Po kliknięciu na małe zdjęcie, otworzy się ono w nowym oknie - w rozmiarze oryginalnym.
Zdjęcia dostępne również pod adresem
http://www.jarekdabrowski.net/prc/rc041.html
1. Bbartlomiej
Obróbka w Raw Therapee:
spot WB na bialko oka i korekta temperatury suwakiem, lekkie podciagniecie ekspozycji i kontrastu, wyciagniecie detali z cieni w Shadows/Highlights, lekkie rozjasnienie w Luminance Curve, Color Boost Amount na 30 i zaznaczone Avoid Color Clipping, wlaczony Color Noise Reduction na 2,5. Potem zapis i Unsharp Mask oraz Resize a potem Unsharp Mask w Gimpie 2.4rc2
2. Blanchet
3. Kokosz
4. Matb
5. Misiek
Wywolywalem w PPL.
WB dobralem na oko :) i zmniejszylem suwakami Amber i Magenta, bo byly twarze za czerwone.
Przyciemnilem ekspozycje o 1/3 EV, kontrast -1, saturacja +1, ostrosc +1. Krzywa modyfikowalem tylko nieznacznie, zeby delikatnie wyciagnac wiecej szczególów. Suwakami w zakladce Noise Reduction poeksperymenotwalem troche.
Mam plik .ini z PPL, jakby ktos chcial popatrzec na ustawienia to moge podeslac.
Nastepnie delikatnie wyostrzylem Unsharp Mask.
Nastepnie zastanawialem sie czy wyslac moja próbe, bo nie jestem z niej do konca zadowolony (zwlaszcza twarze jakies nienaturalne mi wyszly), ale to max co potrafie zrobic (w PPL). Moze ktos mnie konstruktywnie skrytykuje i sie czegos naucze :)
6. Musical box
7. Nichiren
Lightroom, ustawianie WB, krecenie kolorem, pomniejszenie, wyostrzenie (PS).
8. Pawelb
Zdjecie az sie prosi o wyprostowanie i skadrowanie, ale skoro tego nie robimy, to trudno.
Jak zwykle: balans bieli, nasycenie i generalnie manipulacje w SILKYPIX, bardzo delikatne odszumianie w NeatImage, konwersja z AdobeRGB na sRGB w PictureWindowPro.
9. ReZus
Plik wywolany w ACR 4.2. Zmieniony profil na Pentax 1.0.
- Temperatura:3650
-Tinata:+58
-Ekspozycja +0.55
-odtwarzanie 0
- Czarne 2, Jasnosc+35, kontrast0, przejrzystosc10, wibracja(-12),
-krzywa:+18;+9;+12,
-Zakladki Barwa i Luminacja zmienione "odpowiednio" :) Niektóre parametry znaczaco.
-Winietowanie minimalnie poprawione.
Plik otworzony w PS_CS3 a w nim:
-Match color (luminacja z Color intensity+ Fade)
-Levels (minimalnie)
-Nastepnie photo filter (Cyan <dla uzyskania kolorów zblizonych do flesza> z Density+12 i Preserve Lumosity)
Dalej:
Plik zapisany W TIFF, Otworzony w Neat Image ( Usuniecie szumów i "wygladzenie" zdjecia) i zapisany w Tiff,
Dalej: Otworzony znów a PS_CS3 i minimalne wysotrzenie (smart sharpen)
i... zapiszny w jpeg i pomnijszony
PS: Odpowiedni kolor skóry osiagalny w 20 sekund ale juz z warstwami (Tego oczywiscie nie zmienialem).
PS II. Poza przywitaniem na Forum to mój PIERWSZY post.... Na takie "zawody" czekalem od dawna
10. Valdis62
Balans bieli wg galki ocznej, giecie krzywej, obnizenie poziomu czerwieni i zólci, delikatne odszumianie. Generalnie zdjecie wredne.
11. Wintermute
12. Zorzyk
13. Zy