- ja tam pijany jestem ale apart ni cholery nie bedzie wiedzial co na obiektywie jest ustawione to i na podstawie czego ma wyswietlic drabinke ?awakqwq napisał/a:A dokładniej czemu nie ma jej gdy podepnę obiektyw bez styków czyli wtedy gdy jest mi najbardziej potrzebna??
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Andresito napisał/a:Ale iso i auto pokazuje, tyle że jak zmienimy wartość ISO to zmienia się na manual (jeśli mówmy o tym samym, czyli zmieni się wartość ISO na ustaloną)
dokładnie tak - przynajmniej tak sadzę bo mam tak samo ustawionedan napisał/a:Pewnie dlatego, ze mam je ustawione pod przednim kolkiem.
Jak robię w trybie M to po przy podglądzie Go wyślwietla drabinke i mierzy na wtedy przednik kółkiem poprawiam czas. czyli mam rozumieć że jeżeli używając szkła bez styków włączę tryb Av to aparat nie przymyka przysłony i cały czas robię zdjęcia na maksymalnie otwartej przysłonie tak?dan napisał/a:
A jak Ci ma pomierzyc ekspozycje, skoro nie wie jaka jest przyslona?![]()
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
awakqwq napisał/a:czyli mam rozumieć że jeżeli używając szkła bez styków włączę tryb Av to aparat nie przymyka przysłony i cały czas robię zdjęcia na maksymalnie otwartej przysłonie tak?
awakqwq napisał/a:Nie mogę znaleźć w menu czy mnożna w trybie M przestawić Tv pod tylna gałkę a Av pod przednią??
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
wiem ale miałem tak samo przy k100d jak odstawię manualne szkła na jakiś czas to mi się zapominadan napisał/a:
awakqwq, to jedno z najczestszych pytan na forum, zadawanych przez nowych uzytkownikow cyfranek![]()
![]()
Grrry ale jak wciskam zielony guzik to aparat włącza auto ISO i zmienia mi jego wartość aaaa. Nie mam pojęcia jak to wyłączyć chyba jestem już zbyt zmęczonydan napisał/a:Od tego masz zielony guzik - wciskasz, puszka przymyka przysłonę i dobiera do niej czas - voilà!
bo chciałbym w trybie M mieć pod tylna gałką Tv a mam Av - dla wygodyCytatNie. A na co Ci to?
awakqwq napisał/a:Grrry ale jak wciskam zielony guzik to aparat włącza auto ISO i zmienia mi jego wartość aaaa.
To wiem i tak robię dla tego chciałbym w trybie M móc sobie ustawić zmianę Tv pod kciukiem bo byłoby mi znacznie niewygodniej niż teraz.dan napisał/a:Z manualami pracujesz w trybie "M", jesli chcesz przyslone przymykac!!!![]()
awakqwq napisał/a:Ja piszę że jak kliknę zielony guziczek to oprócz czasu drań ustawia auto iso i mnie szlak trafia.
tak też mam ustawionedan napisał/a:WRRRRR!!!
![]()
awakqwq napisał/a:Gdy aparat masz ustawiony w trybie Priorytetu przysłony Av to po wciśnięciu green button aparat dobiera czas i iso auto
Krzysztof napisał/a:Aleśta zdryfowali, chłopacy![]()
faktycznie dan masz rację. Wiesz jak jestem przytomny to jakoś lepiej rozumiem co piszeszCytatpuszka nie przymyka przyslony, tylko ustawia poprawna ekspozycje...
dan napisał/a:Nie rozumiem. U mnie w trybach o ktorych pisalem ISO pokazuje sie caly czas. Pewnie dlatego, ze mam je ustawione pod przednim kolkiem.
K10D, KIT, HELIOS, SOLIGOR 30DA. BLOG!
cerfes napisał/a:tylko trzeba chcieć i umieć
SV, SP, MEsuper, P3, K-5, DA 35/2.4, DA 18-135, SUPER-TAK 35/3.5, 55/1.8, 135/2.5, smc-M 28/3.5, 50/1.4, 1.7, 2, smc-A 50/1.4, 1.7, 2,
S 10-20 EX, S 17-70, T SP 28-75/2.8, T70-200/2.8, T 75-300 LD, T 2x Pz-AF BBAR MC7
AF-540FGZ