sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
K10D - nie dla wszystkich! Nowy się wypowiada.
Witam,
nazywam się Paweł Przybylski i od niedawna jestem obserwatorem www.pentax.org.pl w związku z tym, że noszę się z kupnem aparatu. Po selekcji rynkowo - sytemowej stoję przed wyborem K10D vs E-510 (olympusa).

Cytat
Na wstępie chciałem zaznaczyć iż:
1. Wiem, że należy sprawdzić całe forum czy aby wcześniej ktoś nie dał odp. na moje pytanie (sprawdźiłem).
2. Należy się przedstawić w odpowiedniej sekcji (zrobione).
3. Należy tak dobrać temat aby odpowiadał treści (mam nadzieję, że trafiłem)

Chciałem napisać kilka spostrzeżeń na temat obecności Pentaxa K10D w Warszawie (chociaż nie jestem jeszcze posiadaczem) i problemami z jakimi się spotkałem chcąc kupić aparat K10D.

1. "Macanie" Pentaxa
W Polsce (konkretnie w Warszawie) bardzo trudno jest kupić K10D - serio! Wiadomo jest allegro (globalizacja) można zamówić aparat, ale sklepu gdzie można fizycznie "pomacać K10D" w Warszawie nie ma.
W tym miejscu chciałem zaznaczyć iż informacje o sklepach w Warszawie zamieszczone na http://www.pentax.osw.pl/adresy.html są mocno przedawnione. Profilab od dawna nie sprzedaje już żadnych aparatów.
Po przemierzeniu całej Warszawy znalazłem pentaxa K10D tuż pod nosem. Warszawiacy - jeżeli chcecie pomacać pentaxa zapraszam do C.H. Arkadia - sklep "Saturn".
Nie znajdziecie go o dziwo na półce tam gdzie inne "cyfry" ale w schowanej gablocie zamkniętej pod kluczem. Musicie poprosić obsługę by wam go "wydobyła". Możecie go potrzymać i porobić zdjęcia. Niestety, mi nie udało namówić się sprzedawców, aby włożyć swoją kartę i sprawdzić jakość zdjęć później na swoim kompie. Ehhhh - polityka marketów - żadnych foto.

2. Serwis Pentaxa
W Gdyni! Jeden jedyny! Wysyłka DHL'em na ich koszt więc nie tak źle. Próbowałem się dodzwonić (od 2 dni bez rezultatu). Martwi mnie to troszkę bo jestem mocno przekonany co do K10D. Mam nadzieję, że jak się dodzwonię będą mogły się rozwiać moje obawy, co do serwisu - jakoby był na tyle zajęty, że kontakt z nim jest zerowy ^^.

3. Pentax or what?
Chodząc po różnych sklepach wysłuchiwałem najróżniejszych opini na temat Pentaxa. Chcę tutaj zwrócić uwagę na pewną zastanawiającą sytuację. Najgorzej o Pentaxie wypowiadają się ci - którzy albo nigdy nie mieli go w rękach albo nigdy nie mieli go w swoim sklepie. Oni sami twierdzą że pykali nim zdjęcia ale wogóle nie mają pojęcia o funkcjach itd. Jeden np. zabawny "fanatyczny wyznawca" olympusa twierdził, że K10D nie ma stabilizacji oraz czyszczenia matrycy. A uszczelniony jest jak samochód marki "syrena". I tu jest właśnie sedno sprawy, którą chciałem poruszyć:
Otóż gość był ubrany w koszulkę "Olympusa". Niby nic, w końcu jest fanem olka. Otóż nie takie nic. Po dłuższej rozmowie i "zaprzyjaźnieniu się" wygadał się, że pentaxa nigdy nie miał a info jakie ma na jego temat pochodzi ze szkoleń Olka (koszulka też :-D ). Sam pracuje na Canonie 300D (o.O). :shock: . Na szkoleniu Olka takie info się podaje? Zastanówcie się czy człowiek - na którego opini często zdaje się zwykłemu everymanowi polegać mówi bo tak myśli, czuje, wie ze szkoleń prowadzonych przez konkurencję czy może poprostu piep****y trzy po trzy.
I tu jest następująca konkluzja - lepiej wysłuchać opinie 10 amatorów przedstawiających różne stanowiska niż iść do jednego "profesjonalisty" i kupić to, na temat czego ostatnio ów sprzedawca miał szkolenie (przynajmniej wg. mnie).
DISCLAIMER: Nie mam nic do Olympusów, Pentaxów, Canonów itp. Wszystkie te firmy uważam za bardzo dobre - chcę jedynie zwrócić fakt na nieżetelność sprzedawców.
Jeżeli któś będzie bardzo chciał żebym wyraził swoją SUBIEKTYWNĄ OPINIĘ na temat pentax K10D vs Olympus E-510 to zrobię to w innym topicu (mimo iż nie posiadam ani jednego ani drugiego - jestem nimi żywo zainteresowany, znam ich specyfikację oraz robiłem na obydwu zdjęcia.Chętnie podzielę się swoimi SUBIEKTYWNYMI OPINIAMI na ten temat). Są to na pewno świetne aparaty z przewagami po jednej i drugiej stronie!

4. Pod Pentaxa duuuuzio szkieł M42
Po zakupie everyman stwierdza miało być tak duużo a tu nagle D**A. Okazuje się że już prawie ich nie produkują. Ehhhh... Stare M42 można dostać na giełdzie fotograficznej w Warszawie w Niedzielę na ul. Batorego (tyły klubu stodoła) między 10.00-14.00. Jest to to samo miejsce co warszawskiej giełdy komputerowej. Dodam że widziałem cenę za Heliosa 1.4 /50 = 150 zł (może nie był igła) :P.

5. Pentax Polska
BRAK! Przedstawicielem jest firma Apollo. Myślę (subiektywnie) iż projekt Pentax nie jest najważniejszym projektem w tej firmie - mówiąc delikatnie. Słaby stan wiedzy na temat sklepów sprzedających pentaxa na stronie (zero o tym). Słabe wdrażanie Pentaxów w sklepy dla mas - euro, saturn, MM itp. Słaby rozwój pentaxologi w Polsce. Brak reklamy. Pentaxa reklamują tylko pisma podczas przeprowadzania testów.
Niestety Pentax jest systemem opierającym się na chęciach klienta (póki co) oraz czasie jaki może poświęcić na Pentaxologię. Przynajmniej na razie i przynajmniej w polsce.

Niniejszym tekstem chciałem ostrzec przyszłych Pentaksiarzy z Warszawy żeby nie zniechęcali się a szukali, pytali, chodzili sprawdzali. I nie dajcie się urobić sprzedawcom że LIVE VIEW jest najpotrzebniejszą funkcją w aparacie. Sami oceniajcie co wam się przyda a co nie. tu kończy się mój dłuuuugi (i pewnie nikomu niepotrzebny) wywód ale też zaczyna się wasze zadanie. Komentujcie i wprowadzajcie swoje poprawki (zorzyk, fafniak, piotr_luk , argawen, sylwiusz - liczę na was - jak widzę bez was to forum miało by o połowę odpowiedzi mniej, może poziom ogólny też by się obniżył - wazelina na początek niezamierzona tylko uczciwa :P). Jeżeli ktoś ma coś do dodania będę wdzięczny za każdą dodatkową informację na temat stanu pentaxologii w Warszawie.
Dziękuję :)

Pentaxologia - termin używany przeze mnie w celu skupienia wszystkich czynności zabierających czas związanych z zakupem oraz dostępnością jak i wyszukiwaniem, i sprawdzaniem akcesoriów Pentaxa lub pod Pentaxa (m. in. kompletowaniem szkieł, kupnem zamiennika dla DBG2 itp.). Czyli ogólnie wyszukiwanie perełek w rynku niszowym.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
sunshine napisał/a:
(zorzyk, fafniak, piotr_luk , argawen, sylwiusz - liczę na was
ale mnie niegodnego wpasowałeś do zacnego grona :oops:
sunshine napisał/a:
W Gdyni! Jeden jedyny!
chyba nie tylko, jest przecież w Warszawie centralny, w Gdyni był mod analogów i Samsunga

Kilroy  Dołączył: 12 Lis 2006
Taaak ... Pentax to "trudna miłość" :mrgreen:
K10D kupiłem w marcu tego roku, po długich poszukiwaniach, bo chciałem kupić w normalnym "naziemnym" sklepie, sztukę "niemacaną".
Niestety pierwszy egzemplarz miał wadę matrycy, ale po 24h miałem nowy egzemplarz.
Na szczęście nie miałem kłopotów z obiektywami, bo miałem sporo M42 i PK od analogów.
Schody zaczęły się, gdy chciałem kupić coś współczesnego - wszyscy mają bogate oferty, ale ... nierealizowalne. Podobnie z osprzętem dodatkowym :evil:

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Jesli chodzi o serwis to jest w Warszawie ktory coraz lepiej funkcjonuje fakt, nie moglem sie do nich dodzwonic w piatek ale byl to jedyny dzien w ktorym byli nie dostepni. Wyslalem im aparat z usterka popychacza przyslony ktorego sam rozpieprzylem ;d a oni po 12 dniach roboczych wyslali paczuszke kurierem. Teraz tylko musze poczekac do jutra i pomacac sprzet czy wszystko w pozadku.

A odnosnie dostepnosci pentaxa w Polsce fakt niewiem jak jest z osobistym kupowaniem w sklepach ale przez internet sytuacja wydaje sie byc opanowana. Zamawiajac swoj sprzet musialem czekac pare dni az Apollo dosle korpusy do sklepu bo poprostu zabraklo po nie dlugim czasie dostalem nowiutki sprzet od sklepu... Jest to sklep z Gdyni i maja chyba jeszcze na magazynie K10d...

Sam niewiem jak jest z dostepnoscia szkiel bo nie mialem przyjemnosci kupywac nowych obiektywow. Slyszalem ze nowe szkla oczywiscie oprucz 18-55 sa dosc ciezka spotykane w polsce, niewiem rowniez jak jest z firmami takimi jak Sigma czy Tamron ale w Cetrum Sigmy w Gdyni maja wiekszosc obiektywow tej marki pod bagnet K.

UPDATE
UPDATE 1.1

ad. 1 Dzwoniłem do serwisu Pentaxa w Wawie. Poinformowali mnie że w C.H. Kliff - ul. Okopowa (2 przystanki od arkadii :mrgreen: ) jest sklep ze sprzętem Apollo - gdzie powinny być Pentaxy. Sprawdzę Jutro jaki stan, obsługa itp.!

ad. 2 Serwis jest Warszawie - potwierdzam - mea culpa. Bardzo przyjemna obsługa!
Kilka informacji dla niewiedzących: Naprawy gwarancyjne na sprzęt kupiony w Polsce wynoszą 2 lata. Poza granicami kraju (nawet sprzęt kupiony na Wyspach Wielkanocnych :P) 1 rok.
Warto zaznaczyć, że np takie sklepy jak www.pixmania.com wystawiają gwarancję roczną do zrealizowania w serwisie w Warszawie oraz na drugi rok do zrealizowania we Francji przez przesyłkę UPS. Razem 2 lata. To dla tych którzy mają dylemat czy kupić drożej w Polsce czy taniej we Francji i bujać się z ew. naprawami gwarancyjnymi. Topik był już poruszany
TU!.

ad. 3 BEZ ZMIAN! NIE DAJCIE SIĘ ZMAMIĆ :evilsmile:

ad. 4 Giełda Foto + Allegro + Znalazłem w wawie Fotosklepik - Warszawa, ul. Gagarina tel.: +48 601 555 449. Przejściówka z Bagnet K na M42. Można sobie w sklepie wybrać i sprawdzić czy dobrze leży ceny od 35 - 45 zł.

ad. 5 Dzwoniłem do serwisu apollo - są bardzo sympatyczni, i służą bardzo rzeczową pomocą gdzie kupić jak dostać. Być może zbyt ostro oceniłem tą firmę. Na pewno stara się być dobrym przedstawicielem - nie stosuje spychownictwa :)

[/u]

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sunshine napisał/a:
(konkretnie w Warszawie) bardzo trudno jest kupić K10D - serio! Wiadomo jest allegro (globalizacja) można zamówić aparat, ale sklepu gdzie można fizycznie "pomacać K10D" w Warszawie nie ma.
W Asterze nie ma ? Fotorimex także może mieć. Ale oni to w Wesołej znajdują się.
sunshine napisał/a:
Niestety, mi nie udało namówić się sprzedawców, aby włożyć swoją kartę i sprawdzić jakość zdjęć później na swoim kompie. Ehhhh - polityka marketów - żadnych foto.
Mnie się udało, ale z kompaktami. W MM na Al. Krakowskiej.
sunshine napisał/a:
Po zakupie everyman stwierdza miało być tak duużo a tu nagle D**A. Okazuje się że już prawie ich nie produkują
Raczej od dawna. Może jeszcze coś Rosjanie robią pod M42. Ale jest trochę używanych na rynku.
sunshine napisał/a:
Słaby stan wiedzy na temat sklepów sprzedających pentaxa na stronie (zero o tym)
sunshine napisał/a:
Dzwoniłem do serwisu Pentaxa w Wawie. Poinformowali mnie że w C.H. Kliff - ul. Okopowa (2 przystanki od arkadii :mrgreen:
Widać, że zaczęli się starać. Może idzie ku lepszemu :-)
sunshine napisał/a:
np takie sklepy jak www.pixmania.com wystawiają gwarancję roczną do zrealizowania w serwisie w Warszawie oraz na drugi rok do zrealizowania we Francji przez przesyłkę UPS. Razem 2 lata. To dla tych którzy mają dylemat czy kupić drożej w Polsce czy taniej we Francji i bujać się z ew. naprawami gwarancyjnymi
Trzeba wspomnieć o niemałym koszcie przesyłki UPS do Francji.
sunshine napisał/a:
Dzwoniłem do serwisu apollo - są bardzo sympatyczni
Napisze tak: dawniej naprawy trwały długo lub dawali nowy aparat. Ale zawsze można było się z nimi spokojnie dogadać. Trochę to trwało, ale raczej pozytywnie załatwiali.
sunshine napisał/a:
Komentujcie i wprowadzajcie swoje poprawki (zorzyk, fafniak, piotr_luk , argawen, sylwiusz - liczę na was - jak widzę bez was to forum miało by o połowę odpowiedzi mniej
Zaskoczyłeś mnie :oops: , jest tu wielu forumowiczów, którzy biją mnie wiedzą na głowę.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
jakiś tydzień temu kupowałem coś w media mark na pradze. nie przyglądałem się szczególnie, ale wydaje mi się, że widziałem u nich kadychę.

ale skoro nie ma pentaxa ani w sklepach, ani na ulicach to gdzie on się podziewa? w piwnicach ludzie chowają sprzęt czy co? albo muzeum?

nie warto kupować pentaxa dla M42 chyba że już się je ma. Ale dla manualnych K...

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
samber napisał/a:
...ludzie chowają sprzęt czy co? albo muzeum?

z tym to przesadziłeś :mrgreen: :-P

BTW
argawen napisał/a:
Może jeszcze coś Rosjanie robią pod M42.

... fakt, Rosjanie coś jeszcze produkują ;-)
ale współczesne (technologicznie) M42 i PK/M robi Zeiss (opss Cosina?) i nawet czytałem o nowych obiektywach, które wejdą pod koniec tego roku :mrgreen:

PS
samber napisał/a:
widziałem u nich kadychę

W takich miejscach jak MediaMarkt mają po jednym "wystawowym" egzemplarzu - kiedyś się dałem na to nabrać kupując Minoltę DiMage 7i :evil:

Kilroy napisał/a:
ale współczesne (technologicznie) M42 i PK/M robi Zeiss (opss Cosina?)
No tak, zapomniałem o nich. Ale one droższe od Limited-ów :-P .

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Pomacać K10 możesz w Saturnie w Złotych Tarasach tam tez kupiłem swoją kadyszkę

zenza napisał/a:
Pomacać K10 możesz w Saturnie w Złotych Tarasach
sunshine, nie chciało się szukać :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
igorkrupa napisał/a:
Sam niewiem jak jest z dostepnoscia szkiel bo nie mialem przyjemnosci kupywac nowych obiektywow.

W FotoRimexie jest w tej chwili na stanie (jeśli oznaczenia na stronie są aktualne) bodaj 58 różnych obiektywów do Pentaksa (Pentaksa, Sigmy i Tamrona). Na allegro też się trochę znajdzie.

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
plwk, nie są aktualne, normalnie nie ma sklepu, gdzie bez pytania wiedziałbym co jest dostępne a co nie... szukałem 70-200 2.8 i nie ma, mimo, że w sklepach są widoczne jako dostępne

Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
JA nie macalem, jakos w kosciach mnie lamalo i wiedzialem ze K10D to
moj aparat. Wlasciwie to dzieki pentax.org.pl dowiedzialem sie duzo nt
Pentaxa. Ciach i kupilem i nie zaluje. Kocham mojego K10D.

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Jak bywałem częściej na giełdzie w Warszawie to można było obejrzeć dokładnie na stanowisku Astera K-10 oraz mieli na stanie kilka obiektywów do niej.Wydaje mi się ze akurat w tym mieście możliwości jest sporo, niestety jeszcze nie przynoszą do domu do pomacania.

Cytat
W FotoRimexie jest w tej chwili na stanie (jeśli oznaczenia na stronie są aktualne) bodaj 58 różnych obiektywów do Pentaksa (Pentaksa, Sigmy i Tamrona). Na allegro też się trochę znajdzie.

Kupiłem tam Sigmę 70 mm EX DG bo akurat mieli na stanie, a nie mieli tego co chciałem.
Później usiłowałem kupić coś w okolicy 20 mm i odszedłem z kwitkiem "bo dystrybutor ..." itd.
To samo w innych sklepach - praktycznie zero sprzętu z mocowaniem Pentaksa mimo, że na witrynie internetowej pełen asortyment.

Na Allegro jestem skłonny zaryzykować 200 zł, ale nie 2000 ;-)
Do eBay'a mam większe zaufanie :-D

Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
Ja osobiście uważam, że kolega sunshine głośno się zastanawia co kupić ;-)
I dobrze.
Dostępność osprzętu nie jest, aż taka tragiczna, zamawiasz coś i czekasz ....(może i 2 miechy :evilsmile: ), ale z tym należy się liczyć nie kupując marki: Nikon, Canon, Sony ot co.
Prawa rynku, mniejszy popyt, to i mniejsze nasycenie sprzętem.

Co do pomacanania kadyszki, to i tak łatwiej niż samsunga (z opisu widzę, że i nad nim myślisz).
Osobiście widziałem w sklepie Fotogeneracja (dawne fotokonsorcjum) + sporo obiektywów do pentaxa (sklep w CH Targówek), elektroworld (Marki, obok M1), w bluecity widziałem i k10 i gx10. Internet: fotorimex (ja tam swoje cacko kupiłem, obmacałem, postrzelałem, mieści się w Wesołej)
Przesadzasz z tym wirtualnym światem pentax :-P

Cytat
Komentujcie i wprowadzajcie swoje poprawki (zorzyk, fafniak, piotr_luk , argawen, sylwiusz - liczę na was - jak widzę bez was

A co do panów, których wymieniasz jako dobre źródła informacji to.... masz rację, mnie też przekonały ich, i wielu innych wypowiedzi tutaj na forum, do kupna mojego aparatu.
Dla wszystkich oczywiście :-B :-B

Moja amatorska rada: kupując aparat, bierz pod uwagę dodatkowe koszty kolejnych obiektywów (chyba, że masz już jakiś zbiór M42 lub penaxów), bo ich dostępność to pikuś, porównując z brakiem kasy na kolejne zakupy :mrgreen:

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
sunshine napisał/a:
D**A
:mrgreen: :evilsmile:
coś mi to przypomina :-D (i nie chodzi mi o słowo:))

Z jednej strony trochę racja z tą dostępnością, a z drugiej strony, mój przypadek: 6 miesięcy = 7 obiektywów (no jeden pożyczony) i 2 pleśniaki i wydałem na to wszystko w okolicach 1000. Pewnie że to nie najwyższa półka, ale jak dla amatora to smerfiście:)

Cieszę się, że się taka dyskusja wyzwoliła.

Nie mam żadnych obiektywów poza 18-55 Kitem do Canona - do którego zrobiłem sobie podstawkę - Najgorszy obiektyw na świecie i trzymam na półce... Czekam aż się zakurzy :evilsmile:

Jeżeli chodzi o M42 to jest tego na giełdzie i w necie i ceny są przyzwoite - dlatego coraz bliżej mi do pentaxa ;-) ew samsona :roll: ...

Co do olka to w przypadku gdyby Pentax wypuścił pełnoklatkową puszkę zawsze będę mógł wpakować obiektywy do niej a Olek ... coż z tym 4:3 jest może i rozwojowy ale nie wpakuje obiektywu jego pod pełną klatkę.

Dzięki za info na temat i nie ;-)

Skocz do: