guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
uwaga na przedni i tylny pierścień - ten tylny odpada jak się za mocno w przejściówkę wkręci a ten przedni zależnie od humoru :)

mam jednego mira i jak go odzyskam ,komuś pożyczyłem, to oddam za darmo jeśli chce się komuś przykręcać te soczewki nieustannie :))

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Mir 1 zajął 1 miejsce na targach w Brukseli w 1958 roku.Przypadkiem mam taki egzemplarz w kolekcji ma napis upamiętniający ten fakt i gwint przystosowany do pierwszych zenitów.Pozdrawiam

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Uff... Jasne że zajął, było to zaraz po wystrzeleniu pierwszego obiektu na orbitę, który nazywał się sputnik. Pół wieku temu. Samoloty P11, P24, Łoś dostawały wysokie noty i pierwsze miejsca na wystawach w Paryżu. Wrzesień 1939 bezlitośnie udowodnił, że istnieje coś takiego jak postęp techniczny. Jego wytwory są ocenione W PORÓWNANIU do innych analogicznych, a świat nie stoi w miejscu. Poza tym, jakby twórcy obiektywu wysyłanego na wystawę nie zrobili go na najwyższym światowym poziomie, to wylądowaliby w obozie pracy. Rodziny też. Tak to moim zdaniem wyglądało.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
a_czacha napisał/a:
Samoloty P11, P24, Łoś dostawały wysokie noty i pierwsze miejsca na wystawach w Paryżu. Wrzesień 1939 bezlitośnie udowodnił, że istnieje coś takiego jak postęp techniczny

Akurat to porównanie to Ci raczej nie wyszło.
Po za P11 to była kwestia ilości tego sprzętu, a nie konstrukcji. P24 i Łoś były na tym samym poziomie technicznym co samoloty niemieckie, a w wielu wypadkach były lepsze. P24 zdaje się, że były dwie sztuki, a Łosi około 40 szt, nawet wspólczesne samoloty w takiej ilości nie poradziłyby sobie.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Zdano napisał/a:
nawet wspólczesne samoloty w takiej ilości nie poradziłyby sobie.

40 tych najnowocześniejszych co budują w ameryce? chyba f-22 czy jak im tam?:)

myślę ,że z średniej wielkości krajem jak polska by sobie poradziły:)

Może wyszło porównanie, może nie. Chętnie bym podyskutował na temat trudności w przebrnięciu przez temat silnika dla polskiego myśliwca i dlaczego P24 nie bardzo odpowiadały Me109, dlaczego łoś nie stanął na wysokości zadania, dlaczego Wilk i dlaczego nie dałoby się wygrać września w żadnym przypadku, ale to chyba nie to forum. Chodziło mi o co innego: nie mógł tej nagrody zdobyć obiektyw z luźnym pierścieniem ostrości i opiłkami w środku, robiący zdjęcia tak, jakby soczewki nie były współosiowe. Nie byłem wtedy na owej wystawie, bo nie byłem wtedy wcale. A taki, jak opisałem obiektyw miałem w ręku, i pomyślałem, że chyba lepiej Takumar 35, nawet 3.5 a nie 2. Zawsze lepiej się spisze, a tylko trochę drożej, niż handlarz chciał. Tylko tyle. Ale powtarzam - za tę cenę warto spróbować.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Podczepiam do tematu mini test MIR'a 1B (Zastanawia mnie ile tak naprawdę jest wersji tego modelu na gwint m42 bo z wyglądu widziałem na Allegro zazwyczaj dwa różnie wyglądające modele B klik, klik Mir'y 1)

Link do cropów 1:1 przy różnych przysłonach (bok, środek, róg) jest tutaj: klik, klik
Osobiście chwalę go sobie bo w cyfrówce ogniskowa ~35-40mm to moja ulubiona ;-) ale sam fakt, że można go kupić za ok. 20zł sprawia, że nie jest to droga impreza.

Ze względu na tę kratkę w nowszym modelu oba wyglądają różnie, chociaż to ten sam układ i różnice są kosmetyczne w zasadzie. Czasem jeszcze można spotkać srebrną wersję - z zasadzie identyczną z wcześniejszą czarną czarną, tyle że od niej starszą. Pozostałe odmiany zgodnie z moją wiedzą nie są na M42.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
mkdexter, a_czacha, Jak kumacie na russkom jazykie to daję " В 1960-е годы выпуск объектива был передан на ЗОМЗ (г. Загорск, ныне -- Сергиев Посад), производился валдайским заводом "Юпитер", в последние годы модифицированный вариант с резьбовым присоединением M42x1 выпускался в Вологде (ВОМЗ) под индексом Мир-1В (Вологодский).
Существовали также объективы с индексами: "Ш" -- школьный; "А" -- с адаптерным кольцом; и Мир-1-автомат -- с байонетным присоединением для зеркальных фотоаппаратов типа Киев-10 и Киев-15 (ПО "Арсенал", Киев, Украина).
"

Skocz do: