Jako sprawca, który popełnił to zdjęcie
napiszę, że mam mieszane odczucia co wyników poszczególnych prac. Na marginesie przyznam się, iż nienawidzę tego zdjęcia (podobnie zresztą jak i całej serii którą wtedy wykonałem), co wiąże się z faktem, że aparat w fatalny sposób zarejestrował to co rzeczywiściee działo się na niebie
Nijak nie miałem (i do dzisiaj nie mam) pomysłu jak obrobić ten obrazek, żeby odpowiadał temu co wtedy widziałem. To była zresztą przyczyną przesłania zdjęcia do RAW Challenge. Niech inni się pomęczą, może coś z tego wyjdzie.
Sytuacja na niebie była bardzo dynamiczna. Dosłownie w ciągu kilkudziesięciu sekund następowała zmiana, chmury przelewały się i tu i ówdzie pojawiała się dziura przez którą wylewało się słońce. Ale do rzeczy...
praca
blesso:
- nieco za ciepły odcień zdjęcia (pewnie balans bieli), światło słoneczne wlewające się przez dziurę w niebie w rzeczywistości było prawie białe;
- ogólny kontrast zdjęcia najbliżej tego co mi odpowiada, z wyjątkiem drzew na pierwszym planie, które utonęły w czerni;
- w najwyższych światłach zginęły niektóre szczegóły (w dziurze w niebie),
- plus za zieleń drzew i trawy... to był bodajże maj i zieleń roślin była żywa.
praca
incosgnitos:
- za słaby ogólny kontrast, chociaż drzewa na pierwszym planie wyszły ok
, za płasko
- lepiej w najwyższych światłach niż u
blesso
- ogólna kolorystyka bardziej neutralna (pewnie idealanie byłoby coś w pół drogi między tą pracą a pracą blesso)
praca
kwroom:
- najlepiej wyciągnięte najwyższe światła (dziura w chmurze)
- ogólnie kontrast nienaturalny, nieco za mocno w cieniach i jakoś tak wszystko się spłaszczyło
praca
mr.ra66it :
coś nie poszło
Ogólnie żadna praca mi nie odpowiada, ale mimo wszystko chyba najlepiej jednak
blesso, ze zwględu na fajny ogólny kontrast zdjecia, oczywiście z tymi zastrzeżeniami które wskazałem.