PiotrK. napisał/a:mam 2 pytania do Szanownych Kolegów którzy posługują się K-3III; nie potrafię sobie poradzić:
1.jak w LV włączyć zaznaczanie na ekranie miejsc prześwietlonych? w K-1II jest to rozwiązane bardzo dobrze, zakładam że istnieje też w K-3III, ale nie potrafię włączyć
2.gdzie i jak włączyć wyświetlanie histogramu? można go włączyć zarówno dla pracy przez wizjer jak i LV? nie mam na myśli przeglądania zrobionych zdjęć, tylko podgląd przy kadrowaniu
K1 mark II - godny następca Z-1p. A K3 III może nawet jeszcze lepszy?
K1-II, poprzednio K-70 (kupiłbym jeszcze raz!), kiedyś w przeszłości Canon
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
SZKOTT napisał/a:Mam pytanie do użytkowników K-3 III z gripem D-BG8, szczególnie do Apas. :
Czy jest normalne, że aparat nie daje się włączyć przełącznikiem zlokalizowanym na gripie lecz tylko tym na korpusie. Czy przeoczyłem coś w ustawieniach aparatu, czy jest to jakaś usterka techniczna.
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
bakulik napisał/a:Przełącznik na gripie włącza jedynie sam grip (tj. pozwala na używanie jego przycisków, pokręteł itp. - gdy jest wyłączony, służy jedynie jako dodatkowe źródło zasilania). Aparat trzeba włączać jak zwykle. Tak przynajmniej jest we wszystkich gripach, z jakimi miałem w życiu do czynienia.![]()
SZKOTT napisał/a:ze względu na posiadanie łapy jak przysłowiowy "podolski złodziej"
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
K-3III, szkła 17 - 300 x 1,4 (stałki Pentax, zoomy S i T) i jakieś inne szpeje.
K3III, K10D, Mz5N, DA 15/4, DA 21/3.2, F28/2.8, FA35/2, FA50/1.4, FA100/2.8, M135/3.5, M200/4, 18-55WR
K-3III, szkła 17 - 300 x 1,4 (stałki Pentax, zoomy S i T) i jakieś inne szpeje.
SZKOTT napisał/a:
Dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście takie rozwiązanie jest sensowne i logiczne i zabezpiecza przed przypadkowym użyciem któregoś z przycisków ale ja jestem początkującym użytkownikiem gripa a nabyłem go właśnie ze względu na posiadanie łapy jak przysłowiowy "podolski złodziej" i samym korpusem źle mi się operuje.
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
SZKOTT napisał/a:W każdym bądź razie tego określenia używała moja ś.p. babcia urodzona przed wojną niedaleko Lwowa.
CzareK
greentrek napisał/a:I proszę mi się tu nie rozczulać nad przeszłością, to pierwsza oznaka starości - a to przecież jeszcze nie teraz, to nie o nas![]()
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
greentrek napisał/a:A ja, głupi, myślałem że to instrukcja działania przełącznika na gripie![]()
I proszę mi się tu nie rozczulać nad przeszłością, to pierwsza oznaka starości - a to przecież jeszcze nie teraz, to nie o nas![]()
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.