilka obiektywów do pentaxa 50 200 itp po cenach ok. 100zł za sztuke na Warszawskiej giełdzie.

Miałeś na myśli DA 50-200? Za 100 zł?
Jeśli tak, to wydaje mi się, że:
- albo obiektyw był w takim stanie, że nie nadawał się do użytku;
- albo sprzedawca był dzieckiem/pod wpływem filipińskiej choroby/w stanie demencji (niepotrzebne skreśłić);
- albo obiektyw był hm... dziwnego pochodzenia.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Myślę, że raczej chodzi o 50, 200 itp.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
No to ludziska dbajta o interpunkcję :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Kulawiec, mógłbyś wrzucić jakieś portrety tym Heliosem zrobione

Proszę oto link do kilku zdjęć zrobionych z Heliosem.

http://kulawiec.fotosik.pl/albumy/299763.html

Co do innych obiektywów. Kupiłem je normalnie na giełdzie od stojących tam Handlarzy.
Jakość szkieł jak dla mnie jest zadowalająca.
kupiłem 50/1.7 SMC Pentaxa za 100zł
200/3.8 sIGMA ZA 130 Zł (bardzo mi sie podoba to szkło do robienia zdjeć poza domem np. kasztanów na gałęzi itp)
2.8-3.5/35-70 Takumar 150 zł (dla mnie lepiej wychodzi jak z kitu)

Jeśli ktoś chce to zdjęcia z tych obiektywów tez mogę umieścić.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Re: O przygodach z GX10 ;-)
Kulawiec napisał/a:
Jeśli ktoś będzie chciał dowiedzieć się czegoś o lampach jakie testowałem (było ich sporo) to też mogę odpowiedzieć.

Czy moglbys rozwinac temat lamp jakie testowales i poddac je swojej ocenie - i podac symbol tego Metza?

Skocz do: