Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Nissin 34iaf
Pytanko dot. lampy jak w temacie - jest parę sztuk na allegro w tej chwili i czy ktoś z Was ma / miał taką lampę i mógłby coś bliższego powiedzieć o jakości współpracy tej lampy z korpusami analogowymi?

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
Nie chcąc zakładać nowego wątku odświeżam temat.
Na allegro jest Nissin 34 iaf
link do allegro
Zastanawiam się nad kupnem i przeróbką na bezpieczne napięcie.
Czy ktoś używa takiej lampy?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
palermo napisał/a:
Zastanawiam się nad kupnem i przeróbką na bezpieczne napięcie.

A kto powiedzial, ze maja niebezpieczne napiecie?

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
palermo napisał/a:
przeróbką na bezpieczne napięcie.
Po co? Stawiam dolary przeciwko orzechom, że napięcie na stopce jest bezpieczne dla cyfrówek, poniżej 10 volt.

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
Rzeczywiście macie rację. Ten model nie porazi mi korpusu.
Używał ktoś tej lampy? Czy TTL będzie działał z moim GX-1S?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
palermo napisał/a:
Czy TTL będzie działał z moim GX-1S?

Powinien działać.

Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
Nie chcę zakładać nowego wątku. Również zastanawiam się nad zakupem jakiejś taniej lampy i mam 2 możliwości. Albo kupić jakąś starą lampę Pentaxa np. AF240z albo dołożyć kilka razy tyle ;) i kupić Nissina. Wiem, że ta pierwsza nie ma TTLa, duża jest różnica z lub bez TTLa? Proszę się nie śmiać z mojego pytania, bo z zewnętrzną lampą nigdy nie pracowałem :) Mam *ist D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pszczoła, ja bym dołożył do Nissina.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Czyli Nissin 34iaf nadaje sie zarowno do analogow jak i cyfrowek ? Jezeli tak to musze pomyslec nad ta propozycja zawsze bedzie to cos uniwersalnego do plesniaka i kasetki ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
yourNIGHTMARE, ale twoja k100 nie ma zwykłego ttl-a, tylko tryb manualny, o ile lampa takowy oferuje.

W opisie aukcji nic nie wspomina sie o trybie manual :-/

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
W opisie aukcji nic nie wspomina sie o trybie manual

No i go nie ma. Czysty TTL...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
alkos napisał/a:
No i go nie ma.
Widać na tylej ściance - tylko włącznik (albo wyłącznik, jak kto woli), żadnej możliwości ustawienia siły błysku

Trudno lampa bedzie musiala poczekac nie ma w sumie jeszcze takiego cisnienia na doswietlanie sie :-P Choc jak znam zycie to kiedy bedzie potrzebna i to bardzo bo bedzie jakas fajna sytuacja to wtedy bedzie bol :mrgreen:

Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
To napewno ten Nissin nie spali mi *ist D? Jednak napisane jest, że to do analogów. W ogóle ktoś korzystał z tej lampy?

[ Dodano: 2007-10-12, 08:30 ]
Czy w lampie bez TTL czy z Nissinem będę miał jakąkolwiek możliwość regulację siły błysku? W nissinie pewnie tylko przy regulacji przysłoną, a w AF 240z?

[ Dodano: 2007-10-12, 08:42 ]
A i jeszcze jedno, czy ten TTL będzie działał z M42? Wbudowana sobie z tym kompletnie nie radzi.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Regulować przysłoną siłę błysku możesz, tylko naświetlenie będzie to samo, chyba że się błysk skończy. Chyba tylko korekta EV z korpusu.
TTL nie działa bez automatyki przysłony.

[ Dodano: 2007-10-28, 22:29 ]
Nie sprawdziłem daty wątku

Skocz do: